Indul a hallójárat-gyulladás szezonja!

Indul a hallójárat-gyulladás szezonja!

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2018.06.18 Módosítva: 2023.11.23

A középfül-gyulladás inkább a téli hónapok betegsége, nyáron elsősorban hallójárat-gyulladás miatt fordulnak orvoshoz a betegek – mondja dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter. A Fül-orr-gégeközpont orvosát a két betegség közti különbségekről és a helyes fülcsepphasználatról kérdeztük.

Középfülgyulladás

Baktérium vagy vírusfertőzés következtében „húzódik a fülre” a betegség és jelentkeznek a középfülgyulladás tünetei. Ilyenkor a felső légutak, orrüreg vagy garat megfázásos eredetű gyulladása terjed át a fülkürtön keresztül a középfülre. A fülkürt rövidsége miatt gyerekeknél gyakoribb, de felnőttkorban is előfordul: erős fülfájás, rossz hallás, láz, levertség jelzi a betegséget. Kezeléséhez antibiotikumra, orrcseppre lehet szükség. A gyulladás a dobhártya átszakadását okozhatja, ha ez bekövetkezett – és a dobhártya már nem zárt - fülcsepp használata tilos!

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Hallójárat gyulladás

A külvilág felé haladva, a fül következő része a középfül után a külsőfül, a hallójárat. Ezen a területen gyulladás rendszerint a nyári hónapokban jelentkezik, hiszen kialakulásában döntő szerepe van a fül felázásának. A meleg és a túlzott nedvesség meggyengíti a hallójárat bőrének védőrétegét, így az könnyen befertőződhet. A hallójárat gyulladást baktériumok vagy gombák okozzák, a betegséget a hallójárat beszűkülése és erős fájdalom jelzi. A beszűkülés miatt a fülcsepp használata kezdetben eredménytelen lehet, így a gyulladást első körben a hallójárat alapos kitisztításával és gyógyszeres gézcsíkkal kell lecsökkenteni, majd ezt követően lehet a gyulladáscsökkentő fülcseppet használni. A hallójáratot szakorvosnak kell kitisztítania, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szedésére is szükség lehet, a meleg borogatás szigorúan tilos! A gyógyulásig a fület a víztől is óvni kell.hallójárat gyulladás

Hogyan használjuk helyesen a fülcseppet?

A hallójárat kezelésének eredményessége is múlhat rajta, hogy megfelelően használjuk-e a gyulladáscsökkentő fülcseppet. Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy csak fül-orr-gégész javaslatára és vizsgálat után cseppentsünk a fülünkbe. Ha a gyulladás nagymértékű, a hallójárat beszűkült, akkor a fülcsepp semmit sem ér, de ez csak a kisebbik rossz – mondja dr. Holpert Valéria. Nagyobb baj, hogy középfül-gyulladásnál a dobhártya átszakadt és úgy csöppent valaki a fülébe. Gondot okozhat az is, ha nem megfelelően használjuk a fülcseppet, ilyen esetben a hatását nem tudja megfelelően kifejteni, elhúzódó gyógyulás, szövődmény megjelenése lehet a következménye. Először a fület az ujjunkra csavart vékony gézlappal jó finoman áttörölni, megszabadítani a váladéktól, ha van. Használat előtt a fülcseppet melegítsük fel a kezünkben, majd a fejet oldalra hajtva – vagy az ágyban oldalt fekve – kell a fülbe csepegtetni, ezt követően 5 percig feküdjünk.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség az Otipax és a C*l**an fülcseppek között. 11 éves lányom fülfájásra panaszkodott, vásároltam a patikában Otipax fülcseppet (ezt ajánlották), majd másnap mégis elvittük orvoshoz, ahol a C*l**an cseppet írták fel. Kérdésem az volna, amellett, hogy természetesen a felírt cseppet alkalmazzuk, hogy az Otipax fülcsepp mire jó, mikor használhatjuk? Ha egyáltalán használjuk...Köszönöm válaszát: Annamária

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Orosz Annamária !

Az Otipax egy Lidocain tartalmú fájdalomcsillapító, de sajnos oki kezelést nem tud, tartalmaz még egy kis gyulladáscsökkentőt is. A C*l**an pedig egy antibiotikumot tartalmazó csepp, amit bakteriális gyulladás esetén ír fel az orvos.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Profi

Mindennel elégedett voltam, gyorsan kaptam időpontot, kedves, készséges volt a recepciós hölgy. Egy percet sem kellett várnom. A doktornő nagyon kedves és profi volt, mindenre kiterjedő figyelemmel.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK