Orrvérzés szénanátha miatt?

Orrvérzés szénanátha miatt?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.07.06 Módosítva: 2023.08.29

Az orrvérzésnek több kiváltó oka lehet, ezek egyike a szénanátha. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Orrnyálkahártya gyulladása

A legtöbb esetben az allergiával összefüggő orrvérzés kiváltó oka az orrnyálkahártyát bevonó és védő nyákréteg megváltozása. Az orrot, orrüreget belül nyálkahártya béleli, amely be- és kilégzéskor a levegőt párásítja és felmelegíti. Az orrnyálkahártya gazdag érhálózata biztosítja, hogy ezeket a feladatait el tudja látni. A szénanátha azonban gyulladást okoz az orrnyálkahártyán, ami emiatt sérülékennyé válik, így elég lehet egy tüsszögés vagy orrfújás és máris orrvérzés jelentkezik.

Allergia gyógyszerek

A túlzott orrspray használat is okozhat orrvérzést.Az allergia elleni gyógyszerek közül több készítmény, így a szteroid orrspray és az antihisztamin tabletta mellékhatása lehet az orrszárazság. Dr. Augusztinovicz Monika ezért minden szénanáthás számára ajánlja naponta több alkalommal a tengervizes orrspray használatát. Ezen kívül a reggel és este elvégzett sós vizes orrmosással tudjuk elősegíteni az orrnyálkahártya hidratálását.

Szezonális kiváltó okok

A nyári pollenszezonban a klímahasználat miatt szárazabb lehet a lakás, az iroda levegője. Érdemes erre is gondolni, ha orrszárazsággal küzdünk és a helyiséget párásítani, ahol sokat tartózkodunk. Emellett fontos a belső hidratálás is, ne feledkezzünk meg a nap folyamán a rendszeres folyadékfogyasztásról sem!

Gyakori orrfújás, orrviszketés

A szénanáthás betegnél már a gyakori tüsszögés és orrfújás miatt is megnő az orrvérzés kialakulásának esélye, emellett a pedig sokaknál okoz az allergia orrviszketést is. Ha ilyenkor sokat piszkáljuk, dörzsöljük az orrunkat, azzal felsérthetjük az orrnyálkahártyát és orrvérzést okozhatunk. Ezt jól beállított, az orrviszketés ellen is eredményes allergia elleni kezeléssel megelőzhetjük.

Túlzásba vitt orrspray használat

Ha valaki a hosszú távon is biztonsággal használható szteroid orrspray helyett recept nélkül kapható, ún. lohasztó orrspray-t használ hosszabb ideig szénanátha ellen, akár súlyos károsodást is előidézhet az orrnyálkahártyán. A nátha esetén remek orrspray ugyanis csak általában 7-10 napig használható problémamentesen. Ennél hosszabb idő után mellékhatások jelentkezhetnek, ezek egyike lehet a gyakori orrvérzés is.

Dr. Augusztinovicz Monika ezért hangsúlyozza a személyre szabott, orvos által összeállított allergia kezelés fontosságát, nemcsak a tünetek eredményes kezelésében, de az olyan mellékhatások megelőzésében is, mint a visszatérő orrvérzés.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   

   

Orvos válaszol

Kedves Ugyintező!
Abban szeretnem kerni segitseguket, h hova fordulhatnank az alabbi problemankkal. Paromnak tobb mint egy eve vallprotezist helyeztek be, ami ortopediailag rendben van, de megis eros fajdalmai vannak. Góckutatast javasoltak, most fogaszaton mindent rendberaktak neki, volt is gócos foga. Sajnos gyakran kiüteses, fűlzugasa van, jo lenne egy allergia vizsgalat fémre is, gondoltunk arra h a protezis maga is allergizalhat neki, de szerintem valami etelallergia is jelen lehet. Mit tudnak tanacsolni, hova, kihez forduljunk.

Előre is koszonom szíves valaszat. Szenasi Juluanna

Kedves Julianna!

Párjának ajánlani tudom Dr. Balogh Katalint. Főorvosnő foglalkozik góckutatással, valamint fémallergiával is. Az alábbi linken online bejelentkezésre is van lehetőség. https://www.allergiakozpont.hu/munkatarsak/dr-balogh-katalin

Üdvözlettel,

Krár Bettina
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Az orvosok, recepciósok, asszisztens hölgyek nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Alapos magyarázatokat kaptam a kérdéseimre. Elégedett vagyok.

További vélemények

Hírek

Segítség, orrsprayfüggő lettem! Mit tegyek?

Segítség, orrsprayfüggő lettem! Mit tegyek?

Az orrdugulás egy igencsak kellemetlen tünet, ami napokon vagy heteken keresztül megkeserítheti az életünket. Ilyenkor nem érezzük a szagokat, nem élvezhetjük az ízeket, és gyakran a torkunk is kiszárad az állandó szájon át történő légzéstől. Az orrspray-től a párásításon át sokféle házi praktika létezik a kínzó tünetek enyhítésére, ám a tartós orrdugulás miatt érdemes fül-orr-gégészt is felkeresni – javasolja a Fül-orr-gége Központ orvosa, dr. Csóka János fül-orr-gégész.

További részletek
Milyen jelei lehetnek a csecsemőkori középfülgyulladásnak?

Milyen jelei lehetnek a csecsemőkori középfülgyulladásnak?

Ha egy csecsemő folyamatosan a füléhez kapkod, nyűgösnek tűnik és szopási sztrájkba kezd, sokszor ebben a formában adja szülei tudtára, hogy fáj a füle. A fülfájás igen gyakori betegség a gyermekek körében, ami sokszor a középfülgyulladás egyik kísérő tünete. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa nem csak e betegség jellegzetes tünetekről osztja meg tapasztalatait, de egyúttal az ilyenkor szükséges teendőket is összefoglalja.

További részletek
Lehet, hogy ön is rosszul cseppenti magának a fülcseppeket? Mutatjuk, hol hibázhat

Lehet, hogy ön is rosszul cseppenti magának a fülcseppeket? Mutatjuk, hol hibázhat

A fülcseppek segítséget jelenthetnek a fülfájdalom, a különféle gyulladások, a viszketés vagy a fülzsírdugó kezelésében. Ezeknek a készítményeknek a használata azonban csak akkor lesz sikeres és biztonságos, ha megfelelő cseppentési technikát alkalmazunk, és betartunk néhány alapvető szabályt. Dr. Moric Krisztina, fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével sorra vettük a fülcseppentéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!