A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2023.11.28 Módosítva: 2024.02.23

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Objektív és szubjektív tesztek

-A gyermekkorban végezhető hallásvizsgálatoknak két típusát különböztetjük meg. Az objektív (együttműködést nem igénylő) hallástesztek olyan műszeres vizsgálatokat jelentenek, melyekhez nem szükséges a gyermek visszajelzése, ezért csecsemő- és kisgyerekkorban alkalmazzuk őket – magyarázza dr. Kiss Sándor. A szubjektív tesztek elvégzése azonban már a gyermek együttműködésével történik és megfelelő kommunikációs készséget is igényel, ezért ezek elsősorban kisiskolás kortól választandó vizsgálati módszerek. A szubjektív tesztek alkalmazása komoly kihívást jelent, hiszen a gyermek figyelmét tartósan le kell kötni, érdeklődését fenn kell tartani, ami időt és türelmet igényel a kis páciensek és a vizsgálatot végző szakembertől egyaránt – ismerteti dr. Kiss Sándor, akinek a segítségével néhány szubjektív tesztet is megismerhetünk.

Gyermekkorban végezhető szubjektív hallástesztek

  • Tisztahang audiometria

-Ez a műszeres vizsgálat egy hangszigetelt helységben, a külső zajok teljes kizárásával történik, és ún.Gyermek halláscsökkenés audiogramon jelöljük. A gyermekkel mikrofonon (hangszórón) illetve monitoron vagy üvegablakon keresztül tartja a kapcsolatot a vizsgálatot végző szakember. A vizsgálat során a gyermek fülhallgatót visel, és a mindkét fülére, váltakozva kibocsájtott különböző frekvenciájú és erősségű hangokról kell visszajeleznie (kezének felemelésével vagy egy gomb megnyomásával), hogy hallja-e azokat. A tisztahang audiometria lehetőséget ad az ún. csontvezetéses hallásküszöb mérésére is, ennek vizsgálata a fül mögötti területhez szorított, rezgések kibocsátására alkalmas készülékkel történik – magyarázza Kiss doktor úr.

  • Beszéd audiometria

A beszéd audiometria vizsgálat is egy hangszigetelt kabinban történik fülhallgató segítségével, és általában a tisztahang audiometriát követően kerül rá sor. A vizsgálat a belsőfül, az agytörzs és az agykéreg hallóközpontjainak, valamint ezek kapcsolatainak komplex működéséről ad információt, illetve a gyermek beszédmegértésről is tájékoztatja az audiológust. A vizsgálat első felében meghatározott hangerővel egyenletesen ejtett egy szótagú szavakat hall a gyermek, és vissza kell jeleznie, ha hallja azokat. A vizsgálat második felében a hallott szavakat vissza is kell mondania.  

  • Játék audiometria

- A játék audiometria a tisztahang audiometriás vizsgálat játékos, szórakoztató formája, amit a kooperáló kis páciensek esetében hároméves kortól alkalmazhatunk. A gyermek egy fejhallgatót visel, és a hallott hang hatására egy egyszerű játékos feladatot kell elvégeznie (pl. egy játékot bedobhat a vödörbe, vagy játékkockákból tornyot építhet).  A technikai fejlődésnek és a gamifikációnak köszönhetően ma már tabletek, számítógépek és játékos feladatok segítségével még hatékonyabban bevonhatjuk a gyermekeket a vizsgálatba, és tartósan leköthetjük figyelmüket– teszi hozzá dr. Kiss Sándor.

  • Hangvilla teszt

A legklasszikusabb hallásvizsgálati módszer, amihez mindössze egy hangvilla szükségeltetik, amit az audiológus szakember a megpenget, majd a gyermek homlokának vagy fejtetőjének közepéhez támaszt. Ezzel a módszerrel azt állapíthatjuk meg – mondja a doktor úr, hogy a hangvezetés rendszer károsodása okozza-e a hallásproblémát, valamint a működészavar mértékére is következtethetünk.

Összegzés

A beszédészlelés és a beszédmegértés a halláson alapszik; az ép hallás pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyermek elsajátítsa anyanyelvét. Emiatt is van óriási jelentősége a rendszeres audiológiai szűrésnek, ami fontos, hogy gyorsan, a lehető legtöbb információval szolgáljon a gyermek hallásáról. Egy sikeres szubjektív vizsgálat komplexebb képet nyújt a gyermek állapotáról, hiszen információt ad a hallásmechanizmus egyes szakaszainak működéséről, és tájékoztat az agykérgi szintű érzékelésről és kiértékelésről is, a vizsgálathoz azonban nélkülözhetetlen a gyermek együttműködése és visszajelzése – tájékoztat dr. Kiss Sándor.

Téma szakértője

  • Audiológiai vizsgálat

  • Szakterületek:
    • Audiológia
  • Specialitások:
    • Hallásküszöb vizsgálat
    • Tympanometria Stapedius reflex
    • Tinnitometria
    • Beszédértés vizsgálata
    • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK