Arcüreggyulladás kezelése – a fül-orr-gégész tanácsai

Arcüreggyulladás kezelése – a fül-orr-gégész tanácsai

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2020.08.07 Módosítva: 2022.10.15

Az arcüreggyulladás kezelése hosszabb és rövidebb időt is igénybe vehet, attól függően, hogy akut vagy krónikus probléma áll fenn. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, milyen megoldások léteznek.

Mi az arcüreggyulladás?

Az arckoponyát alkotó csontokban négy orrmelléküreg található: a homloküreg, a rostasejtek, az ékcsonti üreg (iköböl) és az arcüreg. Az arcüreg az arccsont része, ez a legnagyobb orrmelléküreg. Az orr mellett, szemek alatti részen helyezkedik el. Leggyakrabban ez a terület okoz problémát, itt jelentkezik gyulladás.

Az arcüreggyulladás tünetei

Az arcüreggyulladás tünetei gyerekeknél és felnőtteknél is hasonlóak lehetnek. Jellemző a nyomó, lüktető fájdalom, mely fekvésnél vagy mozgásra fokozódhat, a szemek alatti terület nyomásra érzékeny. Orrdugulás, szaglásvesztés, kezdetben vízszerű, majd elszíneződött, sűrű orrváladék is jelentkezhet. Gyermekeknél a vezető tünet általában az elhúzódó köhögés, az arcfájdalom nem jellemző. Általános gyengeség, rossz közérzet előfordul.

Az arcüreggyulladás lehet akut és recurráló. A recurráló, hosszan fennálló formára jellemzők a visszatérő panaszok, a tünetek kiújulása. Ilyen esetben az erős fájdalom sem mindig jelentkezik, gyakran csak az éjszakai köhögés, a tartós orrdugulás vagy a hátsó garatfali csorgás kivizsgálása során derül fény az arcüreggyulladásra.

Az arcüreggyulladás kezelése

Arcüreggyulladás kezelése során fontos az orrdugulás megszüntetése, az orrspray.A fül-orr-gégészeti kivizsgálás során az orvos kikérdezi a beteget a tüneteiről, így a kórisme és a fizikális vizsgálat alapján már nagy valószínűséggel meg tudja állapítani az arcüreggyulladás diagnózisát. Ha felmerül a háttérben egyéb kiváltó okok – például orrpolip vagy orrsövényferdülés – lehetősége, vagy krónikus panaszokról van szó, akkor képalkotó vizsgálatra – CBCT - is sor kerülhet. Az eredményektől függően állítja össze az arcüreggyulladás kezelése során alkalmazott terápiát.

 

  • Az arcüreggyulladás kezelése során az első és legfontosabb lépés az orrjáratok szellőzését biztosítani, az orrdugulás megszüntetése, hogy a lerakódott váladék távozni tudjon. Ehhez nyálkahártyalohasztó orrcsepp, orrspray használatára van szükség. Ezeket az orvos által javasolt, vagy a betegtájékoztatóban leírt ideig szükséges és szabad használni, tovább nem. A gyulladás csökkentésére az orvos szteroid tartalmú orrspray használatát is javasolhatja. 
  • Ha az orrdugulás megszűnt, az arcüregek átmosásához, otthoni sós vizes orrmosó használata javasolt. Ez segít az orrváladékot eltávolítani. Használata hosszútávon is érdemes, az arcüreggyulladásra hajlamos személyeknél segíthet megelőzni a panaszok kiújulását.
  • Bakteriális eredetű fertőzés esetén antibiotikum kúrára lehet szükség. Ez a szokásos egy hétnél tovább is tarthat, akár 10-14 nap, vagy még hosszabb ideig. Az arcüreggyulladás kezelése során, a gyógyszert fontos, hogy az előírás szerint szedjük, ne hagyjuk abba korábban akkor sem, ha a panaszaink már megszűntek, mert azok így akár ki is újulhatnak!
  • Az arcüreggyulladás kezelése rendszerint az eddig felsorolt gyógymódok hatására megvalósul, ám ha a panaszok ennek ellenére is fennállnak, akkor FESS műtétre kerülhet sor. Az arcüregöblítés napjainkban már nem tartozik a modern terápiás eljárások közé, csak egy-két kivételes esetben kerül rá sor.

 

Az arcüreggyulladás kezelése tehát hosszabb időt is igényelhet. Ám a feleslegesen szedett gyógyszerek helyett, fontos, hogy idejében fény derüljön a kiváltó okra. Ha panaszai vannak, visszatérő arcüreggyulladástól szenved, forduljon mielőbb fül-orr-gégészhez, mert ilyen esetben a probléma gyökerét kell megtalálni és orvosolni.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Kisfiam 7 éves. Ki akarják venni az orrmanduláját. Borzasztóan rosszul alszik. Levegőért kapkod, légzéskimaradása is van néha. Mintha mindig taknyos lenne. Ha kifújja is, pár perc múlva újra van váladék. Vagy nem jön semmi, viszont lehet hallani a tortyogást. 26 nappal ezelőtt savós fülgyulladás miatt felszúrták a fülét. Most megint nem hall rendesen. A kérdésem. Csak a megnagyobbodott orrmandula okozhatja ezeket a tüneteket? Vagy táplálék esetleg légúti allergia is?

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Regdonyné Kubinyi Éva!

A leírt panaszok hátterében általában az orrmandula megnagyobbodása áll, de természetesen kb 5-10 %-ban az Ön által felsoroltak és a reflux is állhat a panaszok hátterében. Amennyiben alvászavara van mindenképpen javasolnék alvásvizsgálatot is.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden remek volt

Minden remek volt! A Doktornő nagyon precíz, mindent el magyarázott, és teljesen megnyugtatott a problémámmal kapcsolatban. Bármikor bizalommal vissza mennék hozzá.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok