9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.07.22 Módosítva: 2021.07.28

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védő funkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére.

Orröblítés, tengervizes orrspray

A légszennyezettség, dohányfüst, pollenek, por – egy sor irritáló tényező, mely minden belégzéssel az orrjáratokba kerülhet és a nyálkahártyán megtapadhat. Habár az orrhigiénia még nem annyira elterjedt, inkább csak már kialakult betegség esetén alkalmazzuk a tengervizes orrsprayt és az orröblítést, érdemes tudni, hogy a megelőzésben is fontos szerepük van. Az orrsprayt érdemes naponta többször is használni, segítségével megtisztíthatjuk az orrnyálkahártyát és nedvesíteni is tudjuk, ezzel ellensúlyozva például a légkondicionálók levegő szárító hatását. Az orrmosáshoz speciális eszközt és vízben feloldandó készítményt patikából is beszerezhetjük. Érdemes naponta egyszer használni esténként, különösen pollenszezonban kiegészítő kezelésként, de bárkinek, aki szeretné természetes módon támogatni az orrnyálkahártya megfelelő működését.

Hidratálás kívül és belül

Tengervizes orrspray az orr egészségéért.A kiszáradt orrnyálkahártya védtelenebb a kórokozókkal szemben, így könnyebben kaphatunk el légúti fertőzéseket, és orrvérzés is gyakrabban jelentkezhet. Az orrnyálkahártya nedvesítésére használhatunk párásító készüléket a lakásban. Ha tartósan 40% alatti a páratartalom, akkor ezt az eszközt érdemes bevetni, de figyeljünk, hogy ne legyen 60% felett, mert így a lakáson belüli allergének – poratka és penészgomba - számára teremtünk kedvező életfeltételeket. A hidratálás azonban nemcsak külsőleg fontos. Ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, a száj szárazsága jelzi a szomjúságot, azonban épp így kiszáradnak a szemek, a bőr és az orrnyálkahártya is, sőt, akár fülzúgás is jelentkezhet.

Légtisztító és porszívó

A beltéri levegő minősége közvetlen hatással van egészségünkre. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal állásfoglalása a beltéri levegőminőséget befolyásoló tényezők között a biológiai szennyező anyagokat (gombaspórák, pollenszemek, baktériumok, vírusok, csótány, poratka ill. háziállat eredetű allergének), mint súlyos tünetek kiváltó okait említi, melyek köhögést, mellkasi- és izomfájdalmakat okozhatnak, de kiválthatnak allergiás reakciót, asztmát is. Érdemes a belső levegőben lévő allergének, irritáló anyagok mennyiségét csökkenteni az orrnyálkahártya egészségének védelmében is. Ennek érdekében HEPA szűrős porszívó - és különösen allergiások esetében - légtisztító berendezés használata javasolt.

Három dolog, amit érdemes elkerülni

 • Az orr piszkálásával, vagy az orrszőrnyíró túlzásba vitt és nem megfelelő használatával is felsérthetjük az orrnyálkahártyát, sérülés miatt pedig fertőzések is kialakulhatnak ezen a területen.
 • A nátha esetén használt lohasztó orrspray, orrcsepp betegtájékoztatóban előírt időn túl használva károsíthatja az orrnyálkahártyát. Tartós orrdugulás esetén a kiváltó okot kell kezelni, forduljunk orvoshoz, hogy elkerüljük az orrspray-függőséget!
 • Orrfújásnál is védjük az érzékeny, gazdag érhálózattal ellátott orrnyálkahártyát azzal, hogy gyengéd mozdulatokkal, nem túlzottan erőltetve végezzük. Ellenkező esetben gyakori orrvérzés is jelentkezhet. Ha az orrváladék letapadt, nehéz megszabadulni tőle, orrfújás előtt erőltetés helyett használjunk tengervizes orrsprayt. Egyszerre mindig csak az egyik orrnyílást fújjuk ki, a másikat fogjuk be.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

   

   

Orvos válaszol

Szép napot kívánok!November elején covidos voltam,s miután meggyógyúltam folyamatos orrdugulással szenvedek.Sajnos kénytelen voltam orrsprayt használni,azóta is használom.Függője lettem.Viszont anelkül egyáltalán nem kapok levegőt az orromon.Szeretnék megszabadulni az orrspraytől és az állandó orrdugulástól is!

Krár Bettina
Krár Bettina vezető asszisztens
Tisztelt Kérdező!

Javasolni tudom egyik korábbi cikkünket a problémájával kapcsolatban.
https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/orrcseppfuggoseg-egy-gyors-mutet-segithet

Üdvözlettel,
Bettina
Asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes

Mind a doktornő, mind a recepción dolgozók modora, kedvessége, kiegyensúlyozottsága, türelme, hozzáértése, figyelmessége.

További vélemények

Hírek

Gond van a hallásommal – kihez forduljak?

Gond van a hallásommal – kihez forduljak?

Hallásproblémára utalhat, ha az utóbbi időben egyre hangosabban hallgatja a televíziót, többször visszakérdez egy beszélgetés során, vagy egy koncertet követően nem szűnik a fülzúgása. A felsorolt tünetek kapcsán érdemes hallásvizsgálatot végeztetni. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogy hová forduljunk ilyen esetben.

További részletek
A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelv sokat elárul a szervezetünk állapotáról. Ha megváltozik a színe és a felülete, az akár nyelvgyulladást is jelezhet. Arról, hogy mi a teendő ilyen esetben, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

További részletek
Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Fülfájás és halláscsökkenés jelzi a dobhártya gyulladását. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okok vezethetnek a betegség kialakulásához és hogyan lehet kezelni a tüneteket.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!