Foniátriai vizsgálat: stroboszkóppal a hangbajok nyomában

Foniátriai vizsgálat: stroboszkóppal a hangbajok nyomában

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2019.10.31 Módosítva: 2023.11.30

A foniátriai vizsgálat során a szakember a hangképzési zavarok okát kutatja és kezeli. A pontos diagnózist segíti a stroboszkópos vizsgálat. Menetéről és arról, hogy milyen tünetek kapcsán indokolt az elvégzése, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa nyilatkozott.

Mikor forduljunk foniáterhez?

Mi a közös pont az ügyfélszolgálatos, a tanár és a színész munkájában? Az, hogy mindannyian sokat használják a hangjukat, nélküle dolgozni sem tudnak. Egy ilyen munkakörben gyorsan feltűnik, ha a hang könnyen fárad, gyakori rekedtség, torokfájás jelentkezik, azonban más foglalkozási körben dolgozók vagy akár gyermekek esetében is érdemes figyelni a hangképzési zavarra utaló jeleket.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

„Nem természetes, ha egy kisgyermek rendszeresen túl hangosan beszél, szinte kiabál vagy túl mély, magas hangon szólal meg. Ha a munkahelyen napközben vagy estére rendszeresen berekedünk, szintén intő jel. A hang gyors elfáradása beszéd közben, fátyolossá váló hang, de gyakori némasággal járó légúti betegségek vagy a már ismert hangszalag betegségek kezelésében és a kiújulás megelőzésében is tud segíteni a foniátriai kivizsgálás.”

A foniátriai vizsgálat fontos eszköze: a stroboszkóp

Hangproblémák kivizsgálása foniéternél.Ha szakemberhez fordulunk, akkor első körben kérdésekre készüljünk. A kivizsgálás szempontjából lényeges információk:

- mikor kezdődtek, mihez kötjük a panaszok kialakulását?

- dohányzunk-e?

- munkákban aktívan használjuk-e a hangunkat?

- van-e egyéb betegségünk, (például pajzsmirigy gond, asztma vagy reflux) ami kihatással lehet a hangunkra is?

- szedünk-e rendszeresen gyógyszereket?

Ez után következik a fül-orr-gégészeti vizsgálat, akár videoendoszkóp segítségével is. Ha a páciens régóta elhúzódó rekedtségre panaszkodik, vagy valamilyen egyéb, hangképzéssel összefüggő problémája van, akkor stroboszkópos vizsgálatra is sor kerül.

„A stroboszkópos vizsgálat a hangszalag olyan mozgását is láthatóvá teszi, amit szabad szemmel nem látunk. A pontosabb diagnózis felállításához nyújt segítséget. Elvégzésével megállapíthatjuk, hogy a rekedtséget kifáradás, a hang túlerőltetése vagy krónikus gyulladás okozza-e. Szabad szemmel például nem tudjuk megmondani, hogy a hangszalag mozgásképtelenségét egy valódi bénulás, vagy az egyik kisízület gyulladása miatt kialakult mozgásképtelenség okozza-e. Fontos információkat nyújt annak eldöntésére is, hogy a hangszalagon kialakult csomó még kezelhető konzervatív módon, vagy mindenképpen sebészi beavatkozásra van-efoniátriai vizsgálat szükség. Kis daganatos elváltozások nagyon hamar rezgéskiesés képében mutatkoznak meg, így a felismerés is gyorsabb.”

Panaszok, amelyek kapcsán a kivizsgálás javasolt

Az alapos fül-orr-gégészeti kivizsgálás, melynek része lehet a foniáter által végzett stroboszkópos vizsgálat is, az alábbi esetekben mindenképp javasolt:

  • elhúzódó, több hete fennálló rekedtség esetén,
  • egyéb tünet nélkül jelentkező torokfájás,
  • hamar elfárad a hangja,
  • ha elégedetlen a hangszínével (túl mély, vagy magas),
  • nyaki műtét után jelentkeztek a hangproblémái,
  • gombócérzés a torokban.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni elkeseredésemben, 2 hónap küzdelem után koponya ct-n kimutatták arcüreggyulladásom van. Voltam fül orr gégészeten kaptam orrsprayt, antibiotikumot. Mégegyszer visszamentem, hiszen a szemem körül fájt, szemem könnyezik is kaptam orrkenőcsöt s másik orrsprayt. Tüneteim még mindig vannak van hogy homlokomnál szemem felett van hogy tarkómnál a fejem fáj és a szemem könnyezik. Ma elkezdtem lámpázni hátha segít. A második alkalom az orvosnál mikor voltam most lesz egy hete. (holnap). Az antibiotikum 1 hete elfogyott. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő hogy múljanak a tünetek. Ezígy normális és csaktürelmetlen vagyok?

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Meizner Gábor !

Egy akut arcüreggyulladás 8-12 hétig is elhúzódhat. A kezelése sóoldatos orrmosásból, local steroidos orrspray illetve szükség szerint hosszabban tartó antibiotikus kezelésből is áll, emellett az arc melegítés is megfelelő módon szóba jöhet, illetve nyákoldóval is ki lehet egészíteni.. Nem tudom a CT vizsgálat mit mutatott, nyálkahártya duzzanatot vagy folyadékgyülemet ? Kérdésére válaszolva ez lehet még teljesen normális is, de teljes biztonságos választ csak vizsgálat után lehetne mondani.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, empatikus

"Rendkivül kedves, empatikus, mindamellett maximális profizmussal kezelte a problémámat."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok