Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Üdvözletem! 9 éve vagyok orrcseppfüggő, ebből utolsó 3 év Rhynospray függő, egy hónapja pedig napi egy dbot elfújtam. Fülészeten voltam, ott szteroidos orrsprayt írtak Dymistra nevűt. Egy hete használom, már a 2. nap kaotam levegőt. Kérdésem az lenne, végig elkell fújnom az egész üveget? És ha elhagyom, probléma mentesen kapok tovább levegőt? Rettegek hogy teljesen bedugul az orrom újra..
Köszönöm!
A leszokás a lohasztó cseppekről kb. honap alatt szokott sikerülni. A Dymistát használja egy hónapig, utána, ha már jobban van, akkor megpróbálhat egy csak steroid tartalmú orrsprayt is. Azt ne reméljük, hogy egy-két hét alatt sikerül végleg megszabadulni a függőségéről.

üdvözlettel

Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktornő!

8 hónappal ezelőtt kezdődtek a panaszaim, mikor egy este lefekvéskor arra lettem figyelmes, hogy furcsa kattogó hang jön az orrom belsejéből, majd nem sokkal később tompa fájdalom is jelentkezett a bal arcomban. Allergia vizsgálaton megállapították, hogy a kezeletlen poratka allergiám okozhatta a tüneteket, azóta is szedem a Lendin nevű antihisztamint, mely ugyan a reggeli és esti tüsszögéseket és a vízszerű orrfolyást megszüntette, de hátul a garatban továbbra is éreztem, hogy csorog le a váladék, és a bal oldali fájdalom sem múlt. Fogröntgenen megállapították, hogy nincs baj a fogaimmal. Arckoponya CT-n novemberben enyhe orrsövény ferdülést állapítottak meg és "a bal sinus maxillaris falán körbe 4-9 mm átlagvastagságú, polypoid kuntúrú mucosa-kiszélesedés látható, a bal oldali rostasejtek nyálkahártyája kp. fokban vastagabb, bal oldali iküregben obstructio látható". Az orvos a CT után nem akart egyből műteni, életmódváltást, tejmentes diétát javasolt 4 hónap türelmi idővel. Valamint a Rhinicort Aqua használatát. A 4 hónap letelt, és egészségesen éltem, amennyire tudtam, de amint a RhinocortAqua elfogyott, a fájdalom újból jelentkezett a bal arcomban. A RhinocortAqua használata alatt szinte végig nagy darabokat fújtam ki az orromból, gyakran véreset - amióta abbahagytam, ez megszűnt, a fájdalom pedig visszajött... Tudom, hogy ha visszamegyek az orvoshoz, fess műtétet fog javasolni, hiszen lejárt a türelmi idő... Én azonban bizonytalan vagyok benne, hogy tényleg ez-e az egyetlen megoldás, mert maga az orvos is mondta, hogy ezek a panaszok gyakran újra és újra visszatérnek, anélkül, hogy fel lenne tárva az igazi okuk. Most a háziorvostól fogom kérni az emésztési problémáim kivizsgálását - elképzelhető, hogy ilyen jellegű panaszaim összefüggésben állhatnak a arcüregi problémával? Az én esetemben érdemes kipróbálni a Proetz-kezelést vagy az nem az ilyen esetekre van? Milyen kezelést, gyógymódot érdemes még kipróbálnom? Vagy törődjek bele a műtétbe? Előre is nagyon köszönöm a válaszát.
Kedves Stefánia!

Kezdem a végéről: A Proetz-kezelésnek nem gondolom, hogy sok hasznát venné, de ha ki szeretné próbálni, akkor otthon is tudja csinálni, gyógyszertárakban kapható orrmosó készülék, fiziológiás sóoldattal, többfajta is. Egyébként csak az orrváladék távozását segíti elő.

A CT felvételekről nem helyes úgy nyilatkozni, hogy nem láttam a képeket, de az iküregi fedettség nem jó jel! Az arcüregi nyálkahártya duzzanat nem műtéti indikáció, de jó lenne látni, hogy szabad-e az üregegek szájadéka.

Az emésztőrendszeri problémákról tudnia kell, hogy gyakran okoznak a melléküregekben idült gyulladást, így pl. ha gyomorsav túltengése van, azt jó lenne kezelni.

Használhat továbbra is steroid tartalmú orrsprayt, de a Rhinocortnál vannak már újabb vegyületek is.

Ennél pontosabb választ nem tudok adni a vizsgálata nélkül.

üdvözlettel

Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Körülbelül három hete kezdődtek a panaszaim, olyan folyamatosan érzésem volt minden nyelésnél mint amikor a szálka megakad a torkomon, torkom nem fájt csak kicsit kellemetlen volt, aztán egy hétre rá jelentkeztek nehézlégzéses panaszaim,a "szálka érzés" azóta hol elmúlik hol visszajön de a nehézlégzés,légszomj azóta is fenn áll. Mire utalhatnak ezek a tünetek?
Tisztel Galba Péter !

Vírusfertőzés is állhat a panaszok hátterében, de a nehézlégzés miatt mindenképpen keresse fel háziorvosát.

üdvözlettel

Dr Holpert Valéria
Jó napot kívánok!
6 éves kisfiam február elején atesett skarlàton.sajnos első körben csak 5 napos erytromicin kúrát kapott ami nem volt elég hiába könyörögtem még egy heti adagèrt.6 nap után ismét fàjt ha nyelt és bűzös lehelete lett.vettek tenyésztést 5 nap után kitenyeszett újra a streptococcus pyogenes sajnos. Erre számítottam a rövid terápia után. Újra ugyanezt az antibiotikumos kúrát írták ki neki (londonban élünk)de most 10 napig szedte.a gond az hogy a 2.esetnel nem voltak már tipikus skarlatos tünetei pl láz, hányás. Kiütés. Ahogy az első alkalommal.csupán a garatmandulak nagyobbodtak meg és a jobboldali nyirokcsomoja duzzadt meg oriasira kb 3 cm nagyságúra.gombócos lett a beszéde. A gyogyszer szedése alatt a beszéde normális lett a nyirokcsomoja leapadt .azonban a gyogyszer leállás után 2 nappal megint elkezdett éjszaka forgolodni , nem kap rendesen levegőt hanyatt fekve főleg. Néha horkol is de nem egész éjszaka még. Néha szünetel a légzése pár másodpercig aztán nagy levegőt vesz.kapkod a levegő után. Szörnyű így hallani látni a saját gyerekemet aludni miközben nem tudok rajta segíteni. Az itteni haziorvos szerint várjunk még az alvasi laborral és a fül orr gégészhez való beutalassal is.most pár nap és újra kiderül fenn áll e még a baketerialis fertőzés. Nem tudom mit tehetnék annak érdekében hogy újra jól aludjon, lejjebb menjenek a mandulai. Hogyan lehetne célzottan kiirtani ezt a streptococcus fajt?ha nincs már ott a baci lejjebb megy e a mandula egyáltalán?vagy már ilyen nagy marad és csak a műtét segíthet?kihez forduljak?köszönöm előre is a válaszát! Tisztelettel: Melánia
Kedves Melánia!

Az alapján amit leírt, nekem sajnos nem csak a bakteriális fertőzés lehetősége jutna eszembe, hanem esetleg CMV, vagy EBV (vírusfertőzések) is, mivel a megnagyobbodott nyirokcsomó, galuskás beszéd erre is utalhat, ahogyan pl. Plaut Vincent anginára is.

Ezeket a kórokozókat egyszerű laborvizsgálat nem mutatja ki közvetlenül, szükség lehet májfunkciós vizsgálatokra, szerológiai vizsgálatokra is a kórokozók identifikálására.

A már megnagyobbodott gyulladásos nyirokszövetek méretének mérséklésére megpróbálhat homeopátiás kezelést: Lymphomyosot cseppet.

Remélhetőleg néhány hét alatt csökken az orrmandula, a garatmandulák és nyaki nyirokcsomó mérete és javul az éjszakai pihenés, megszűnik az alvási apnoe gyermekénél. Ha ez nem következne be, akkor viszont lépnie kell alvási apnoe kivizsgálás és esetleg orr- vagy/és garatmandula műtét irányában.

Tisztelettel

Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Fülkürthurutom során enyhe fülzúgás jelentkezett. Azt mondta az orvos, hogy a vírus károsíthatta a belsőfülemet. Kaptam gyógyszeresen szteroid kezelést. Medrolt már nem szedem, de a Nootropilt és a Betagent még igen. De még a kúra elkezdése előtt is volt olyan nap amikor nem volt zúgás. De váltakozó nagyon. Vannak "tiszta" időszakok. Most nagyon berendezkedett a fülem arra, hogy egyik nap hallatja magát, másik nap nem. Továbbküldtek szemészetre, CVD-re nyaki gerinc, neurológia és koponya MR-re.
Tegyük fel, hogy minden eredmény negatív lesz, van rá esély, hogy magától rendeződik végleg? Vagy ez azért jó jel, hogy van "tiszta" napom?
Vagy milyen kezelési módszert lehetne még kipróbálni?
Köszönettel: Pepla
Kedves Pepla!

Természetesen van esély a spontán gyógyulásra is, de első lépésként figyelnie kéne a bő folyadékbevitelre!

A szokásos gyógyszeres kezeléseket már megkapta, ezeken felül szóba jöhet még a keringés fokozása érdekében BEMER terápia (elérhető központunkban is), vagy SafeLaser kezelések, mely a XII. Maros u. 16/b alatt, az audiológián érhető el. Sajnos számos más módszerrel kapcsolatban nincs túl jó tapasztalatom. Részletesebb információkért állok rendelkezésére a rendelőben.

üdvözlettel

Fülöp Györgyi
Udvozlom! Szerda ota lazam van,sikerul neha hoemelkedesig csokkenteni.(37-38.9C°).Neocitrant ittam es Algoflex fortet" ettem" 4 oras valtasokkal.Penteken,a nyirokcsomoim is legalabb a triplajara duzzadtak es fajnak.Nem igazan tudok enni es inni.A beszed is nehezemre esik.Remelem, tud segiteni! Elore is koszonom!
Tisztelt Kollárovics Melinda!

Fizikális vizsgálat nélkül nem igazán lehet segíteni. Javaslom keresse fel fül-orr-gégészeti rendelőnket.mivel láza és nyirokcsomó duzzanata van így nem lehetséges a pontos és egyértelmű diagnózis.

Üdvözlettel : Hegedűs Mónika

asszisztens
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
A férjemnél aki 38 éves 2-3 éve kezdődött a hallàscsökkenés és fülzúgàs.Mivel egy zenekarban jàtszik hobbiból egyből ràfogtàk, hogy zajàrtalom.Évente kb 10 dbromlás is volt.De nem hagytuk
annyiban.Igazàból senki nem csinàlt semmit.Majdhogynem azt mondtàk csak,hogy itt hallókèszülék aztàn menjen haza.Sajnos még akkor nem talàltam rà az önök oldalàra, hiszen làtim itt minden vizsgàlatot eltudnak végezni egy helyen ami nekünk hónapokba tellett és nagy könyörgések àràn.A napokban kiderült, gogy egy agyi aneurizmàja van ami akkora, hogy meg kell műteni , hiszen egy időzìtett bomba van a fejében.Kérdem én lehet, hogy ettől van a fülzúgàsa és akàr a hallàscsökkenése?
Tisztelt Radics K!

Kérdésére nem tudok biztos választ mondani, de igen nagy a valószínűsége, hogy az aneurizma lehet az oka a panaszainak, de ez függ pl. az aneurizma elhelyezkedésétől is. Sajnos az sem valószínű, hogy a beavatkozás után az említett tünetek eltűnhetnek.

Sok sikert a műtéthez!

üdvözlettel

Fülöp Györgyi
Üdvözlöm!
Olyan problèmàm lenne hogy kb 2 hónaoja előjött hirtelen egy szèdülèses àllapot nàlam ami kb 1 hètig tartott de fekvő helyzetbe , fejfordìtàsra hosszù ideig lefolyò szèdülès , nagyon felelmetesa, felàllàskor , oldalra nèzèskor független attol hogy milyen gyorsan teszem azt. Akkor pont menstruàltam ahogy elmult megszünk a tünet. Azóta nemvolt most megint előjött de jelenleg csak fogok menstruàlni par nap mulva. Lehet köze hozzà? Olyat is olvastam hogy gyomosavval szenvedő beregeknèl is előfordul. Lehetsèges? Kèrem segísen egy kèt tanàccsal. Külföldön dolgozom nincs arra idő hogy minden orvoshoz elmennyek csak kb hogy ezzel milyen orvodhoz menjek?
Üdv.
Kedves kérdező!


A szédüléses tünetek miatt előbb fül-orr-gégész, audiológust kéne felkeresnie, általában ő szokott ajánlani további kivizsgálást, ha az szükséges. Addig is figyeljen rá, hogy igyon eleget, ha ismét szédülne, akkor próbálja megfigyelni pontosan a tüneteit, mert ez segít majd a diagnózis felállításában.

üdvözlettel

Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Több, mint 15 éve van az alábbi tünetem, de fül-orr-gégészeti rendeléseken még kielégítő választ nem kaptam a problémámra, amely kellemetlen ugyan, de fájdalmat, hallás romlást, vagy egyéb bajt nem okozott. Arról van szó, hogy mindkét fülemben a fülzsír nagyon híg, inkább folyékony, olajszerű. Alvás közben, ahogy az egyik oldalamon fekszem, érzem, hogy egyre több ilyen olajszerű folyadék elkezd folyni a fülemben, ami kellemetlenül csiklandoz, és felébredek tőle. Ha átfordulok a másik oldalamra, akkor a másik fülemben kezd el ugyan ez történni. Ettől többször is felébredek éjszakánként, így nincs nyugodt, pihentető alvásom. Ilyenkor egy, a manikűrösök által használt kanálszerű eszközt betekerek egy zsebkendőbe, és ki kell törölnöm teljesen tisztára a fülemet, hogy újra aludni tudjak. Napközben is van, hogy egyszer-egyszer meg kell ezt tennem, de főleg éjszaka zavaró ez, amikor valamelyik oldalon fekve, és nyilván a meleg párna miatt is érezhetően több folyadék termelődik (?) és jobban folyik.
Nem tudom, de a fülzsírnak nem sokkal sűrűbbnek kéne lennie, nem ilyen olajszerűnek? Lehet valamit tenni a tünetek csökkentése érdekében?
Köszönöm!
Zoltán
Tisztelt Nagykálnai Úr !

Vizsgálat nélkül azt tudom esetleg tanácsolni, hogy hetente 1-2 alkalommal cseppentsen olajat / baba, paraffin, vagy Voxol spray / oldalfekvésbe egyik fülébe. Maradjon oldalfekvésbe pár percig, majd haggya kicsorogni a váladékot és törölje le, majd ismételje meg a másik fülével is. ezzel talán eé tudja távolítani a termelődött fülzsír nagyrészét és nem okoz problémát éjszaka.

Üdvözlettel
Tisztelt Doktornő / Doktorúr!
Nemrég jártam a ful-orr gégészet szakrendelésen. Az szakrendelésen a doktorúr megállapította , hogy szerinte Orrsövényferdülésem van , visszanőtt az orrmandulam mogyorónyi nagyságúra és fülkürthurutom van. Azt mondta hogy ezt műteni kell , de elküldött konzultáció előtt Ct-re és hallásvizsgálatra. A Ct-nél véleményként azt írták ; ethmoiditis et sinusitis maxillaris l.d. rhinitis suspect. Azt szeretném kérdezni hogy ezek után is a műtéti eljárás javaslata folytatódik?
Tisztelt Szabó Eszter!

Amennyiben a panaszai hátterében az orrsövényferdülést véleményezték, akkor érdemes megoperáltatnia magát.

Tisztelettel: Dr. Csóka János

Hírek

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védő funkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére.

További részletek
Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Ha az utóbbi időben gyakori orrvérzést tapasztalunk, érdemes fül-orr-gégészhez fordulni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya állapota elárulhatja például azt is, ha a kellemetlen panasz allergia vagy náthás betegség következtében jelentkezik.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat