Tüsszögés – nem csak allergia okozhatja!

Tüsszögés – nem csak allergia okozhatja!

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.01.22 15:44

Ha valaki sokat és rendszeresen tüsszent a környezetünkben, könnyen gondoljuk, hogy allergiás lehet. A tavasztól őszig tartó időszakban valóban gyakran ez okozza, ám dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa elmondta, hogy milyen egyéb okok állhatnak még a háttérben.

Szénanátha és nem allergiás nátha

Ha a tüsszögéshez orrfolyás, orrdugulás szem-, orr- vagy torokviszketés is társul, akkor igen erős a gyanú, hogy valóban légúti allergia áll a háttérben. Ilyenkor javasolt allergológussal konzultálni és allergiavizsgálatot végeztetni, hogy megtudjuk, mi az allergén, ami a panaszokat okozza és megfelelő kezelést kapjunk.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ha az egyéb tünetek hiányoznak, vagy más jellegűek a tüsszögés mellett jelentkező panaszaink, akkor azonban lehet, hogy nem szénanáthával van dolgunk. Nyáron sem ritka a nátha, a tüsszögéssel járó megfázás, amit ilyenkor rendszerint a túlzásba vitt légkondicionáló használat vagy a huzat is okozhat. Erre érdemes gondolni, ha a tüsszögés mellett torokfájás, rossz közérzet, fejfájás egyéb náthás tünetek is jelentkeznek.

Kevésbé ismert kiváltó okok a tüsszögés hátterében

A náthának több, kevésbé ismert típusa is létezik, ami tüsszögést okozhat. Ilyen például a vazomotoros nátha, ami erős illatok vagy dohányfüst belélegzésekor, sőt még napfény hatására (ha a napba nézünk) is jelentkezhet. Akkor se lepődjünk meg, ha várandósság alatt törnek ránk rendszeresen tüsszögő rohamok. A hormonális változások ugyanis ilyen tünetet is okozhatnak. Érdemes a rendszeresen szedettorfolyás gyógyszereinket ellenőrizni, ha egy új készítmény felírását követően a tüsszögés a mindennapjaink részévé vált. Magasvérnyomás gyógyszerek, fogamzásgátlók szedése és nem-szteroid gyulladáscsökkentők is okozhatnak ilyen kellemetlen tüneteket.

Tüsszögést okozó szokásaink

Fűszeres, forró ételek fogyasztására is reagálhatunk tüsszögéssel. Az erős illatok mellett a nem tisztított porszívó használata után is jelentkezhet tüsszögő roham. A készülékkel ilyen esetben csak felkavarjuk a lakásban a port, de az is lehet, hogy a plüssállatokban felgyűlt por, vagy a lakás eldugottabb részen megjelent penész miatt tüsszögünk gyakrabban. Testedzés során jelentkező tüsszögés is létező kórkép, ám ez rendszerint valamilyen légúti allergiához társulva jelentkezik, így ha ilyet tapasztalunk, érdemes orvoshoz fordulni.

A gyakori, elhúzódó tüsszögés okainak feltárásához fül-orr-gégészeti, allergológiai kivizsgálásra van szükség – magyarázza dr. Moric Krisztina. Ennek során áttekintjük az orrnyálkahártya állapotát, ellenőrizzük, nincs-e olyan elváltozás, ami ebben szerepet játszhat. Szükség esetén allergiavizsgálatot végzünk, és felírjuk a kezeléshez szükséges gyógyszert, orrspary-t, a kiváltó októl függően.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
  • Specialitások:
    • Orrpolip kezelése
    • akut felnőtt fül-orr-gégészeti panaszok kivizsgálása, kezelése
    • felső légúti allergiák kivizsgálása és kezelése
    • fül-orr-gégészeti góckutatás
    • szaglásvesztés kivizsgálása COVID után
    • orrdugulás, orrfolyás 
    • váladékos torok
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • immunterápia

     

    További vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (*telefonon) - csütörtöki napokon kizárólag távkonzultációra lehet időpontot foglalni
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    *Első vizit esetén - megfelelő fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

     

Orvos válaszol

Jó napot!

Az elmúlt 5-6 évben orrspray (nasivin/rhinospray) függő voltam. Kb. 1 hónap alatt sikerült leszoktatnom magam róluk annyira, hogy már nem használom őket. A problémám, hogy továbbra is van egy orrdugulásom ami a két oldal között váltakozik. Fekve pedig még rosszabb (gyakorlatilag percek alatt bedugul az az oldal, amin fekszem).

3 hete elmentem a kerületi orr-fül-gége rendelésre, ahol Mometason szteroidos orrsprayt írtak fel. A problémám, hogy 3 hét használat után nem érzem úgy, hogy javult volna a helyzet (főleg az éjszakai bedugulás).

A kérdésem az lenne, hogy bízhatok-e még abban, hogy a szteroidos orrspray kúra segít a helyzetemen (3 flakonnal írtak fel, most kezdtem bele a másodikba). Vagy 3 hét alatt már javulnia kellett volna a helyzetnek? Az internetet olvasgatva láttam, hogy sokszor csak az orrkagyló műtét segít a helyzeten. Mit javasol? Várjak még és folytassam a Mometasont vagy kérjek Önöknél időpontot mert ott végeznek orrkagyló műtét?

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Kedves Kérdező,

Ha 3 hónap használat után sem érez változást, akkor egy vizsgálat/vizit alkalmával beszéljük meg a műtét szükségességét.

Üdv. Dr. Csóka János

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz tájékoztatás

Nagyon tetszett a tájékoztatás precizitása és a kedves fogadtatás. A Doktornőt mindenkit csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK