5 tipp, hogy elkerülje a megfázást

5 tipp, hogy elkerülje a megfázást

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2023.12.07 12:09

A megfázás az őszi időszak gyakori betegsége. Az időjárás változékony, egyre hűvösebb, több időt töltünk zárt térben, közösségben, ez mind kedvez a kórokozók terjedésének. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogyan csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát.

Öltözzön melegen!

Régi, de nagyon hasznos tanács. Ugyan nem a hidegebb idő miatt betegszünk meg ősszel, a megfázást vírusok okozzák. A változékony, hűvösebb időjárás annyiban járul hozzá a gyakoribb megbetegedésekhez, hogy hidegben romlik az immunrendszer működése, a száraz, hideg levegő pedig kedvez a vírus terjedésének. Támogassuk az immunrendszer működését azzal, hogy az időjárásnak megfelelően öltözködünk, ügyelve arra, hogy a kezeket és a lábakat is melegen tartjuk!

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Vitaminpótlás

Az immunrendszer működését elsősorban C- és D-vitamin szedésével tudjuk támogatni. A D-vitaminról az utóbbi években több kutatás is igazolta, hogy nemcsak a csontjaink megőrzésében, hanem többek közt a légúti betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik. A vírusok elleni védekezést emellett szelén és cink szedésével is tudjuk segíteni.immunerősítés

Találjon időt a lecsendesedésre!

A stressz hatására olyan hormonok termelődnek a szervezetben – például a kortizol – amelyek az immunrendszer működésének hatékonyságát csökkentik. H a stresszt nem tudjuk megfelelően feldolgozni, az alvásunk sem lesz pihentető és a betegségekre is fogékonyabbá válhatunk. Keressünk olyan kikapcsolódást, ami megnyugtat, segít levezetni a feszültséget. Ez lehet akár az olvasás is, vagy a mozgás.

Mozogjon!

Ahogy az idő hűvösebbre fordul, már nem szívesen mozdulunk ki. A nappalok rövidülnek, munka után már nem jutunk ki a szabadba, hétvégén pedig ezer más dolgunk akad. Pedig a rendszeres mozgás, a szabad levegőn töltött idő nagyon sokat segít. Nemcsak az immunrendszer működését támogatja, de a hangulatunkra is jó hatással van, amire sokunknak van szüksége ahhoz, hogy a borús, esős őszi-téli hónapokat átvészeljük.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a fizikai aktivitás során, az intenzív mozgás hatására tisztulnak a kis légutak is - nem átlégzésnél pang benne a váladék, kiváló táptalaj a kórokozóknak - a fokozott igénybevétel tehát tisztítja a tüdőt.

Alvás, mint immunerősítő

A Sleep tudományos folyóirat korábbi tanulmánya szerint, aki napi hat óránál kevesebbet alszik, könnyebben megbetegszik, a kockázat pedig az alvásidő rövidülésével egyre nő. A kutatók szerint a napi ideális alvás mennyiség hét óra, ám az alvás minősége is fontos. Ha például orrdugulás, köhögés, vagy allergiás tünetek miatt nem alszik jól, fontos ezeket is mielőbb kezeltetni!

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Holpert Dr. nő!
Nagyon köszönöm válaszát! Nem orron keresztül távolították el a tumort a homloklebenyemről, hanem hagyományos úton. Néha érzek illatokat nagyon gyengén, pl. parfüm, krémszappan.. Sajnos többnyire viszont nem. Ennek fényében, /hogy azért van egy nagyon gyenge szaglásom erre az 1-2 dologra/ , így is reménytelen? Ugyanakkor, ahogy én tájékozódtam, van valamiféle fantomszaglásom./ Nem biztos, hogy ezt így kell írni../ Olyan szagokat érzek, amit nem tudok semmihez hasonlítani. Műtét óta 4.-5. félét Ezzel mit lehet tenni? Vagy tudok-e valamit tenni egyáltalán?
Tisztelettel: Hegedüs Judit

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Hegedűs Judit !


Sajnos ebben az esetben kevesebb a remény. Valószínűleg a zavar így az agyban keletkezik, ennek a kimeneteléről vagy az idegsebész vagy egy ideggyógyász tud érdemben nyilatkozni.


Üdvözlettel
Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

"Köszönjük a doktornő alapos munkáját, kedvességét és részletes magyarázatát."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK