Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy
Azzal a panasszal fordulok Önhöz ,hogy kb. 2eve faj a jobb fülem,de sajnos nem kapok segitseget itt Angliában .kb az elso egy évben valadekozott is de az elmúlt kb egy évben mar semmit nem látnak az orvosok.a nagyobb problémám az h folyamatosan arcüreggyulladást okoz nekem a fülem,szinte havonta kiújul :( nagyon el vagyok keseredve,ez borzalmas ,fogalmam sincs mit tehetnek.paracetamolon kivul semmit nem tudok szedni ,mert a refluxom miatt nem szedhetek
Coffein tartalmú gyogyszert.kezeletlenul szenvedek ,sokszor felállni nem bírok.kerem legyen kedves tanácsot adni ,köszönettel: Balogh Renáta
Tisztelt Balogh Renáta !

Nagyon nehéz így vizsgálat nélkül tanácsot adni,. de azt bizton állíthatom , hogy a fülpanaszai nem okoznak arcüreg gyulladást, viszont egy chronikus arcüreggyulladás okozhat visszatérően fülpanaszokat. A fülfájás oka lehet a reflux is , valamint az arüregproblémák fennállásában is játszhat szerepet. Javaslom, hogy használjon rendszeresen sós orrsprayt, próbálja melegen tartani az arcot, illetve nagyon fontos lenne a savkötő és a refluxos diéta / rendszeres étkezés napi 5 alkalommal, kis adagban, puffasztó ételek, kávé, szénsavas italok kerülése, paradicsom és citrusfélék megszorítása.


Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria
Kedves Doktornő,

Régóta fennálló hajhullásomra sajnos eddig semmilyen magyarázatot nem kaptam. Túl vagyok már különböző hormonális, nőgyógyászati, fogászati, laborvizsgálatokon, de semmi.
Legutóbb egy olyan vizsgálaton jártam, amely azt volt hivatott kimutatni, hogy milyen jellegű a hajhullásom (hormonális, gyulladásos, stb). Ez bőrgyógyászati rendelőben orvos által történt. Ott az az eredmény született, hogy valamilyen folytonos gyulladás van a szervezetemben. Igaz a laborlelet nem mutat eltérést.
Sokat gondolkodtam és eszembe jutott, hogy évek óta fennálló orsövényferdülésem van, már korábban a műtét is szóba került. Sokszor érzem azt, mintha váladék keletkezne az orromban amely hátul lecsorog.
Szinte mindig.
Elképzelhető ettől a hajhullásom? Ez is lehet egyfajta folyamatosan fennálló gyulladás?
Válaszát köszönöm, szép napot, üdv.
Éva
Kedves Éva!

Orrsövény ferdülés nem szokott gócként szerepelni, de ellenőrizni kéne, hogy van-e az orrüregében idült gyulladás (ehhez jó támpont lenne egy arckoponya CT), ill. a manduláit kéne megnézni, ha még vannak.

üdvözlettel

Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Olyan problémám lenne, hogy múlthét pénteken (01.13.) egyik pillanatról a másikra elkezdett sípolni a bal fülem, ami eltartott kb. 20-30 percig majd bedugult. Ezután ha a fejemet mozgattam vagy közlekedtem szédültem és hányingerem is volt. Másnap estére a szédülés elmúlt, de azüta is be van dugulva a bal fülem és folyamatosan sistereg hol hangosabban (pl.: zuhanyzás, porszívózás stb. közben), hol halkabban. Fül-orr-gégész nem talált semmit, a hallás vizsgálaton pedig azt állapították meg, hogy 4000 Hz-től nagyfokú perc. hypacusis. 19. hetes kismama vagyok és soha hasonló problémám nem volt. Nem voltam mostanában beteg se, a vérnyomásom a nap folyamán többszöri mérésre is normális volt. A fül-orr-gégész 2x2 ampulla Nootropilos kezelést javasolt, melyet én nőgyógyászommal konzultálva a babára tekintettel elutasítottam. Érdeklődni szeretnék, hogy mi okozhatja ezt a problémát (erre sajnos konkrét választ még sehol sem kaptam)? Illetve ez a halláskárosodás végleges lehet, vagy csak időszakos? Terhesség esetén van-e egyáltalán erre a problémára valamilyen kezelési lehetőség, mely a baba egészségi állapotát garantáltan nem veszélyeztetné?

Szívélyes válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Viszlai Bettina!


Sajnos a terhessége miatt nem csak a Nootropil, hanem a steroid kezelés sem javallott.

Létezik egy SafeLaser nevű lágylézer, amit én szívesen ajánlanék, mert nem gondolom, hogy bármi káros hatása lenne a magzatára, de természetesen ezt sem vizsgálták korábban terhesség-halláscsökkenés kapcsán, mert ugye ez szinte lehetetlen. A www.safelaser.hu oldalon utána tud olvasni. Bp. XII. Maros u. 16/b Otonet, hallásvizsgáló -itt tudja megkapni a kezelést, ha úgy dönt. Ha most nem vállalja ezt, akkor a szülés után is jelentkezhet náluk, csak általában idővel már csökken a gyógyulás esélye.

A kiváltó okot illetően: ki kéne önt vizsgálni mielőbb, hogy van-e hajlama mikroembolizációra! Ennek része az alvadási paraméterek részletes kivizsgálása, nyaki erek Doppler vizsgálata, szív ultrahang, dagad-e a lába, stb.

Mindenképp igyon sok folyadékot, mozogjon. Remélem ennek alapján el tud indulni!

üdvözlettel

Fülöp Györgyi
SafeLaser
Tisztelt Doktornő

A problémàm van egy 2.5 éves kisfiam aki szó szerint folyamatosan rekedt,a nyàla mint a vízesés úgy csurog.Töbször felkerestem a hàziorvost de a vàlasza az volt a torka tiszta,a nyàlàt meg lusta lenyelni.Létezik ilyen??
Vàlaszàt előre is köszönöm!
Kedves Kissné Balázs Tímea!


Meg kéne nézni, hogy esetleg nagyobb-e az orrmandulája, vagy a garatmandulái és ez okoz-e nyelési nehezítettséget.

Rekedtség esetén már ebben a korban is sikerülhet megnézni a hangszalagokat. Ez fontos lenne, mert panaszait okozhatja hangszalagok csomója, polypja, esetleg gégepapilloma is!

üdvözlettel

Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktor Úr/Nő
34 éves vagyok panaszom kb 10 hónapja kezdődött.Hajnalban arra ébredtem fel ,hogy a bal fülem enyhén búg.Szakorvost felkerestem ,tympanogram vizsgálat eredménye jó ,dobhártya behúzódva,orrmelléküregek duzzadtak.Javasoltak Mometason orrsprayt, valsalva manővert,de sajnos nem segit.
Egyébként 4+ vagyok allergiás pollenre .Vérvételen voltam tökéletes ,tsh-t nem nézték sajnos infot nem tudok róla.Nagyon megijedtem ,arra gondoltam (internetet böngészve),hogy valamilyen daganatom van.5hónap alatt 5kg fogytam.Aug.3.-án kontrasztos belső fül MR-en voltam,eredmény negativ.A felvételen a szakorvos megállapitotta ,hogy igen duzzadtak az orrkagylóim,ami egy allergiás reakció.Fexgen gyógyszert irtak fel valamint Flixonase orrsprayt.Hát sajnos a "búgás" megmaradt .Az érdekessége a jelenségnek az ,hogy amikor az autóból kiszállok bennem marad a zaj kb 5percig ,vagy pl a hajnyiró.Ha előre hajolok a búgás megszűnik.Valamikor erősebben hallom pl szeles hideg időben ,valamikor jó (melegebb szárazabb időben).Nem tudom ,hogy van e köze hozzá ,de nagyon leálltam a mozgással (futás,úszás),idő hiányában.Hátul van két lukas fogam nem tudom ,hogy mennyire befolyásolja ,valamint fogkövem amit ,szeretnék leszedetetni.
Ez a fülzúgás mitől lehet ?Sajnos a komfort érzetemet rontja, elalvásban nagyon zavar.

Köszönettel

Üdv M Péter
Tisztelt Mészáros Péter !
Sajnos nagyon nehéz megmondani, hogy mi váltotta ki a fülzúgását. Az allergia miatti orrlégzési zavar is lehet az oka, de stressz, túlterheltség is vezethet ehhez a tünethez számtalan egyéb megbetegedés mellett, A daganat lehetőségét szerencsére kizárták a koponya MR vizsgálattal. Azt tanácsolom hogy próbáljon meg szedni vény nélkül kapható enyhe feszültségoldót és az elelvás soha ne teljesen csendes környezetben történjen , mert mint észlelte az apró monoton zajok elnyomják ezt a hangeffektudst és az elalvásban sem fogja zavarni.


üdvözlettel

Dr Holpert Valéria
Tisztelt Doktor.
Most vagyok túl egy influenzán. Már eszek és folyadékot is fogyasztok rendesen mégis napok óta szédülök.
A tünetek reggel, délelőtt még nem jelentkeznek intenzíven délutánra viszont erősödik.
Okozhatja az influenza utáni gyengeség?
Köszönettel
Kerekes Zsanett
Tisztelt Kerekes Zsanett!

Felső légúti hurutok utáni lábadozási időszakban még előfordulhat gyengeségérzet, szédülés.
Amennyiben panaszai nem javulnak 7-10 nap alatt családorvost, vagy fül-orr-gégészt keressen fel (az influenzának lehetnek szövődményei is).

Tisztelettel: Dr. Csóka János
Üdvözlöm! Olyan problémám lenne , hogy ma a 3. Napja hogy náthával küzdök orrom annyira nem folyik a torkom annál inkább fáj és a fülem is napról napról jobban fáj de csak a bal. 35. Hetes Kismama vagyok és ugye túl sok lehetőségem nincs erősebb gyógyszert alkalmazni mint pl Neo Citran különböző gyulladáscsökkentők stb.. én most jelenleg amit használok az csipkebogyó tea és gyümölcstea felváltva mézzel citrommal, homeogene 9 torokfájásra valamint negro és Otipax fülcsepp amit ma csepegtettem bele elsőnek és melegített só de azal sem jobb ! Kérdésem az lenne úgy néz ki hogy egyik félefajta dolog sem hat viszont ha előre hajtom a fejem olyan mintha jobban hallanék a bal fülemre és nincs akkora nyomás a fülemben viszont ha vissza emelem a fejem akkor ugyanolyan kellemetlen tompa nyomó érzés és halláscsökkenés tapasztalható mi lehet ez? Válaszát előre is Köszönöm! NIKOLETT
Tisztelt Emődiné Fátyol Nikolett !

Valószínűleg egy középfülgyulladás van kialakulóban . A leírtak alapján ezt tartom a legvalószínűbbnek, bár a pontos diagnózist csak vizsgálattal lehetne megállapítani, mert esetlegesen egy mandula körüli gyulladás is okozhat hasonló tüneteket. Az Otipaxot én nem tartom a legjobb lehetőségnek, mert ha fülgyulladása van akkor orrcseppet ajánlanék / tengeri sósat, akár hyperetoniást /, melegítést, kövirózsa fülcseppet ajánlanék , de lehet hogy antibiotikumra is szükség lenne. A terhesség utólsó harmadában ez sem kontraindikált, csak nem mindegy, hogy melyik antibiotikum.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria
Tisztelt Doktor Ur/Doktorno!

Korulbelul augusztusban kezdodtek a tuneteim: A nyakamban az adamcsutkanal folyamatos nyomaserzessel, ami ami mindket oldalon a fulembe sugarzott. A ful mogotti nyirokcsomok kitapinthatoak volt. Olyan volt mitha mindig egy gomboc lenne a torkomban. Az erzes szinte allando volt, nem volta a nyelessel osszefuggesben. Emellett rendszeresen olyan erzesem is volt mintha a szivritmusom egyet kihagyna idonkent, vagy egy pillanatra nem kapnek levegot. Egy ideje rendszeresen koszorulom a torkom, idoszakonkent gyakrabban, de van hogy ritkabban. Abban az idoszakban az ok nelkuli torokfajasok is gyakoriak voltak,mindig azt hittem hogy megfaztam, de a nathanak semmi jele nem mutatkozott. A hangom nem tunik rekedtnek. Ezek augusztustol novemberig fennaltak, majd hirtelen elmultak. Mostanaban ismet neha enyhe fajast ereztem a fulemben, ezert gondoltam irok, mert nagyon titokzatosnak tartom az egeszet. A fogaim nem fajtak Egy eve az osszes bolcsessegfogam kihuztak, ami azota sose okozott tunetet. A pajzsmirigyemet vizsgaltak, ott is minden rendben. Tudna tanacsolni valamit kerem, azota nem voltam ezzel orvosnal mert kozben elmultak a tunetek, de megis mi lehet az oka, hogy ilyen hosszu ideig fennalt.

