Orrvérzés szénanátha miatt?

Orrvérzés szénanátha miatt?

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2023.08.29 13:41

Az orrvérzésnek több kiváltó oka lehet, ezek egyike a szénanátha. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Orrnyálkahártya gyulladása

A legtöbb esetben az allergiával összefüggő orrvérzés kiváltó oka az orrnyálkahártyát bevonó és védő nyákréteg megváltozása. Az orrot, orrüreget belül nyálkahártya béleli, amely be- és kilégzéskor a levegőt párásítja és felmelegíti. Az orrnyálkahártya gazdag érhálózata biztosítja, hogy ezeket a feladatait el tudja látni. A szénanátha azonban gyulladást okoz az orrnyálkahártyán, ami emiatt sérülékennyé válik, így elég lehet egy tüsszögés vagy orrfújás és máris orrvérzés jelentkezik.

Allergia gyógyszerek

A túlzott orrspray használat is okozhat orrvérzést.Az allergia elleni gyógyszerek közül több készítmény, így a szteroid orrspray és az antihisztamin tabletta mellékhatása lehet az orrszárazság. Dr. Augusztinovicz Monika ezért minden szénanáthás számára ajánlja naponta több alkalommal a tengervizes orrspray használatát. Ezen kívül a reggel és este elvégzett sós vizes orrmosással tudjuk elősegíteni az orrnyálkahártya hidratálását.

Szezonális kiváltó okok

A nyári pollenszezonban a klímahasználat miatt szárazabb lehet a lakás, az iroda levegője. Érdemes erre is gondolni, ha orrszárazsággal küzdünk és a helyiséget párásítani, ahol sokat tartózkodunk. Emellett fontos a belső hidratálás is, ne feledkezzünk meg a nap folyamán a rendszeres folyadékfogyasztásról sem!

Gyakori orrfújás, orrviszketés

A szénanáthás betegnél már a gyakori tüsszögés és orrfújás miatt is megnő az orrvérzés kialakulásának esélye, emellett a pedig sokaknál okoz az allergia orrviszketést is. Ha ilyenkor sokat piszkáljuk, dörzsöljük az orrunkat, azzal felsérthetjük az orrnyálkahártyát és orrvérzést okozhatunk. Ezt jól beállított, az orrviszketés ellen is eredményes allergia elleni kezeléssel megelőzhetjük.

Túlzásba vitt orrspray használat

Ha valaki a hosszú távon is biztonsággal használható szteroid orrspray helyett recept nélkül kapható, ún. lohasztó orrspray-t használ hosszabb ideig szénanátha ellen, akár súlyos károsodást is előidézhet az orrnyálkahártyán. A nátha esetén remek orrspray ugyanis csak általában 7-10 napig használható problémamentesen. Ennél hosszabb idő után mellékhatások jelentkezhetnek, ezek egyike lehet a gyakori orrvérzés is.

Dr. Augusztinovicz Monika ezért hangsúlyozza a személyre szabott, orvos által összeállított allergia kezelés fontosságát, nemcsak a tünetek eredményes kezelésében, de az olyan mellékhatások megelőzésében is, mint a visszatérő orrvérzés.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   

   

Orvos válaszol

Jo napot kivanok! Olyan problemam lenne, hogy ejszaka arra ebredek hogy verzik az orrom. Ez korulbelul 2-3 havonta fordul elo egyszer. A vernyomasom 120/70 szokott lenni. Szeretnem megkerdezni hogy mitol van, es mit tudnek tenni. A verzes nem sok es gxorsan el is all. Koszonom!

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Németh Cecília!

Az éjszakai orrvérzések miatt javasolt lenne a szoba páratartalmát ellenőrizni, lehet, hogy túl száraz!
Minden este használjon mindkét orrnyílásába Emofix orrkenőcsöt akár heteken át! Ez gyógynövényeket tartalmaz, melyek hámosítanak és vérzéscsillapító hatásúak.
Amennyiben panaszai nem szűnnek, akkor fül-orr-gégészeti és laborvizsgálat lenne a következő ajánlott lépés az Ön számára!

Üdvözlettel,

dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Az orvosok, recepciósok, asszisztens hölgyek nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Alapos magyarázatokat kaptam a kérdéseimre. Elégedett vagyok.

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK