Gégegyulladás – meddig tart?

Gégegyulladás – meddig tart?

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2023.11.30 15:41

A gégegyulladás kellemetlen tüneteitől szeretnénk minél hamarabb szabadulni. A leggyakoribb kérdés ezért a diagnózist követően, hogy meddig tart a gégegyulladás, hogyan segíthetjük a mielőbbi gyógyulást? Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, milyen módszerekkel támogathatjuk a gyorsabb felépülést.

Gégegyulladás – ettől függ, hogy meddig tart

A gégegyulladás , illetve az azt kísérő rekedtség, krákogás, köhécselés a gége túlhasználatából, irritációjából vagy fertőzésből eredő elváltozása. A gyulladás lehet akut vagy krónikus.

Az akut gégegyulladás kiváltó oka a legtöbb esetben vírus-, vagy baktériumfertőzés, esetleg a hang túlerőltetése. A tünetek nem tartanak sokáig, átmeneti jellegűek, a fertőzés kezelésével megszűnnek.

A krónikus gégegyulladás ezzel szemben három hétnél is tovább tart. Kiváltó oka lehet irritáló szerek, gázok belélegzése, reflux betegség, krónikus orrmelléküreg-gyulladás, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás vagy a hang túlzott igénybevétele (például énekesek, színészek esetében). Ritkább esetben, de bakteriális és gombás fertőzések is okozhatják, daganatos betegség, illetve más egészségügyi állapot – például stroke - következtében is felléphet.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A gégegyulladás tünetei

Attól függetlenül, hogy akut vagy krónikus gégegyulladásról van-e szó, a tünetek megegyeznek. A különbség csak az, hogy mennyi ideig tartanak. Legtöbb esetben néhány hét alatt elmúlnak, a krónikus gégegyulladás tünetei azonban ennél hosszabb ideig is jelentkeznek.

  • Rekedtség
  • Gyenge hang vagy hangvesztés
  • Kaparó érzés a torokban
  • Torokfájás
  • Száraz torok
  • Száraz köhögés

Így lehet lerövidíteni a gyógyulási időt

• A gégegyulladás során a gége nyálkahártya és a hangszalagok is gyulladtak, duzzadtak. Annak érdekében, hogy a gyulladást és az ödémásodást csökkentsük, nagyon fontos a bőséges folyadék fogyasztás. Kerüljük az alkoholt és a koffeint tartalmazó italokat, ezek csak vizet vonnak el a szervezettől. Mellőzzük az érzékeny nyálkahártyát irritáló dohányzást és a fűszeres, csípős ételek fogyasztását is. A legjobb, ha a gyulladt gégéhez kíméletes, szénsavmenetes, nem túl hideg és nem túl forró italokat, például langyos mézes teát, vizet, húslevest, nem túl savas gyümölcsöket fogyasztunk a gyógyulás időszakában.

• A gyulladt nyálkahártyát nem csak belsőleg, hanem külsőleg is hidratálni kell. Ilyenkor nemtorokfájás előnyös a túl száraz levegő, abban a helyiségben, ahol a legtöbb időt töltjük a lábadozás ideje alatt, mindenképp legyen párásabb a levegő. Ha párásító készüléket használunk, nyugtató, fertőtlenítő hatású eukaliptusz vagy citrom olajat is csepegtethetünk bele. De a levegőt párásabbá tehetjük, ha a szobában teregetünk vagy a fűtőtestre egy vagy több vízzel teli tálat helyezünk. A forró gőzzel való inhalálás nem ajánlott gégegyulladás esetén!

• Nagyon fontos a hang kímélése, a legjobb, ha csendben töltjük a lábadozás időszakát, legalább az első két-három napot. A suttogás a közhiedelemmel ellentétben még erőteljesebb igénybevételt jelent a hangszalagok számára, ha fontos beszélnünk a gyógyulás ideje alatt, inkább középhangerővel tegyük, ne suttogjunk. Ha betegség esetén túlerőltetjük a hangszálakat, akár maradandó vagy műtétet igénylő – például a hangszalagok megvastagodása vagy hangszalag polip - elváltozást is okozhatunk.

Gyógyszeres kezelés gégegyulladás esetén: gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel és torokfertőtlenítő tablettával lehet enyhíteni a fájdalmat. Emellett, nyálkahártya-duzzanatot csökkentő és ha bakteriális eredetű a fertőzés, akkor az orvos utasítása szerint antibiotikumot kell szedni.

• A gyógyulás időszakában természetes gyógymódokkal is érdemes támogatni az immunrendszer működését. Reszelt gyömbért összetört fokhagymával és mézzel kikeverve, pici fahéjjal ízesítve házi gyulladáscsökkentőt készíthetünk. Érdemes naponta több alkalommal egy-egy kávéskanállal fogyasztani belőle.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A gégegyulladás rendszerint tüneti kezeléssel gyógyítható. A szakember felkeresését azonban nem szabad halogatni, ha a felsorolt tünetek mellett nehézlégzés, vérköpés, napokon át tartó nagyon magas láz, kezelés ellenére is rosszabbodó, erősödő torokfájdalom, nehéz nyelés jelentkezik. Szintén indokolt orvoshoz fordulni, ha a gégegyulladás tünetei – akár tartós rekedtség, akár a hang csökkent terhelhetősége jelentkezik - két-három hétnél tovább tartanak.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni elkeseredésemben, 2 hónap küzdelem után koponya ct-n kimutatták arcüreggyulladásom van. Voltam fül orr gégészeten kaptam orrsprayt, antibiotikumot. Mégegyszer visszamentem, hiszen a szemem körül fájt, szemem könnyezik is kaptam orrkenőcsöt s másik orrsprayt. Tüneteim még mindig vannak van hogy homlokomnál szemem felett van hogy tarkómnál a fejem fáj és a szemem könnyezik. Ma elkezdtem lámpázni hátha segít. A második alkalom az orvosnál mikor voltam most lesz egy hete. (holnap). Az antibiotikum 1 hete elfogyott. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő hogy múljanak a tünetek. Ezígy normális és csaktürelmetlen vagyok?

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Meizner Gábor !

Egy akut arcüreggyulladás 8-12 hétig is elhúzódhat. A kezelése sóoldatos orrmosásból, local steroidos orrspray illetve szükség szerint hosszabban tartó antibiotikus kezelésből is áll, emellett az arc melegítés is megfelelő módon szóba jöhet, illetve nyákoldóval is ki lehet egészíteni.. Nem tudom a CT vizsgálat mit mutatott, nyálkahártya duzzanatot vagy folyadékgyülemet ? Kérdésére válaszolva ez lehet még teljesen normális is, de teljes biztonságos választ csak vizsgálat után lehetne mondani.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, empatikus

"Rendkivül kedves, empatikus, mindamellett maximális profizmussal kezelte a problémámat."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Egy tál frissen sült süteménynek, társunk bőrének vagy egy új könyvnek az illata – az élet apró örömei, amelyekről nem szívesen mondanánk le. A szaglás elvesztése nem csak ezektől az élményektől foszt meg, de egészségünket és a biztonságunkat veszélyeztető állapotot is okozhat. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakemberével sorra vettük a szaglásvesztés hátterében álló leggyakoribb okokat.

További részletek
Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

További részletek
Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK