A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

Dr. Kiss Sándor Módosítva: 2024.02.23 11:37

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

Online Bejelentkezés

Audiológiai vizsgálat

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Objektív és szubjektív tesztek

-A gyermekkorban végezhető hallásvizsgálatoknak két típusát különböztetjük meg. Az objektív (együttműködést nem igénylő) hallástesztek olyan műszeres vizsgálatokat jelentenek, melyekhez nem szükséges a gyermek visszajelzése, ezért csecsemő- és kisgyerekkorban alkalmazzuk őket – magyarázza dr. Kiss Sándor. A szubjektív tesztek elvégzése azonban már a gyermek együttműködésével történik és megfelelő kommunikációs készséget is igényel, ezért ezek elsősorban kisiskolás kortól választandó vizsgálati módszerek. A szubjektív tesztek alkalmazása komoly kihívást jelent, hiszen a gyermek figyelmét tartósan le kell kötni, érdeklődését fenn kell tartani, ami időt és türelmet igényel a kis páciensek és a vizsgálatot végző szakembertől egyaránt – ismerteti dr. Kiss Sándor, akinek a segítségével néhány szubjektív tesztet is megismerhetünk.

Gyermekkorban végezhető szubjektív hallástesztek

  • Tisztahang audiometria

-Ez a műszeres vizsgálat egy hangszigetelt helységben, a külső zajok teljes kizárásával történik, és ún.Gyermek halláscsökkenés audiogramon jelöljük. A gyermekkel mikrofonon (hangszórón) illetve monitoron vagy üvegablakon keresztül tartja a kapcsolatot a vizsgálatot végző szakember. A vizsgálat során a gyermek fülhallgatót visel, és a mindkét fülére, váltakozva kibocsájtott különböző frekvenciájú és erősségű hangokról kell visszajeleznie (kezének felemelésével vagy egy gomb megnyomásával), hogy hallja-e azokat. A tisztahang audiometria lehetőséget ad az ún. csontvezetéses hallásküszöb mérésére is, ennek vizsgálata a fül mögötti területhez szorított, rezgések kibocsátására alkalmas készülékkel történik – magyarázza Kiss doktor úr.

  • Beszéd audiometria

A beszéd audiometria vizsgálat is egy hangszigetelt kabinban történik fülhallgató segítségével, és általában a tisztahang audiometriát követően kerül rá sor. A vizsgálat a belsőfül, az agytörzs és az agykéreg hallóközpontjainak, valamint ezek kapcsolatainak komplex működéséről ad információt, illetve a gyermek beszédmegértésről is tájékoztatja az audiológust. A vizsgálat első felében meghatározott hangerővel egyenletesen ejtett egy szótagú szavakat hall a gyermek, és vissza kell jeleznie, ha hallja azokat. A vizsgálat második felében a hallott szavakat vissza is kell mondania.  

  • Játék audiometria

- A játék audiometria a tisztahang audiometriás vizsgálat játékos, szórakoztató formája, amit a kooperáló kis páciensek esetében hároméves kortól alkalmazhatunk. A gyermek egy fejhallgatót visel, és a hallott hang hatására egy egyszerű játékos feladatot kell elvégeznie (pl. egy játékot bedobhat a vödörbe, vagy játékkockákból tornyot építhet).  A technikai fejlődésnek és a gamifikációnak köszönhetően ma már tabletek, számítógépek és játékos feladatok segítségével még hatékonyabban bevonhatjuk a gyermekeket a vizsgálatba, és tartósan leköthetjük figyelmüket– teszi hozzá dr. Kiss Sándor.

  • Hangvilla teszt

A legklasszikusabb hallásvizsgálati módszer, amihez mindössze egy hangvilla szükségeltetik, amit az audiológus szakember a megpenget, majd a gyermek homlokának vagy fejtetőjének közepéhez támaszt. Ezzel a módszerrel azt állapíthatjuk meg – mondja a doktor úr, hogy a hangvezetés rendszer károsodása okozza-e a hallásproblémát, valamint a működészavar mértékére is következtethetünk.

Összegzés

A beszédészlelés és a beszédmegértés a halláson alapszik; az ép hallás pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyermek elsajátítsa anyanyelvét. Emiatt is van óriási jelentősége a rendszeres audiológiai szűrésnek, ami fontos, hogy gyorsan, a lehető legtöbb információval szolgáljon a gyermek hallásáról. Egy sikeres szubjektív vizsgálat komplexebb képet nyújt a gyermek állapotáról, hiszen információt ad a hallásmechanizmus egyes szakaszainak működéséről, és tájékoztat az agykérgi szintű érzékelésről és kiértékelésről is, a vizsgálathoz azonban nélkülözhetetlen a gyermek együttműködése és visszajelzése – tájékoztat dr. Kiss Sándor.

Téma szakértője

  • Audiológiai vizsgálat

  • Szakterületek:
    • Audiológia
  • Specialitások:
    • Hallásküszöb vizsgálat
    • Tympanometria Stapedius reflex
    • Tinnitometria
    • Beszédértés vizsgálata
    • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK