Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Úr!
5 héttel ezelőtt egy vírusos megfázás következtében (mindkét garatom erősen beduzzadt, elment a hangom) egyik napról a másikra bedugult a jobb fülem. Körzetiorvos arcüreggyulladást állapított meg, a fülész eleinte fülkürthurutra gyanakodott. De mivel a dugulás azóta sem múlt el, így készült hallásvizsgálat is 3x, mindegyik nagyon jó eredménnyel. A dugulás miatti szorongás hatására előjött egy bizonytalan szédülés is, erre kaptam Nootropil infúziót és ez segít (segített) is, mert a bizonytalanság érzés elég jól csökken napról-napra. De a dugulás sajnos nem múlik. 2 hete Betarevint szedek és naponta többször nyaktornázom. A kezelőorvosom azt mondta, el fog múlni a dugulás, mert a mérések (audiogram, Tympanon, vizsgálatok) nem mutatnak eltérést a jobb fülön. De azt nem tudja megmondani, hogy mikor. Sajnos a bal fülem nem túl jó (korábban otosclerosis műtét volt rajta). Kérdésem: találkozott Ön ilyen betegséggel? Ha igen, mik a kilátások?
Köszönettel:
Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!

Nem ritka az Ön esete! Számos alkalommal látunk füldugulásos panaszok mellett ép audiológiai és tympanometriai eredményt! Sokszor előfordul, hogy az objektív és a szubjektív mérési eredmények már nem mutatják a dobüregek hurutos, dugult állapotát, de a beteg mégis ezt érzi. Ha 2-3 hét alatt nem javul az állapota, akkor javasolt lenne kontroll audiológiai ill. fül-orr-gégészeti vizsgálata.

Üdvözlettel

Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Üdv!
1 éve és 4 hónapja van bedugulva mindkét fülem. Hiába járok a körzeti fül-orr-gégészeti szakrendelésre, annyival letudják, hogy hallásvizsgálatra, allergiavizsgálatra elküldenek elküldenek, majd közlik, hogy minden rendben, használjak orrsprayt.
De nincs rendben, mert nagyon zavaró, gyakran fáj is, szédülök, és mintha már a levegőt is csak az egyik orrlyukammal tudnék venni, változó, mikor melyikkel.
Egyébként, egy megfázás következtében, lázasan fekvés közben alakult ki ez a füldugulás. (Zenét is nagyon hangosan hallgattam akkoriban fülhallgatón). És félek, de nem tesznek az itteni orvosok semmit.
Legyenek szívesek válaszolni, lehetőség szerint e-mailben, (ezt a számot ritkán használom, de ha szükséges, felveszem a kapcsolatpt Önökkel ).milyen jellegű lehet ez, van e rá gyógymód, vagy kezelés.
Köszönöm!
Kedves László!

Elő szokott fordulni időnként, hogy fizikális vizsgálattal és mérésekkel nem tudjuk igazolni a panaszokat, de a páciens érzi!
Nem tudom, hogy milyen orrsprayket használ, azokból is van, amit káros hetekig használni, ill. van olyan, amit hónapokon át szoktunk javasolni az orrlégzés rendeződése céljából.
Talán ha az orrlégzése javul, akkor a hallása is rendeződik!

Üdvözlettel

Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Üdvözlöm!

3 hete esti fültisztítás következtében egy erős durranást éreztem a fülemben (már előtte is érzékeny volt, de belement a víz, és ahogy ki akartam az ujjammal folyatni belőle, vákuum képződött és egy durranás kíséretében erős fájdalmat éreztem). Sajnos csak elég későn, 1 hete mentem el szakorvoshoz, aki szerint nem durrant ki a dobhártyám. Átküldött audiológiára, ami szerint a bal fülemre 500 decibel feletti tartományban 30-40%-os halláscsökkenés volt tapasztalható a jobb fülemhez képest. Határozottan állíthatom, hogy sokkal rosszabbul hallok a bal fülemre. Az orvos azt tanácsolta, hogy próbáljam ki az Inaller antibiotikumot Nasonex orrspray-vel 3 hétig. Kizárt, hogy allergiás lennék bármire is, így ezt nem tartom megoldásnak.
Szükségem van a hallásomra, ugyanis nagy forgalmú étkezdében kasszázom. Tudna esetleg tanácsolni, javasolni nekem valami racionálisabb megoldást a fülemre?
Köszönettel: R. László
Tisztelt R. László !

Sajnos a leveléből nem derül ki, hogy ez a halláscsökkenés vezetéses vagy idegi jellegű halláscsökkenés. Ennek hiányában nem tudok mit tanácsolni mert más a teendő vezetéses halláscsökkenés esetén és egészen más a teendő idegi jellegű halláscsökkenés esetében is. Bár az elmondottak alapján inkább vezetéses csökkenésre tippelek.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Dr. Holpert Valéria adjunktus nő!

Hajdú-Bihar megyéből írok Önnek. A kisfiam 3 éves és születése óta orrdugulása van. Már több fül-orr-gégésznél is jártunk vele, de nem oldódott meg a problémánk. Mindenütt azt a választ kapjuk, hogy használjunk orrsprayket, orrszívást. De már ez sem használ, nyitott szájjal alszik. Tisztelettel kérném az Ön segítségét, már nem tudunk hova fordulni. Természetesen a távolság nem akadály, felvisszük, ha Ön tud a problémánkra megoldást.
Köszönettel Kontor Ibolya
Tisztelt Kontor Ibolya !

A nyitott szájjal alvást okozhatja a megnagyobbodott orrmandula illetve a nagyra nőtt mandulák is. A túlzott orrcsepp használat is eredményezhet orrdugulást. Azt javaslom amennyiben a nyitott szájjal alváson kívül nincs más probléma próbáljanak csak egyszerű sós orrtisztítást végezni lefekvés előtt, kicsit emeljék meg az ágyvéget és várjunk így 1 hónapot változik-e valamennyit az orrdugulás. ! Amenyniben egyéb panaszai is vannak a gyermekének / rossz alvás, fülproblémák... / mindenképpen mielőbbi vizsgálat lenne szükséges.


Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria





Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Hetek óta ha ha megkopogtatom az arcom, vagy összekocogtatom a fogam akkor mint egy üres hordó kopog az arcüregem. Bárhova megyek nem tudják mi bajom. Mi lehet ez? Nagyon rossz érzés. Köszönöm a segítséget.
Kedves Enikő!

Nem tudom, hogy valóban üres-e az arcürege, de ha igen, akkor az a normális állapot!

Ha Önnek mostanában ezen a területen van panasza, ill. már járt gégészeten, ahol nem találtak eltérést, akkor szerintem a következő lépésnek egy arckoponya CT-nek kéne lenni. Az eredményből talán az derül ki, hogy nem is "üres hordó" az arcürege és ez okozza a tüneteit. A CT felvételt egy fül-orr-gégésszel kell kielemezni. Ha lenne a CT-n eltérés, akkor könnyebb lenne kezelni is a panaszát!

üdvözlettel

Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Fül-orr-gége központ!

Több, mint kéthónapja van orrmelléküreg gyulladáspm. Volt két antibiotikum kúrám is, de nem használt. CT vizsgálaton kiderült, hogy tele van az összes orrmelléküregem folyadékkal. Ráadásul orrsövény ferdülésem is van, amitől nem lehet hozzá férni a jobb oldali arcüreghez. Beszéltem egy orvossal, és ő először orrsövény műtétet javasolt, és rá négy hétre a fess műtétet. A műtétig még 3 hét van, a legkorábbi időpont. Viszont egyre rosszabbul érzem magam, szédülés, hányinger, rettenetes rossz általános közérzet. Nem hiszem, hogy a második műtétig kellene várni. Van-e lehetőség a két műtét egyidejű elvégzésére? Jelenleg sajnos külföldön tartózkodom, ezért nem tudom Önöketfelkeresni személyesen.
Válaszukat köszönöm!

Tisztelettl: Oxana
Kedves Oxana!

Szoktunk egy ülésben végezni orrsövény és FES műtétet, de ezt az operáló orvos dönti el, ebbe nem szólnék bele.
Ha folyadék van az arcüregében, arra viszont a gyógymód az arcüreg öblítése lenne -véleményem szerint-, ha szükséges, akkor többször is! Így az orrsövény műtétre a gyulladásos folyamat szanálása után , nyugodt körülmények között kerülhetne sor.

Üdvözlettel
Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt !

Több hete áll fenn a panaszom, miszerint minden esetben féloldali nyelési fájdalmam van. Csak- és kizárólag reggel, illetve este jelentkezik. Napközben észrevehetetlenül enyhe. Háziorvos szerint a torkom és a manduláim rendben vannak. Nyirokcsomó nem tapithantó, külső érzékenység nincs. Egyéb tünet sincs, étkezésben, ivásban nem gátol. Nyelés ezekben a napszakokban fájdalmas, de inkább nyelvmozgatás, szájtátás folyamán érzékelhető a tompa szúró szerű érzés, mely helyén külső nyomásra mégsem fáj. Fogalmam sincs, mi lehet. Torok fertőtlenítő használatát tervezem, időpont sokára van a fül-orr gégészetre, addig is rendkìvűl nyugtalanít a dolog. Kérem, csak ilyen panaszok okára eshetőségeket írjon nekem támpontként!

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelt C !

Sajnos ebben az esetben vizsgálati lelet nélkül lehetetlen megmondani a panasz okát, számtalan lehetőség felmerül, a vírus fertőzéstől kezdve a refluxig, az esetleges túlerőltetéstől, banális elváltozástól akár a daganatos elváltozásig. Pánikra azért semmi ok, figyeljen oda a táplálkozására, ne vigye túlzásba a torokfertőtlenítőket és menjen el vizsgálatra !

Üdvözlettel
Jò estèt!
Tegnapi nap folyaman a tarkom, pontosabban a koponyam hatso resze fajt akarhanyszor nyeltem egyet, de rettentoen. Az a mai napra elmult, viszont amiert irtam ide az ez,hogy delutan ahogy a bal fulem moge nyultam ereztem egy dudort ami most is ott van. Ha hozzaerek picit faj, erzetre olyan mint a szunyigcsipes. Mi lehet ez?
Tisztelt Szilvia!

Fizikális vizsgálat nélkül pontos diagnózist nem lehet felállítani .
Kérem jelentkezzen be rendelőnkbe,fül-orr-gégészeti vizsgálatra.

Üdvözlettel :Hegedűs Mónika
asszisztens
üdvözlöm doktornö, fel dagadt a felsö ajkam hirtelen elösször szúró érzést éreztem mintha tüske meg szúrta volna majd elkezdett dagadni vajon mitöl lehet? kérem küldjön emailt ott el tudom küldeni a képet is ott látszik hogy milyen. elöre is köszönöm.
Tisztelt Zoltán!

Fizikális vizsgálat nélkül nem lehet pontos diagnózist adni.

Mivel lehet allergiás reakció is kérem keressen fel egy orvost minél hamarabb !

További vizsgálatokra várjuk rendelőnkben.

Üdvözlettel:Hegedűs Mónika
asszisztens
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

3 hónapnyi fülzúgás után mondhatni 99,5%-nak érzem a fülem, de még így sem 100 %
Még néha nagyon halkan zúg.
Hamarosan megyek egy egész estés szabadtéri koncertre és szeretnék érdeklődni, hogy vajon tudom-e valamivel védeni azért a fülemet? Füldugó, vagy valami fejhallgató?
Kicsit félek, hogy elvesztem az eddig elért gyógyulásomat...
A szteroid kúra után elvégzett vizsgálatok során, csak a nyakamnál mutatkozott enyhe szűkület. Reumatológus szerint sem vészes.

Köszönettel:
Petra
Kedves Petra!

Léteznek különböző zajvédő dugók. Javasolnám, hogy olyat válasszon, amin fel van tüntetve az is, hogy hány dB-t csillapít.

A kifejezetten zajvédő, saját fülére gyártott illeszték lenne a legjobb, ezt ált. hallókészülékes cégeknél el lehet érni....

Kerülje a hangfalak közelében való tartózkodást, igyekezzen szüneteket beiktatni, hogy tudjon pihenni a füle!

üdvözlettel

Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi

Hírek

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?


További részletek
Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

A lágy szájpad közepén elhelyezkedő nyelvcsap gyulladását különböző tünetek kísérik. A fájdalom mellett nyelési nehézség jelentkezhet, a beteg úgy érezheti, hogy valami a torkán akadt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miben különbözik ez a betegség a valódi gombócérzéstől, más néven globus szindrómától.

További részletek
Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

A halláscsökkenés lehet átmeneti vagy tartós. Ha kialakult, fontos, hogy mielőbb felismerjék és kezeljék, mert az ép hallás hiánya az élet számos területén érezhető, és akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen korai jelekből ismerhető fel a halláscsökkenés.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok
