Nem csak nátha állhat a visszatérő arcüreggyulladás mögött!

Nem csak nátha állhat a visszatérő arcüreggyulladás mögött!

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2023.11.29 10:02

Az őszi-téli hónapokban gyakori panasz az arc egyik, vagy mindkét oldalán jelentkező fájdalommal járó arcüreggyulladás. Kiváltó oka az esetek többségében valamilyen felső-légúti fertőzés, ám visszatérő panaszok esetén érdemes felderíteni a krónikus arcüreggyulladás egyéb lehetséges okait –például orrsövényferdülés, orrpolip, allergia, fogászati probléma - is.

Az orrmelléküregek elhelyezkedése

Az arccsontokban lévő, nyálkahártyával fedett üregek egyfajta rezonancia-, vagy más néven rezgésterek, a hangszín kialakításában is szerepük van. Négyféle orrmelléküreget különböztetünk meg: három páros és egy páratlan. Az arcüregek, az orr két oldalán, a szemek közötti területen a rostasejtek, a homloküregek és felettük a páratlan iküreg.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A fájdalom helye sokat elárul

Az orrmelléküreg-gyulladásokra egyaránt jellemző az érintett területen jelentkező fájdalom, nyomásérzékenység, orrfolyás, orrdugulás, gyerekeknél gyakran jelentkezik egyidejűleg kötőhártya-gyulladás is – sorolja a betegség jellegzetes tüneteit dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A köznapi nyelvben arcüreggyulladásként ismert betegség az arc, szemek alatti részének fájdalmával jár, mely gyakran a fogsorba is kisugárzik. Homloküreg gyulladás esetén a homlok mellső fala, illetve a szemüreg teteje fájdalmas. Rostasejt gyulladása az orrgyök és a szemzugok területén, az iküreg gyulladása pedig a koponya középpontján és a fejtetőn okozhat fájdalmat.arcüreg gyulladás mögött álló okok

Náthától az arcüreggyulladásig

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy mivel az orrmelléküregek szerves részei a felső légutaknak, ezért a felső légúti gyulladásokat - nátha, garatgyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás - gyakran kíséri az orrmelléküregek érintettsége is. Ha a felsorolt betegségek következtében kialakult gyulladás miatt a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, a melléküreget kibélelő nyálkahártya megduzzad, az üreg szellőzése gátolttá válik. A váladék ezáltal nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el. A melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik, majd a feszülés miatt fájdalom jelentkezik. Az akut arcüreggyulladás során nyálkahártya lohasztó orrcseppekkel fontos a légutak szabaddá tétele, a felgyülemlett váladék csak így tud kiürülni. Kiegészítésként adható fájdalomcsillapító, lázcsillapító, nyákoldó, szükség estén antibiotikum. Segíthet a rendszeres sóoldatos orröblítés is.

Többet akarok olvasni az arcüreggyulladás kezeléséről >>>

A visszatérő arcüreggyulladás okai

Ha az arcüreggyulladás időről-időre kiújul, akkor a fertőzések mellett más lehetséges kiváltó tényezőket is figyelembe kell venni. Endoszkópos betekintéssel, valamint melléküreg CT vizsgálattal képet kaphatunk közvetve az orrmelléküregek állapotáról. A vizsgálatok segíthetnek felderíteni, hogy van-e például orrsövényferdülés, amely a gátolt orrlégzés miatt szintén szerepet játszhat a betegség ismételt megjelenésében. A nyálkahártya krónikus duzzanatát okozhatja például egy fel nem ismert légúti allergia, melynek kezelése nélkül az arcüreggyulladást sem tudjuk végleg megszüntetni. Gyakori panasz az orrpolip, amely bizonyos esetekben műtéttel is kezelendő. A polip egy olyan akadályt képez az orrban, ami szintén gátolja a szabad légáramlást, beszűkíti a középső orrjáratot, ezáltal növeli a betegség megjelenésének kockázatát. Előfordulhat, hogy fogászati probléma, a foggyökerek krónikus gyulladásának szövődményeként jelentkezik a visszatérő arcüreggyulladás.

A visszatérő arcüreggyulladás tehát sok esetben csak tünet, valamilyen mögöttes probléma, gyulladás következménye. Feleslegesen szedett gyógyszerek, orrcseppek és a betegséggel járó rossz közérzet, fájdalom helyett, visszatérő panaszok esetén mindenképp javasolt a fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Cím,

Egy ideje a torkomban érzek egy gombócot, Valamint folyamatos csorgás van, amelyet egy szakorvos szerint az arcüregemben lévő folyamatos gyulladás okozhat. Szeretném megkérdezni, hogy meg lehet e állapítani CT vizsgálattal, hogy mi található a torkomban illetve az arcüregben és ennek milyen költsége lenne.
Köszönettel,
Kiss Tibor

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Kiss Tibor!

Az arcüregekről lehet CBCT vizsgálatot kérni és ebben az esetben indokolt is. Az orrgaratot is megmutatja ez a vizsgálat, de a torokról nincs értelme CT vizsgálatot kérni, mert jól vizsgálható illetve a lágyrész eltéréseket az MR vizsgálat jobban kimutatja.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ügyesen kezeli a gyerekeket

"A doktornő nagyon kedves volt és ügyesen kezelte a kislányom, aki nem félt a vizsgálat alatt."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Egy tál frissen sült süteménynek, társunk bőrének vagy egy új könyvnek az illata – az élet apró örömei, amelyekről nem szívesen mondanánk le. A szaglás elvesztése nem csak ezektől az élményektől foszt meg, de egészségünket és a biztonságunkat veszélyeztető állapotot is okozhat. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakemberével sorra vettük a szaglásvesztés hátterében álló leggyakoribb okokat.

További részletek
Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

További részletek
Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK