Koronavírus, megfázás, influenza vagy allergia?

Koronavírus, megfázás, influenza vagy allergia?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2020.03.19 Módosítva: 2023.12.07

Köhögés, tüsszentés, náthás tünetek és láz – ártalmatlan tünetek voltak még pár héttel ezelőtt is, ám most a koronavírus járvány miatt komoly pánikra ad okot, ha valamelyiket a környezetünkben lévő személyeknél vagy magunkon észleljük. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetekről különböztethetjük meg az egyes betegségeket és melyik esetén mit tegyünk.

A megfázás tünetei

A nátha egy hétig-tíz nap alatt gyógyul. Enyhe köhögéssel járhat, de légszomjat nem okoz. Jellegzetes tünetei a tüsszögés és az orrdugulás, orrfolyás. Torokfájás és enyhe, rövid ideig tartó hőemelkedés előfordulhat. A fáradtság inkább csak a rossz közérzetből ered, izom- és ízületi fájdalmak előfordulhat.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az allergiás nátha

Tavasszal a nemcsak meghűlés okozhat náthás tüneteket, hanem allergia miatt is jelentkezhet tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás. Ilyen esetben azonban a tünetek nem múlnak el tíz nap alatt sem, hanem addig tartanak, amíg az allergén növény pollenszórása. Ez jelenthet több hetet, vagy hónapokat is. A szénanátha légszomjat önmagában nem okoz. Köhögés, légszomj abban az esetben fordulhat elő, ha légúti allergia mellett asztma is kialakult. Láz egyáltalán nincs. Fáradtság előfordul, fejfájás – az orrmelléküregek érintettsége miatt – szokott jelentkezni. Izom és ízületi fájdalmak nem jelentkeznek. Náthás tünetek kapcsán külön figyelmet érdemel a koronavírus delta variánsa, mely allergiához hasonló tüneteket is okozhat.

Allergia vagy delta variáns? >>>

Hová forduljak?

A megfázás tüneti szerekkel jól kezelhető. Fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítmények,nátha vagy covid torokfertőtlenítő tabletták szedése javasolt. Pihenésre, bőséges folyadékfogyasztásra van szükség. A szövődmények megelőzése miatt fontos az orrnyálkahártya lohasztó orrcsepp, orrspray rendszeres használata, de kizárólag a betegtájékoztatóban előírt adagolásban és ideig. Szükség esetén a kezelésről konzultáljon háziorvosával. Ha a nátha szövődményeként orrmelléküreg-gyulladás vagy fülgyulladás jelentkezne, érdemes fül-orr-gégésszel is egyeztetnie.

Ha a náthás tünetek nem múlnak el, vagy arra gyanakszik, hogy valójában a szénanátha miatt jelentkezhetnek a panaszaink, akkor forduljunk allergológushoz. Jelen helyzetben, a Fül-orr-gégeközpontban erre online tanácsadás segítségével is van lehetősége.

Influenza vagy koronavírus

A két betegség tünetei sokban hasonlítanak. A tünetek mindkét esetben egy-két, a koronavírus esetén akár három hétnél tovább is tarthatnak. Mindkettő száraz köhögést okoz, a koronavírus esetében jellemző a nehézlégzés és a magas láz. Ez a WHO adatai alapján a láz a koronavírus leggyakoribb tünete, mely a betegek 88%-ánál megfigyelhető. Ezt követi a száraz köhögés (68%), a fáradtság (38%) és a hurutos köhögés (33%). Előfordulhat még ízületi fájdalom, torokfájás, fejfájás és hidegrázás is.

Hová forduljak?

Hirtelen jelentkező láz, köhögés, légszomj esetén ne a Fül-orr-gégeközpontba foglaljon időpontot, hanem maradjon otthonában / tartózkodási helyén. Mielőbb keresse fel telefonon háziorvosát, illetve hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán megadott, 06 80 277 455, 06 80 277 456 telefonszámot információs telefonszámokat.

COVID utáni kivizsgálás

A fertőzés szövődményei nem csak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkezhetnek. Fontos annak is figyelnie tüneteire, aki tünetmentesen, vagy enyhe/mérsékelt tünetekkel (néhány napig láz, köhögés, íz- és szaglásvesztés) esett át a fertőzésen, ugyanis náluk is kialakulhatnak szövődmények. Intő jel lehet a hetekig tartó krónikus fáradtság, nehézlégzés, mellkasi fájdalom. Számukra fontos lehet egy szakorvosi vizsgálaton részt venni. 

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
  • Specialitások:
    • Orrpolip kezelése
    • akut felnőtt fül-orr-gégészeti panaszok kivizsgálása, kezelése
    • felső légúti allergiák kivizsgálása és kezelése
    • fül-orr-gégészeti góckutatás
    • szaglásvesztés kivizsgálása COVID után
    • orrdugulás, orrfolyás 
    • váladékos torok
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • immunterápia

     

    További vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (*telefonon) - csütörtöki napokon kizárólag távkonzultációra lehet időpontot foglalni
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    *Első vizit esetén - megfelelő fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

     

Orvos válaszol

Kedves Ugyintező!
Abban szeretnem kerni segitseguket, h hova fordulhatnank az alabbi problemankkal. Paromnak tobb mint egy eve vallprotezist helyeztek be, ami ortopediailag rendben van, de megis eros fajdalmai vannak. Góckutatast javasoltak, most fogaszaton mindent rendberaktak neki, volt is gócos foga. Sajnos gyakran kiüteses, fűlzugasa van, jo lenne egy allergia vizsgalat fémre is, gondoltunk arra h a protezis maga is allergizalhat neki, de szerintem valami etelallergia is jelen lehet. Mit tudnak tanacsolni, hova, kihez forduljunk.

Előre is koszonom szíves valaszat. Szenasi Juluanna

Kedves Julianna!

Párjának ajánlani tudom Dr. Balogh Katalint. Főorvosnő foglalkozik góckutatással, valamint fémallergiával is. Az alábbi linken online bejelentkezésre is van lehetőség. https://www.allergiakozpont.hu/munkatarsak/dr-balogh-katalin

Üdvözlettel,

Krár Bettina
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon segítőkész

A személyzet es a Doktornő is nagyon kedves es segitőkész volt! :)

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK