Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2022.10.24 Módosítva: 2022.10.24

Mit tehet a beteg, akinél a műtétet, vagy műtéteket követően kiújul az orrpolip? Mi hozhat javulást azok számára, akiknél nem segít a hagyományos kortikoszteroid orrspray és a rendszeres orrmosás az orrpolip kezelésében? Megoldást a biológiai terápia nyújthat, a hazánkban még újdonságnak számító módszerről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa nyilatkozott.

Immunológiai ok az orrpolip kialakulásának hátterében

Az orrpolip megjelenése családi halmozódást mutat, és bizonyos betegségek – például asztma, légúti allergia, reflux vagy cisztás fibrózis – esetén is magasabb a kockázata. Kialakulása mögött felfedezhetjük az orrnyálkahártya tartós gyulladását. Az orrpolip tehát gyakran csak tünet, az eredményes kezeléshez a kiváltó okot, a tartós orrnyálkahártya duzzanat okát kell megkeresni és megszüntetni.

 

Orrpolip kezelése injekcióval.A legújabb kutatások tükrében feltételezhető, hogy immunológiai ok állhat a tartós orrnyálkahártya-gyulladás hátterében – magyarázza dr. Moric Krisztina. Vélhetően ezzel áll összefüggésben az a megfigyelés is, miszerint a légúti allergiások körében gyakoribb az orrpolip előfordulása. (Az allergiáról régóta tudjuk, hogy megjelenése szintén az immunrendszer működésével, allergiások esetében túlműködésével áll kapcsolatban.) A kulcs tehát az immunrendszer kisiklott működése, a biológiai terápia segítségével pedig ezt tudjuk helyreállítani.

Egyszerű használat

Az injekciós kezelés igénybevételéhez a betegnek első körben fül-orr-gégészeti vizsgálaton kell részt vennie. Itt az orvos felméri, hogy alkalmas-e az injekciós kezelésre. Amennyiben igen, az elbírálási folyamatot követően a kezelőorvos jelentős kedvezménnyel tudja felírni a beteg részére a támogatott készítményt. Az egyszerűen használható, önbelövős injekciót a beteg az otthonában tudja beadni magának, kéthetente.

Biológiai terápia – bíztató eredmények

Az injekcióban lévő hatóanyag a dupilumab. Hatása széleskörű, mivel az immunrendszer működésére hat, ezért alkalmazható bőrgyógyászok által atópiás ekcémás bőrtünetek kezelésre, tüdőgyógyászati területen az asztma kezelésére és a fül-orr-gégészetben az orrpolip kezelésére. Vizsgálatokkal alátámasztott, hogy a dupilumab – több más biológiai terápiában alkalmazott hatóanyaghoz képest is - eredményesen csökkenti az orrpolip méretét és az orrdugulás érzetét a betegek körében.

A kiváltó okot kezeli

A biológiai terápia tehát az orrpolip kiváltó okára, a tartós orrnyálkahártya-gyulladásra hat. Ilyen módon nem csak a tünetet, a már kialakult orrpolipot, hanem a kiváltó okot kezeli, ezáltal pedig az eddigi eredmények alapján jelentősen képes csökkenteni az érintett betegek tüneteit.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
 • Specialitások:
  • Orrpolip kezelése
  • akut felnőtt fül-orr-gégészeti panaszok kivizsgálása, kezelése
  • felső légúti allergiák kivizsgálása és kezelése
  • fül-orr-gégészeti góckutatás
  • szaglásvesztés kivizsgálása COVID után
  • orrdugulás, orrfolyás 
  • váladékos torok
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • immunterápia

   

  További vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (*telefonon) - csütörtöki napokon kizárólag távkonzultációra lehet időpontot foglalni

   

  *Első vizit esetén - megfelelő fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

   

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon segítőkész

A személyzet es a Doktornő is nagyon kedves es segitőkész volt! :)

További vélemények

Hírek

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Ha náthásak vagyunk, régóta dugul az orrunk, fáj a fülünk, fül-orr-gégészhez fordulunk. Vannak azonban olyan kevésbé egyértelmű tünetek, melyek kapcsán szintén indokolt a kivizsgálás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa most az alvással kapcsolatos fül-orr-gégészeti problémákra hívja fel a figyelmet.

További részletek
Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Az akut arcüreggyulladás következtében az orrmelléküregekben nyálkahártya duzzanat alakul ki, váladék termelődik. A náthás tünetek mellett kellemetlen arcfeszülés és erős fejfájás is jelezheti a betegséget. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta az akut arcüreggyulladás tüneteivel és kezelésével kapcsolatos tudnivalókat.

További részletek
Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

A dohányzás a halláscsökkenés egyik rizikótényezője. A kutatások azt mutatták, hogy a cigarettafüstnek való expozíció - akár közvetlen vagy közvetett módon – egyaránt károsíthatja a hallásunkat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az összefüggés okairól kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!