Mi okozhat gyakori torokköszörülést, krákogást?

Mi okozhat gyakori torokköszörülést, krákogást?

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2023.11.30 11:47

Mindenkinél előfordul, hogy kaparó érzés vagy rekedtség miatt időnként köszörüli a torkát. Ha azonban ez rendszeressé válik, betegségeket is jelezhet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy milyen okok állhatnak a háttérben.

Hátsó garatfali csorgás

Allergia vagy arcüreggyulladás vagy reflux miatt is lehet, hogy az egyébként is termelődő orrváladék mennyisége megnő és a garat irányába távozik. A torokba lecsorgó váladék egy folyamatos inger, ami miatt gyakoribbá válik a torokköszörülés is. Az érintettek torka fájhat és úgy érezhetik, hogy sűrűbben kell nyelniük. A krákogást ilyen esetben az alapbetegség kezelésével lehet megszüntetni. A hátsó garatfali csorgást kiváltó ok ellen antihisztamin, antibiotikum vagy savlekötők szedésére is szükség lehet.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Reflux

Reflux is okozhat rekedtséget, krákogástA refluxos betegek többségénél fül-orr-gégészeti tünetek is jelentkeznek. Sőt az is előfordulhat, hogy a klasszikus mellkasi, gyomortáji égő érzés nélkül, elsőként ezek hívják fel a figyelmet a betegségre. A gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó savas gyomornedv a garat és a gége területét is irritálja, ez okozza, hogy a refluxos betegek gyakran köszörülik a torkukat, torokfájás, rekedtség és nyelési problémák is jelentkezhetnek. Ilyen esetben a gasztroenterológus és a fül-orr-gégész együtt kezeli a beteget, emellett fontos az életmódon is változtatni. A reflux tünetei csökkenthetők a dohányzás elhagyásával, az alkohol fogyasztás mérséklésével. Az étrendben kerülni kell a gyomorsav szintet növelő ételek fogyasztását és fontos a normál testsúly elérése, az elhízás szintén rontja a refluxos betegek állapotát.

Nyelési problémák

Neurológiai betegségek és strukturális eltérések miatt is érezheti úgy a beteg, hogy problémája van a nyeléssel. Étkezések közben gyakran félrenyel, gyomorégés, köhögés és rekedtség is jelentkezhet. Ilyen esetben a gyakori krákogással próbálja rendezni a helyzetet. Még ha nem is eszik éppen, mégis úgy érezheti, hogy valami a torkán akadt, amitől a torokköszörüléssel próbál megszabadulni. Fül-orr-gégészeti vizsgálat során ki lehet szűrni az anatómiai rendellenességeket, ha itt nem mutatkozik eltérés, neurológiai kivizsgálásra is szükség lehet. A kezelés része lehet a beszédterápia is, a kiváltó októl függően.

Gyógyszerektorokköszürülés

A magasvérnyomás betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek orrdugulást és hátsó garatfali csorgást okozhatnak és szedésük következtében tartós köhögés is jelentkezhet. Ha vérnyomáscsökkentőt szed, és ilyen panaszai vannak, gyakran köszörüli a torkát, akkor érdemes erre a lehetőségre is gondolni. A gyógyszer cseréjével lehet megszüntetni a zavaró mellékhatást.

Tic

A tic olyan hangokat vagy mozgásokat jelent, amelyeket az érintett nem tud irányítani. Egyik gyakori formája a tartós vokális vagy motoros betegség, melynek a toroktisztítás a leggyakoribb tünetei közé tartozik. A kiváltó okai nem ismertek, megfigyelhető a családi halmozódás, elsősorban férfiaknál jelentkezik. Ha ez áll a háttérben, a torokköszörülés gyógyszerekkel és viselkedésterápiával kezelhető.

Polipok és ciszták a hangszalagon

Akik gyakran, vagy rosszul használják a hangjukat, túlerőltetik a hangszalagjaikat. Ilyenkor úgy érezhetik, hogy valami a torkukon akadt, a hangjuk rekedté válik, a beszéd fájdalommal is járhat. A hangtúlerőltetés következtében a hangszalagokon különböző elváltozások alakulhatnak ki, melyek eltávolítására műtét is szükségessé válhat, ám a kiújulás megelőzése végett fontos a kiváltó okok kezelése. A helyes hanghasználat tanulható beszédterápia segítségével, így elkerülhető a hang túlerőltetése. A hangszalagokat kímélhetjük a dohányzásról való leszokással, illetve fontos az egyéb betegségek – reflux, allergiák - szűrése és kezelése is

Téma szakértői

Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

32 éves fiatalember vagyok. Manduláim megvannak. 1-2 havonta visszatérő nyelési fájdalmaim vannak. Általában pár napig tart, de viszont mindig csak a bal oldalon, és észrevettem hogy a fájdalom mértéke nagyban függ a fejtartásomtól. Például az oldalamon fekve vagy oldalra tartott fejjel alig, vagy egyáltalán nem érezhető, de viszont ha hátrahajtom a fejem, feszül és fáj bal oldalon az állam alatt, és ezután pár percre mégfájdalmasabbá válik a nyelés. Azt is megfigyeltem, hogy amikor fáj, több slejm van a torkomban, és torokköszörülés után egy rövid időre teljesen megszűnik a fájdalom. Ivás közben csak az első két korty fáj, evés közben egyáltalán nem fáj a nyelés. Az enyhe levertségen kívül más tünetem nincs, és nem sugárzik fülbe a fájdalom.
Ez gyakori? Lehet például krónikus mandulagyulladás? Vagy esetleg valami komolyabb?
Nyilván pontosat csak egy kivizsgálás után lehetne mondani, de én kíváncsi lennék az Ön véleményére.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, Péter

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Szabadi Péter!

A leírt panaszok semmi esetre nem utalnak gyulladásra. Vizsgálat nélkül talán a reflux lehetőségére gondolnék. A visszatérő jelleg miatt mindenképpen azt ajánlom, hogy forduljon orvoshoz, aki a vizsgálaton kívül az egyéb diagnosztikus vizsgálatokat is elrendeli.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Egy tál frissen sült süteménynek, társunk bőrének vagy egy új könyvnek az illata – az élet apró örömei, amelyekről nem szívesen mondanánk le. A szaglás elvesztése nem csak ezektől az élményektől foszt meg, de egészségünket és a biztonságunkat veszélyeztető állapotot is okozhat. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakemberével sorra vettük a szaglásvesztés hátterében álló leggyakoribb okokat.

További részletek
Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

További részletek
Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK