Így használja a fülhallgatót, hogy megelőzze a halláskárosodást!

Így használja a fülhallgatót, hogy megelőzze a halláskárosodást!

Audiológiai vizsgálat Létrehozva: 2021.11.23 Módosítva: 2024.01.22

A belső fület, hallóidegeket károsítja, ha túl hangosan hallgatjuk a fej-, vagy fülhallgatóval a zenét. Vélhetően ez is szerepet játszik abban, hogy az utóbbi években nőtt a fiatalkori hallásproblémák esetszáma. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztense elmondta, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Így lehet észrevenni, ha túl nagy a hangerő

Ha a kedvenc zeneszámainkat hallgatjuk, jól esik feltekerni a hangerőt, különösen sportolás közben. Így előfordulhat, hogy akár huzamosabb ideig is olyan hangosan szól a zene, ami a hallásunk épségére nézve már káros, halláscsökkenést okozhat.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Gazdag Gábor elmondta, hogy a hallásküszöb plusz 80-90dB számít hangosnak. A 90dB nagyjából a városi utcai zajnak felel meg, így, ha olyan hangerővel hallgatjuk a zenét, ami elnyomja a külső zajokat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a hallásunknak nem teszünk vele jót.

Hogyan okoz halláskárosodást a túl hangos zene?

A túl nagy hangerővel fülbe jutó hang zajártalmat okozhat. Ahhoz, hogy megértsük, hogy ez pontosan miért történik, Gazdag Gábor elmagyarázta röviden a hallás folyamatát és rávilágított arra is, hogy mi nyújt védelmet a fülnek a zajártalomtól.Fülhallgató alkalmazása

A hang a fülkagylón keresztül érkezik a fülbe, majd a hallójáraton, dobhártyán és hallócsont láncolaton végig haladva eléri az utolsó hallócsontot, a kengyelt. Ehhez szorosan kapcsolódik az ún. stapedius izom, aminek egyrészt védő szerepe is van. 90dB feletti zajhatás esetén ugyanis összehúzódik, megfeszül így védi a belsőfület a zajártalomtól. Ez a stapedius reflex a hallásvizsgálat során is mérhető.

Normál hanghatás esetén a stapedius izom megmozgatja a belső fülben lévő folyadékot, ezáltal mozgásba hozza az itt lévő szőrsejteket, amelyek átalakítják a hanghullámokat elektromos impulzusokká. Ez a hallóidegen keresztül bejut az agykéregbe, az agyhoz, ami az elektromos impulzust feldolgozza hangingerként, információként.

A belső fülben lévő szőrsejtek tehát nagyon fontos feladatot végeznek, ezért lényeges, hogy vigyázzunk az épségükre. Ha ugyanis túl hangos hangot kap, akkor képes kórosan mozogni, ami negatívan hat a hallás folyamatára.

Hogyan használjuk jól a fülhallgatót?

  • Az eszközök használata akár még előnyös is lehet, szeles időben védelmet nyújt például a fülnek, ám nem árt vigyázni arra, hogy csak szellőző furattal ellátott, jól szellőző készüléket használjunk. Ennek hiányában a fülhallgató a fülcsatornába helyezve elzárja a levegő útját, megakadályozza a hallószerv szellőzését, ami fülgyulladást, a fülzsír felszaporodását, és végül halláskárosodást is okozhat.
  • Figyelni kell arra is, hogy milyen anyagból készül a bőrrel érintkező része, nehogy allergiát okozzon az arra érzékenyeknél. Legyen puha, mert mozgás közben mozog a fülhallgató is, nehogy felsértse a hallójáratot.
  • Figyeljünk a hangerőre! Ha az utcai zajt elnyomja a fülhallgató, akkor az azt jelenti, hogy túl hangos.

Téma szakértője

  • Dr. Kiss Sándor

  • Szakterületek:
    • Audiológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

    • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

    • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

    • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

    • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok