Orrvérzés szénanátha miatt?

Orrvérzés szénanátha miatt?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.07.06 Módosítva: 2022.07.06

Az orrvérzésnek több kiváltó oka lehet, ezek egyike a szénanátha. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Orrnyálkahártya gyulladása

A legtöbb esetben az allergiával összefüggő orrvérzés kiváltó oka az orrnyálkahártyát bevonó és védő nyákréteg megváltozása. Az orrot, orrüreget belül nyálkahártya béleli, amely be- és kilégzéskor a levegőt párásítja és felmelegíti. Az orrnyálkahártya gazdag érhálózata biztosítja, hogy ezeket a feladatait el tudja látni. A szénanátha azonban gyulladást okoz az orrnyálkahártyán, ami emiatt sérülékennyé válik, így elég lehet egy tüsszögés vagy orrfújás és máris orrvérzés jelentkezik.

Allergia gyógyszerek

A túlzott orrspray használat is okozhat orrvérzést.Az allergia elleni gyógyszerek közül több készítmény, így a szteroid orrspray és az antihisztamin tabletta mellékhatása lehet az orrszárazság. Dr. Augusztinovicz Monika ezért minden szénanáthás számára ajánlja naponta több alkalommal a tengervizes orrspray használatát. Ezen kívül a reggel és este elvégzett sós vizes orrmosással tudjuk elősegíteni az orrnyálkahártya hidratálását.

Szezonális kiváltó okok

A nyári pollenszezonban a klímahasználat miatt szárazabb lehet a lakás, az iroda levegője. Érdemes erre is gondolni, ha orrszárazsággal küzdünk és a helyiséget párásítani, ahol sokat tartózkodunk. Emellett fontos a belső hidratálás is, ne feledkezzünk meg a nap folyamán a rendszeres folyadékfogyasztásról sem!

Gyakori orrfújás, orrviszketés

A szénanáthás betegnél már a gyakori tüsszögés és orrfújás miatt is megnő az orrvérzés kialakulásának esélye, emellett a pedig sokaknál okoz az allergia orrviszketést is. Ha ilyenkor sokat piszkáljuk, dörzsöljük az orrunkat, azzal felsérthetjük az orrnyálkahártyát és orrvérzést okozhatunk. Ezt jól beállított, az orrviszketés ellen is eredményes allergia elleni kezeléssel megelőzhetjük.

Túlzásba vitt orrspray használat

Ha valaki a hosszú távon is biztonsággal használható szteroid orrspray helyett recept nélkül kapható, ún. lohasztó orrspray-t használ hosszabb ideig szénanátha ellen, akár súlyos károsodást is előidézhet az orrnyálkahártyán. A nátha esetén remek orrspray ugyanis csak általában 7-10 napig használható problémamentesen. Ennél hosszabb idő után mellékhatások jelentkezhetnek, ezek egyike lehet a gyakori orrvérzés is.

 

Dr. Augusztinovicz Monika ezért hangsúlyozza a személyre szabott, orvos által összeállított allergia kezelés fontosságát, nemcsak a tünetek eredményes kezelésében, de az olyan mellékhatások megelőzésében is, mint a visszatérő orrvérzés.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

   

   

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A 3 éves lányomnak aftás torokgyulladása és szájfertőzése van. Azóta minden éjjel többször kelünk, mert teli van az orra és gyakran friss vért fúj ki. De soha nem kezd el "kifolyni" a vér. Régebben is volt, hogy időszakonként pár napig reggelente minimális alvadt vért fújt, de ez most friss vér. Lehet az aftától? (akkor kezdődött, amikor kijöttek a szájában a hólyagok) Gondolja, hogy szükség van az erek elégetésére? A párom nagyon izgul, hogy emiatt valami baja lesz/van a kicsinek. Én személy szerint nem "háborgatnám" ezzel, míg ténylegesen nem ömlik az orrából a vér. Ajánlottak most orrkenőcsöt is, az beválhat?
Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Bartucsek Katalin!A kicsi orrfúváskor jelentkező véres váladéka a vírus fertőzésével áll kapcsolatban. Itt nincs szükség és jelen pillanatban nem is lehet "kiégetni " az ereket. Mindenképpen használják az orrkenőcsöt. amennyiben a panaszai nem múlnak jelentkezzenek vizsgálatra.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden tökéletes

"Minden tökéletes! Nagyon örülök, hogy Önöknél voltam, kifogástalan szervezés, profi vizsgálat, baráti hangnem."

További vélemények

Hírek

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

A dohányzás a halláscsökkenés egyik rizikótényezője. A kutatások azt mutatták, hogy a cigarettafüstnek való expozíció - akár közvetlen vagy közvetett módon – egyaránt károsíthatja a hallásunkat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az összefüggés okairól kérdeztük.

További részletek
Orrhangzós beszéd vizsgálata

Orrhangzós beszéd vizsgálata

A jellegzetes orrhangzós beszéd kialakulhat akár egy egyszerű náthától is, de kezeléséhez olykor műtétre is szükség lehet. Arról, hogy mi okozhatja és hogyan történik az orrhangzós beszéd vizsgálata, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Gombócérzést okoz a dohányzásról leszokás?

Gombócérzést okoz a dohányzásról leszokás?

Szilveszter éjszakáján sokan fogadják meg, hogy a következő évtől kezdődően füstmentesen élnek. A dohányzás azonban függőség, így a leszokás kellemetlen mellékhatásokkal, elvonási tünetekkel is járhat. Ezekkel kapcsolatban kérdeztük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát, aki azt is elmondta, hogy milyen esetben járhat gombócérzéssel a dohányzásról leszokás.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!