Gombócérzés a torokban: ez a leggyakoribb kiváltó ok

Gombócérzés a torokban: ez a leggyakoribb kiváltó ok

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2022.03.08 Módosítva: 2022.03.08

A gombócérzés a torkunkban kellemetlen jelenség. Lehet teljesen elviselhető, de fullasztó is. Ha már hosszú ideje tart az állapot, érdemes orvoshoz fordulni és feltérképezni, mi állhat a háttérben, tanácsolja dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Gombóc a torokban – milyen érzés?

Különböző formában jelzik a betegek, az érzés nagyon sokrétű. Valaki azt mondja, hogy egy gombóc van a torkomban, vagy mintha egy hajszál lenne, valami, ami összeszorítja a torkom, idegentest érzetem van – sorolja a betegek jellemző panaszait dr. Holpert Valéria.

 

Pár napos panaszokkal még nem indokolt az orvosi kivizsgálás, de néha a gombócérzés akár hónapokig is eltarthat. Ha már hosszabb ideje fennáll, forduljunk orvoshoz, ilyenkor ugyanis rendszerint olyan probléma áll a háttérben, amely kezelhető, sőt bizonyos esetben a korai diagnózis életmentő lehet.

Ez a leggyakoribb kiváltó oka

Reflux is okozhat gombócéezést a torokban.Dr. Holpert Valéria kifejtette, hogy a gombócérzés lehetséges okait egyetlen betegség csoportba nem lehet beleszorítani. A stressztől kezdve az akut fertőzésen át, a nyálkahártya szárazságot előidéző gyógyszermellékhatásig sok kiváltó oka lehet. Pajzsmirigybetegségek tüneteként is gyakran jelentkezik ilyen panasz. Érdemes ebbe az irányba is vizsgálódni, különösen, ha fáradékonyság, idegesség, hízás vagy fogyás, hajhullás, bőrszárazság is jelentkezik.

 

Az egyik leggyakoribb probléma, ami a tünetek mögött megbújik, a reflux betegség, garati reflux formája. Emellett azonban felmerülhet a gégében, torokban vagy a pajzsmirigyben lévő daganatos elváltozás gyanúja is, ezeket pedig, ha mielőbb felfedezzük, akkor akár a teljes gyógyulásra is jó esélyünk van. A kivizsgálást ezért nem érdemes hónapokig halogatni.

Személyre szabott kezelés

A gombócérzés kezelését általában nem egy szakember oldja meg, hanem a kivizsgálás dönti el, hogy milyen irányba is menjünk. A terápia is minden esetben egyénre szabott, a kiváltó ok függvényében.

 

Gyakran valamilyen krónikus gyulladás szövődményeként jelentkezik. Garat-, mandula-, vagy arcüreggyulladás, hátsó garatfali csorgás miatt érzékenyebb lehet a garat nyálkahártya. Ha itt nem látható elváltozás, akkor az egyik leggyakoribb kiváltó ok, a túlzott gyomorsav termelődés gyógyszerekkel kezelhető.

 

A kezelés egyik pillérét az életmódváltás, illetve a stresszoldás képezi. A megfelelő táplálkozás, folyadékbevitel és az is lényeges, hogy megtaláljuk azt a módot, amivel a felgyülemlett stresszt, a feszültséget le tudjuk vezetni.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Nő!
Van egy 5 és fél éves kislányom, aki amióta beszél a hangja egy kicsit kaparós, rekedtes, erős.
A közelmúltban a gyermekorvos elküldött vele fül orr gégész szakorvoshoz, de nem tudtak megállapatani semmit, mert a a kislány nem volt nyílvan nyugodt, ezért a hangszalagokat a gegetukorrel nem sikerült megvizsgálni.
A doktornő kizárta, hogy gyomorsav okozná a hangelvaltozast.
És a fibroszkópos vizsgálatot, illetve a hang phoniatriai vizsgálatat javasolta.
Én nagyon tartok a fibroszkópos vizsgálattól.
Valóban szükség van rá? Nem elegendő rögtön logopédushoz fordulni?
Hiszen ha veleszületett jóindulatú elváltozasrol van szó, ilyen korban nem szokás műténi?
Tisztelettel üdvözlöm.
Takács Mónika

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Takács Mónika !

A fiberoszkópos vizsgálattól nem kell tartani, mert nem fájdalmas, de mindenképpen szükség van azért a gyermek közreműködésére is. A logopédiai kezelés előtt mindenképpen szükség van foniátriai vizsgálatra is. A magam részéről amennyiben nem sikerül a gyermeket rábírni egy eszközös vizsgálatra a logopédiai kezelés megkezdését is ajálanám és a későbbiekben vissza lehet térni a fizikalis vizsgálatra is.


Üdvözlettel
Dr Holpert Valéria


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Korrekt, körültekintő

"Nagyon korrekt, körültekintő és szimpatikus orvos, alapos, részletes tájékoztatást adott."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Gyermekkori hallásproblémák – jelek, amikre a szülőknek figyelni kell

Gyermekkori hallásproblémák – jelek, amikre a szülőknek figyelni kell

Az ép hallás hiánya a gyermek beszédfejlődésében lemaradást okozhat, ezért is nagyon fontos mielőbb felismerni. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogy mikor javasolt szakemberhez fordulni.

További részletek
Tompa a hallásom – mit tegyek?

Tompa a hallásom – mit tegyek?

Úgy érzi, mintha egy vattacsomó lenne a fülében? Kicsit koncentrálni, erőltetni kell, hogy minden hangot tisztán halljon? A tompa hallás okairól és kezeléséről dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Csontritkulása van? Érdemes hallásvizsgálatra mennie!

Csontritkulása van? Érdemes hallásvizsgálatra mennie!

Egyre több kutatás talál összefüggést a csontsűrűség csökkenése és a hirtelen hallásvesztés között. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a két látszólag eltérő állapot hogyan függhet össze.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!