Orrvérzés szénanátha miatt?

Orrvérzés szénanátha miatt?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.07.06 Módosítva: 2022.07.06

Az orrvérzésnek több kiváltó oka lehet, ezek egyike a szénanátha. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Orrnyálkahártya gyulladása

A legtöbb esetben az allergiával összefüggő orrvérzés kiváltó oka az orrnyálkahártyát bevonó és védő nyákréteg megváltozása. Az orrot, orrüreget belül nyálkahártya béleli, amely be- és kilégzéskor a levegőt párásítja és felmelegíti. Az orrnyálkahártya gazdag érhálózata biztosítja, hogy ezeket a feladatait el tudja látni. A szénanátha azonban gyulladást okoz az orrnyálkahártyán, ami emiatt sérülékennyé válik, így elég lehet egy tüsszögés vagy orrfújás és máris orrvérzés jelentkezik.

Allergia gyógyszerek

A túlzott orrspray használat is okozhat orrvérzést.Az allergia elleni gyógyszerek közül több készítmény, így a szteroid orrspray és az antihisztamin tabletta mellékhatása lehet az orrszárazság. Dr. Augusztinovicz Monika ezért minden szénanáthás számára ajánlja naponta több alkalommal a tengervizes orrspray használatát. Ezen kívül a reggel és este elvégzett sós vizes orrmosással tudjuk elősegíteni az orrnyálkahártya hidratálását.

Szezonális kiváltó okok

A nyári pollenszezonban a klímahasználat miatt szárazabb lehet a lakás, az iroda levegője. Érdemes erre is gondolni, ha orrszárazsággal küzdünk és a helyiséget párásítani, ahol sokat tartózkodunk. Emellett fontos a belső hidratálás is, ne feledkezzünk meg a nap folyamán a rendszeres folyadékfogyasztásról sem!

Gyakori orrfújás, orrviszketés

A szénanáthás betegnél már a gyakori tüsszögés és orrfújás miatt is megnő az orrvérzés kialakulásának esélye, emellett a pedig sokaknál okoz az allergia orrviszketést is. Ha ilyenkor sokat piszkáljuk, dörzsöljük az orrunkat, azzal felsérthetjük az orrnyálkahártyát és orrvérzést okozhatunk. Ezt jól beállított, az orrviszketés ellen is eredményes allergia elleni kezeléssel megelőzhetjük.

Túlzásba vitt orrspray használat

Ha valaki a hosszú távon is biztonsággal használható szteroid orrspray helyett recept nélkül kapható, ún. lohasztó orrspray-t használ hosszabb ideig szénanátha ellen, akár súlyos károsodást is előidézhet az orrnyálkahártyán. A nátha esetén remek orrspray ugyanis csak általában 7-10 napig használható problémamentesen. Ennél hosszabb idő után mellékhatások jelentkezhetnek, ezek egyike lehet a gyakori orrvérzés is.

 

Dr. Augusztinovicz Monika ezért hangsúlyozza a személyre szabott, orvos által összeállított allergia kezelés fontosságát, nemcsak a tünetek eredményes kezelésében, de az olyan mellékhatások megelőzésében is, mint a visszatérő orrvérzés.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

   

   

Orvos válaszol

Tisztelt doktor Úr
Orrvèrzès miatt felszúrtàk a fülem.Azóta egyensúly problémám van.Jobb fulemmel nem hallok,àllando zugas jelentkezett.Kèszült agyi CT.Kis mèrteku agylagyulast diagnosztizàltak.A fulfelszuras előtt semmi problémám nem volt.Hova fordulhatok segítségért?Nem hiszem el hogy így kell èlnem.Vàlaszàt előre is köszönöm.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Szabó Úr!

Kicsit furcsállom, hogy az orrvérzése miatt szúrták fel a fülét! Ezért és az azóta fennálló halláspanasza, fülzúgása miatt is mindenképp a korábbi leleteit is át kéne nézni, ha rendelőnket választja!

Dobhártyái és a középfül állapotát ellenőrizni kéne, majd valószínűleg hallásvizsgálatra lesz szükség.

Az orrvérzése okát kiderítették? Mennyivel ezelőtt történt a felszúrás?

Számos hasonló kérdés merül fel, ezért mindenképp egy személyes vizsgálat kapcsán lehetne csak előre lépni.


Üdvözlettel

dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Góckutatás

„Góckutatás miat mentem a Doktórnőhöz. Nagyon elégedett voltam az előzmények részletes feltérképezésével, a lehetséges okok és a szükséges vizsgálatok részletes átbeszélésével, alapos és körültekintő volt a Doktórnő. Türlemesen, részletesen minden elmagyarászott, bármit kérdezhettem, megkaptam a választ. Csak ajánlani tudom.„

További vélemények

Hírek

A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelv sokat elárul a szervezetünk állapotáról. Ha megváltozik a színe és a felülete, az akár nyelvgyulladást is jelezhet. Arról, hogy mi a teendő ilyen esetben, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

További részletek
Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Fülfájás és halláscsökkenés jelzi a dobhártya gyulladását. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okok vezethetnek a betegség kialakulásához és hogyan lehet kezelni a tüneteket.

További részletek
Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

A hallásvizsgálat elvégzése minden csecsemő számára ajánlott, még 4 hetes kora előtt. Vannak azonban bizonyos állapotok, melyek kapcsán fokozott a halláscsökkenés rizikója. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy melyek ezek és hogyan változik ilyen esetben a kontrollvizsgálatok menete.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!