Elore is koszonom
Udvozlettel
Viktoria
Tisztelt Viktória!

Szerteágazó panaszai hátterében állhatott allergiás megbetegedés, reflux betegség, subacut orrmelléküreg gyulladás. Természetesen vizsgálat nélkül mindez csak teoretikus jellegű.
Azt tanácsolnám, hogy amint ismét jelentkezne valamelyik panasza keressen fel fül-orr-gégészt!

Tisztelettel: Dr. Csóka János
Tisztelt Doktor Úr!
Kb. 1hónapja volt egy náthám(orrfújás,orrhang) ès azóta szèt van repedve az orrhegyem belülről.Hiába "takarítom",a váladèk ugyanúgy összegyűlik az orrom hegyèben.Fújáskor fáj,kívülről kicsit hámlik is ès enyhèn piros.Eddig nem mentem orvoshoz,mert gondoltam,ha nem "piszkálom" elmúlik majd,de sajnos nem.Szemmel is látható a "repedès".
Èrdemes lenne megnèzetnem orvossal vagy csak vegyek egy krèmet,amitől elmúlik?
Segítsègèt köszönöm!
Tisztelt Zémann Ildikó!

Keressen fel egy fül-orr-gégészt mindenképpen, mivel a helyi lelettől függően a megfelelő kenőcsöt ott tudják felírni.

Tisztelettel: Dr. Csóka János
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Augusztusban kezdődött a problémám.Elkezdett dugulni a fülem.Mivel huzatos helyen dolgozom,ráfogtam arra.Sajnos elmúlni nem akart,így orr-fül-gégészhez fordultam,aki Politzer ballonozást írt ki.Három hét után se volt javulás.Felkerestem egy másik orvorst aki fülkürthurutot állapított meg.Elvégezte a orrendoszkópiát,nem talált elváltozást,a typanogram A tipusú lett.Orrsprayt írt fel,és hallásvizsgálatot javasolt.Ez a vizsgálat sem mutatott ki semmit,minden a legnagyobb rendben.A dobhártya felületén gombaspórára emlékeztető fekete foltokat látott.Canesten cseppeket írt fel.Közben a másik fülem is elkezdett dugulni,és morajlást hallok,különösen ha csend van.A Valsava manővert ajánlotta naponta többször.Szeretném kérdezni,hogy legyek türelemmel,vagy további kivizsgálás ajánlott?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel Piroska Vajdaságból
Kedves Piroska!

A hallásvizsgálat és a tympanometria eredménye jó volt, így nem látom értelmét annak, hogy a Valsalva manővert folytassa, mert idővel ez akár ronthatja is a fülkürt "szelepeinek" működését!

A hallójárati gombásodást érdemes ellenőriztetni, mert annak hajlama van a kiújulásra, fenntarthat gyulladást, dugulásérzést.

Jó lenne megnézetni, hogy van-e magasabb koleszterin szintje, TSH eltérése, nyaki ereket Doppler vizsgálattal szűrni.

Ha panasza van, akkor keressen fel ismét orvost, mindig vigye addigi dokumentációját!

Zelim vam, da se sto brze oporavite! Sretna Nova Godina!

S postovanjem

Fülöp Györgyi

Hírek

Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Koronavírus-fertőzést követően a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező egyének is gyakran számolnak be szaglászavarról, hirtelen kialakuló szaglásvesztésről. Ez a fertőzés lezajlását követően legtöbbször két hét alatt megszűnik, de hosszabb ideig, akár hetekig, az esetek egy részében tartósan is megmaradhat.

További részletek
A koronavírus-járvány így hat a fülcsengéssel élőkre

A koronavírus-járvány így hat a fülcsengéssel élőkre

Egy megjelent közlemény alapján a COVID-19 fertőzésen átesett személyek közel fele számolt be arról, hogy a betegség lezajlása alatt a korábban is meglévő fülcsengése rosszabbodott. A kedvezőtlen hatás nemcsak a vírusfertőzés, hanem valószínűleg a járvány miatt megváltozott szokások következménye is lehet. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus a Fül-orr-gége Központ orvosa beszélt róla, hogy mire érdemes különösen figyelni ebben az időszakban a fülzúgással élőknek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink