Hogyan (ne) szabaduljunk meg a fülzsírtól?

Hogyan (ne) szabaduljunk meg a fülzsírtól?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2017.10.30 Módosítva: 2023.11.23

Ha a fülbe jutott víz nem tud távozni, akkor gondoljunk rá, hogy ennek egyik oka lehet a hallójárati fülzsír is! A fülzsírdugó nemcsak zavaró, hanem fertőzések melegágyát is képezheti. A megfelelő fültisztítás tehát nagyon fontos, de nem mindegy, hogy mivel történik. Erre az interneten is számtalan praktikát találhatunk, ám nem mindegyiket tanácsos megfogadni, némelyik ugyanis többet árt, mint használ.

A fülzsírnak fontos szerepe van

A fülzsír biztosítja, hogy a fül érzékeny bőre ne száradjon ki, savas kémhatásával védi a hallójáratot a kórokozóktól, így a fertőzésektől. Fülzsírra tehát szükségünk van, ám a termelődése nagyon eltérő lehet. Különböző bőrtípus, életkor, hormonhatás, külső hőmérséklet, életmód nagyon befolyásolhatják, hogy mekkora mennyiségben termelődik. Ha valaki hajlamos a túlzott fülzsírtermelődésre, akkor gyakrabban jelentkezhet füldugulás, amikor az összegyűlt fülzsír halláscsökkenést okoz – magyarázza dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Ha a strandolás vagy hajmosás során fülbe jutott víz miatt a fülzsírdugó beduzzad, és a víz nem tud távozni, akkor a fülben rekedve nemcsak zavaró, hanem fertőzések melegágyát is képezheti. A megfelelő fültisztítás tehát nagyon fontos, ám nem mindegy, hogy mivel történik.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A legelterjedtebb módszer nem a legjobb

A legtöbben még ma is fültisztító pálcikát használnak arra, hogy a felesleges fülzsírt eltávolítsák. Sokan problémamentesen végzik ezt évek óta, ám a fül-orr-gégészek már sok ebből eredő problémával találkoztak a rendeléseken. A pálcikáról leeső vatta a hallójáratban marad, a pálcával könnyű felsérteni a hallójárat érzékeny bőrét, a hámsérülés pedig megkönnyíti a kórokozók bejutását. Leggyakrabban azzal találkozunk, hogy a tisztítás során nem kikerül, hanem beljebb tolódik a fülzsírt, így segítjük több réteg egymásra rakódását, a fülzsírdugó kialakulását.

Vízzel a zsír ellen?

A patikákban különböző fültisztító készítményeket kaphatunk, amelyek a tájékoztató szerint a fülben lévő fülzsírt feloldják, ezáltal megkönnyítik az eltávolítását, így elkerülhetjük a fültisztító pálcika veszélyeit. Fontos azonban, hogy nem érdemes vizes alapú készítményt választani erre a célra, hiszen a vízzel nem tudjuk feloldani a zsírt. A paraffin olaj könnyen elérhető, a fülbe csepegtetve ezzel jó eredményeket tudunk elérni.

Melegítsük?

A fülgyertyázás során egy speciális gyertyát helyeznek a fülbe, arra ügyelve, hogy a lecsorgó viaszt felfogják. A módszer kedvelői szerint, az égő gyertya melegíti, így feloldja a fülben lévő fülzsírt, illetve megkönnyíti annak eltávolítását. A gyertyákat bárki beszerezheti, otthonában is elvégezheti a „kezeléseket”. Sajnos így előfordulhat, hogy épp ellenkező hatást érnek el vele, vagyis a fülzsír még beljebb nyomódik. Gyakran a fülgyertya használata után egy finom, ámde igen nehezen eltávolítható réteg is lerakódik a hallójáratba, a dobhártyára, és ekkor már csak a fül-orr-gégész tudja eltávolítani a kialakult fülzsírdugót.

Pezsgőfürdőt a fülnek!fülzsír dugó

Első hallásra drasztikusan hangzik, hogy a hajszőkítéshez használt hidrogén-perixid oldattal tisztítsuk a fülünket, ám ez a módszert is több internetes fórumon ajánlják a makacs fülzsír hatékony eltávolítására. Az enyhe habzó folyadék a beszámolók alapján feloldja a fülzsírt, ami ezt követően egy törölköző segítségével könnyen eltávolítható. Hogy mit gondol erről a szakember? Szerintük nagyon veszélyes lehet ezt a vegyszert ilyen módon használni, bár nagyobb hígításban bizonyos megbetegedések esetén ez bizonyos orvosi beavatkozások része, de mindenképp a szem ellenőrzése mellett kontrollálni kell az oldat eltávolítását is, ezt pedig otthon nyilván senki nem tudja megtenni.

Inkább kérjen szakszerű segítséget!

A rendelőben végzett fülmosás során az orvos testhőmérsékletű vizet fecskendez a fülbe, mely a fülzsír mögé jutva kisodorja azt. Szükség szerint a fülmosás előtti 1-2 napban paraffinolajos csepegtetést ír fel, mely fellazítja a fülzsírt, így megkönnyíti az eltávolítását a fülmosás során. A fülmosás után ellenőrizni kell a dobhártya és a hallójárat épségét, hogy a hallójáratból sikerült-e maradéktalanul eltávolítani a zsírt, vagy/és a váladékot. Ez az a momentum, ami miatt semmikép nem javasolt a hallójáratot otthon mosni, piszkálni, mert senki nem tudja kontrollálni a tevékenykedése utáni állapotot! Vigyázzon, ne okozzon saját magának hallójárati gyulladást, vagy dobhártya sérülést

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Doktor nő egy olyan kérdésem lenne ,hogy egy hónapja volt tüszős mandulagyulladásom! Nem mentem el orvoshoz ,itthon kezeltem magamat sós víz öblögetéssel! Azóta olyan mintha lenne valami a torkokban ,mintha a bal oldali mandulámat le akarnám nyelni,nagyon kellemetlen érzés ! Reggel erősebben érzem !
Száraz a torkom és a nyelvem is ! Beszéd is nehezebben megy ! Nagyon szépen köszönöm a válaszát !

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Szendi Lili !

A panaszok utalhatnak refluxra, de vizsgálat nélkül ezt nehéz megmondani. Azt ajánlom, hogy keressen fel fül-orr-gégészeti szakrendelést.


Üdvözlettel
Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elmondott mindent

Időpontra érkeztem, amit teljes mértékben tartottak! Kedves recepciós fogadott és dr. Holpert Valéria doktornő ,elmondott mindent amit tudnom kellett! Nagyon köszönöm, mésnak is ajánlani fogom!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK