Nem csak nátha állhat a visszatérő arcüreggyulladás mögött!

Nem csak nátha állhat a visszatérő arcüreggyulladás mögött!

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2015.10.19 Módosítva: 2023.11.29

Az őszi-téli hónapokban gyakori panasz az arc egyik, vagy mindkét oldalán jelentkező fájdalommal járó arcüreggyulladás. Kiváltó oka az esetek többségében valamilyen felső-légúti fertőzés, ám visszatérő panaszok esetén érdemes felderíteni a krónikus arcüreggyulladás egyéb lehetséges okait –például orrsövényferdülés, orrpolip, allergia, fogászati probléma - is.

Az orrmelléküregek elhelyezkedése

Az arccsontokban lévő, nyálkahártyával fedett üregek egyfajta rezonancia-, vagy más néven rezgésterek, a hangszín kialakításában is szerepük van. Négyféle orrmelléküreget különböztetünk meg: három páros és egy páratlan. Az arcüregek, az orr két oldalán, a szemek közötti területen a rostasejtek, a homloküregek és felettük a páratlan iküreg.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A fájdalom helye sokat elárul

Az orrmelléküreg-gyulladásokra egyaránt jellemző az érintett területen jelentkező fájdalom, nyomásérzékenység, orrfolyás, orrdugulás, gyerekeknél gyakran jelentkezik egyidejűleg kötőhártya-gyulladás is – sorolja a betegség jellegzetes tüneteit dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A köznapi nyelvben arcüreggyulladásként ismert betegség az arc, szemek alatti részének fájdalmával jár, mely gyakran a fogsorba is kisugárzik. Homloküreg gyulladás esetén a homlok mellső fala, illetve a szemüreg teteje fájdalmas. Rostasejt gyulladása az orrgyök és a szemzugok területén, az iküreg gyulladása pedig a koponya középpontján és a fejtetőn okozhat fájdalmat.arcüreg gyulladás mögött álló okok

Náthától az arcüreggyulladásig

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy mivel az orrmelléküregek szerves részei a felső légutaknak, ezért a felső légúti gyulladásokat - nátha, garatgyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás - gyakran kíséri az orrmelléküregek érintettsége is. Ha a felsorolt betegségek következtében kialakult gyulladás miatt a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, a melléküreget kibélelő nyálkahártya megduzzad, az üreg szellőzése gátolttá válik. A váladék ezáltal nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el. A melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik, majd a feszülés miatt fájdalom jelentkezik. Az akut arcüreggyulladás során nyálkahártya lohasztó orrcseppekkel fontos a légutak szabaddá tétele, a felgyülemlett váladék csak így tud kiürülni. Kiegészítésként adható fájdalomcsillapító, lázcsillapító, nyákoldó, szükség estén antibiotikum. Segíthet a rendszeres sóoldatos orröblítés is.

Többet akarok olvasni az arcüreggyulladás kezeléséről >>>

A visszatérő arcüreggyulladás okai

Ha az arcüreggyulladás időről-időre kiújul, akkor a fertőzések mellett más lehetséges kiváltó tényezőket is figyelembe kell venni. Endoszkópos betekintéssel, valamint melléküreg CT vizsgálattal képet kaphatunk közvetve az orrmelléküregek állapotáról. A vizsgálatok segíthetnek felderíteni, hogy van-e például orrsövényferdülés, amely a gátolt orrlégzés miatt szintén szerepet játszhat a betegség ismételt megjelenésében. A nyálkahártya krónikus duzzanatát okozhatja például egy fel nem ismert légúti allergia, melynek kezelése nélkül az arcüreggyulladást sem tudjuk végleg megszüntetni. Gyakori panasz az orrpolip, amely bizonyos esetekben műtéttel is kezelendő. A polip egy olyan akadályt képez az orrban, ami szintén gátolja a szabad légáramlást, beszűkíti a középső orrjáratot, ezáltal növeli a betegség megjelenésének kockázatát. Előfordulhat, hogy fogászati probléma, a foggyökerek krónikus gyulladásának szövődményeként jelentkezik a visszatérő arcüreggyulladás.

A visszatérő arcüreggyulladás tehát sok esetben csak tünet, valamilyen mögöttes probléma, gyulladás következménye. Feleslegesen szedett gyógyszerek, orrcseppek és a betegséggel járó rossz közérzet, fájdalom helyett, visszatérő panaszok esetén mindenképp javasolt a fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Jó napot kívánok,
15 éves fiúgyermek állandó orrdugulásával szenvedünk évek óta, orrspray-k ( pl: Dymista ) nem igazán használnak. Minden allergia tesztje negatív. Milyen típusú vizsgálatot kérhetnénk, hogy megtaláljuk végre a kiváltó okot?
Köszönettel,
szülők

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Bándi-Telek Gabriella!



Mindenképpen fül-orr-gégészeti vizsgálatot ajánlanék, ami felderítheti, hogy van -e anatómiai ok / orrsövény? orrmandula?.../ Mivel az allergia vizsgálatai negativak esetlegesen egyéb belgyógyászati eltéréseknek is utána lehet nézni pl. reflux?



Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes

"Szeretném megköszönni a doktornőnek a figyelmességét, az alapos kivizsgálást és a részletes tanácsadást a terápiát illetően."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok