Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2023.02.01 Módosítva: 2023.02.01

A dohányzás a halláscsökkenés egyik rizikótényezője. A kutatások azt mutatták, hogy a cigarettafüstnek való expozíció - akár közvetlen vagy közvetett módon – egyaránt károsíthatja a hallásunkat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az összefüggés okairól kérdeztük.

Az aktív és a passzív dohányzás is számít

A UK-Biobank adatai alapján a kutatók 164 770, 40 és 69 év közötti brit felnőtt adatait elemezték, akik hallásvizsgálaton vettek részt 2007 és 2010 között. A tanulmány megállapította, hogy a jelenleg dohányzóknál 15,1%-kal nagyobb a halláskárosodás kockázata, mint a nemdohányzók esetében, a passzív dohányzás pedig 28%-kal növeli a halláskárosodás kockázatát.

 

A dohányzás káros anyagokat juttat az érfalakba, ami érszűkületet és vérkeringési problémákat okoz. Ennek következtében a belső fül vérellátása is sérülhet, ami tartós, vissza nem fordítható halláscsökkenést okozhat – magyarázza a jelenéség okait dr. Kiss Sándor.

A kedvezőtlen hatások összeadódnak

Dohányzás esetén indokolt a hallásvizsgálat.Egy koreai tanulmány megállapította, hogy a cukorbetegség és a dohányzás együttesen a legerősebb hatás, ami növeli az életkorral összefüggő halláskárosodás kockázatát. A tanulmány a 2010-2013-as koreai Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat országos keresztmetszeti adatait felhasználva vizsgálta a rizikófaktorok hatásait az életkorral összefüggő halláskárosodással kapcsolatban. A 12 570, 40–79 év közötti egyén közül 2002-nél (15,9%) volt kimutatható az életkorral összefüggő halláskárosodás.

 

Érdekesség, hogy a cukorbetegség és a magas vérnyomás kombinációja szintén növelte az életkorral összefüggő halláskárosodás kockázatát, de a kockázat kisebb volt, mint a cukorbetegség és a dohányzás kombinációja esetén.

Dohányzás – a legerősebb rizikófaktor?

A Journal of the American Medical Association korábbi számában közölt vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a halláskárosodás kockázata gyakran növekszik az elszívott cigaretták számával. Sok esetben a hallásproblémák a cigarettafüstnek való kitettség intenzitásával és időtartamával arányosan nőnek. A tanulmány szerint a vizsgált legfiatalabb – 48-59 éves – korcsoportban a dohányosok 25,9%-a okozott halláskárosodást, míg a nemdohányzók körében ez az arány 16,1%.

 

Érdekesség, hogy a dohányosok halláskárosodásának nagyobb gyakorisága változatlan maradt akkor is, ha a kutatók egyéb rizikótényezőket is figyelembe vettek, mint például a munkahelyi zajexpozíció, az életkor és az életmód.

Ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz!

A dohányzásról tudjuk, hogy több módon is károsítja a szervezetet. A kedvezőtlen hatások összeadódnak, ez derült ki több vizsgálat eredménye alapján is. A tartós zajterhelés mellett az életkor, a krónikus betegségek megléte és a dohányzás együttesen jelentősen növeli a halláskárosodás rizikóját. A dohányosok számára ezért fokozottan ajánlott az audiológiai szűrővizsgálat elvégzése, különösen akkor, ha már hallásromlásra utaló tüneteik is jelentkeznek.

 

Dr. Kiss Sándor elmondta, hogy a halláscsökkenésnek különböző fokozatai vannak, így eltérő tüneteket tapasztalhatnak az érintettek. Nehézséget jelenthet például egy zajos étteremben vagy zsúfolt szobában a másik fél beszédét megérteni, vagy színházi előadásokban a párbeszédeket követni. Figyelmeztető jel, ha úgy érezzük, hogy az emberek nem beszélnek tisztán, motyognak, amikor hozzánk beszélnek, így emiatt gyakran kérjük őket arra, hogy beszéljenek hangosabban, vagy ismételjék meg a mondandójukat. Előfordulhat, hogy a telefonálás során okoz gondot a beszéd megértése, vagy a lágy, suttogó beszéd megértése jelent problémát. A beszéd iránya is befolyásolhatja a megértést, lehetséges, hogy úgy érzi, hogy egyik fülével élesebben hall, mint a másikkal.

 

Ha halláscsökkenést tapasztal, forduljon mielőbb audiológushoz, mert a hallás épségének helyreállítására a korai stádiumban észlelt és kezelt elváltozások esetén van a legjobb esély!

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Szép napot Doktor Nő!
A bal fülemmel napok óta tompábban hallok, ha egészen csend van, akkor zúg, illetve mintha félszer jobban hallanék rá attól függetlenül hogy tompa. Érzékeny egyes hangokra, és egészen fájó, ha esetleg hangosabban beszélnek körülöttem, stb. Ez mitől lehet? - Nem voltam, vagyok megfázva, reggelre jelentkezett a panasz, előző este nem mostam hajat sem, tehát olyan szinten nem érte víz.
Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Dóra!
Javasolt lenne mihamarabb elvégeztetnie egy hallásvizsgálatot, fülcsengés bemérést és kellemetlenségi küszöb meghatározást!
A tünetei alapján felmerül hallóideg károsodás lehetősége, melyre jellemző, hogy a halláscsökkenés mellett egy fokozott zajérzékenység is kialakulhat.
Addig is igyon sok folyadékot!
Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Ha náthásak vagyunk, régóta dugul az orrunk, fáj a fülünk, fül-orr-gégészhez fordulunk. Vannak azonban olyan kevésbé egyértelmű tünetek, melyek kapcsán szintén indokolt a kivizsgálás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa most az alvással kapcsolatos fül-orr-gégészeti problémákra hívja fel a figyelmet.

További részletek
Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Az akut arcüreggyulladás következtében az orrmelléküregekben nyálkahártya duzzanat alakul ki, váladék termelődik. A náthás tünetek mellett kellemetlen arcfeszülés és erős fejfájás is jelezheti a betegséget. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta az akut arcüreggyulladás tüneteivel és kezelésével kapcsolatos tudnivalókat.

További részletek
Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

A dohányzás a halláscsökkenés egyik rizikótényezője. A kutatások azt mutatták, hogy a cigarettafüstnek való expozíció - akár közvetlen vagy közvetett módon – egyaránt károsíthatja a hallásunkat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az összefüggés okairól kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!