9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.07.22 Módosítva: 2021.07.28

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védő funkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére.

Orröblítés, tengervizes orrspray

A légszennyezettség, dohányfüst, pollenek, por – egy sor irritáló tényező, mely minden belégzéssel az orrjáratokba kerülhet és a nyálkahártyán megtapadhat. Habár az orrhigiénia még nem annyira elterjedt, inkább csak már kialakult betegség esetén alkalmazzuk a tengervizes orrsprayt és az orröblítést, érdemes tudni, hogy a megelőzésben is fontos szerepük van. Az orrsprayt érdemes naponta többször is használni, segítségével megtisztíthatjuk az orrnyálkahártyát és nedvesíteni is tudjuk, ezzel ellensúlyozva például a légkondicionálók levegő szárító hatását. Az orrmosáshoz speciális eszközt és vízben feloldandó készítményt patikából is beszerezhetjük. Érdemes naponta egyszer használni esténként, különösen pollenszezonban kiegészítő kezelésként, de bárkinek, aki szeretné természetes módon támogatni az orrnyálkahártya megfelelő működését.

Hidratálás kívül és belül

Tengervizes orrspray az orr egészségéért.A kiszáradt orrnyálkahártya védtelenebb a kórokozókkal szemben, így könnyebben kaphatunk el légúti fertőzéseket, és orrvérzés is gyakrabban jelentkezhet. Az orrnyálkahártya nedvesítésére használhatunk párásító készüléket a lakásban. Ha tartósan 40% alatti a páratartalom, akkor ezt az eszközt érdemes bevetni, de figyeljünk, hogy ne legyen 60% felett, mert így a lakáson belüli allergének – poratka és penészgomba - számára teremtünk kedvező életfeltételeket. A hidratálás azonban nemcsak külsőleg fontos. Ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, a száj szárazsága jelzi a szomjúságot, azonban épp így kiszáradnak a szemek, a bőr és az orrnyálkahártya is, sőt, akár fülzúgás is jelentkezhet.

Légtisztító és porszívó

A beltéri levegő minősége közvetlen hatással van egészségünkre. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal állásfoglalása a beltéri levegőminőséget befolyásoló tényezők között a biológiai szennyező anyagokat (gombaspórák, pollenszemek, baktériumok, vírusok, csótány, poratka ill. háziállat eredetű allergének), mint súlyos tünetek kiváltó okait említi, melyek köhögést, mellkasi- és izomfájdalmakat okozhatnak, de kiválthatnak allergiás reakciót, asztmát is. Érdemes a belső levegőben lévő allergének, irritáló anyagok mennyiségét csökkenteni az orrnyálkahártya egészségének védelmében is. Ennek érdekében HEPA szűrős porszívó - és különösen allergiások esetében - légtisztító berendezés használata javasolt.

Három dolog, amit érdemes elkerülni

 • Az orr piszkálásával, vagy az orrszőrnyíró túlzásba vitt és nem megfelelő használatával is felsérthetjük az orrnyálkahártyát, sérülés miatt pedig fertőzések is kialakulhatnak ezen a területen.
 • A nátha esetén használt lohasztó orrspray, orrcsepp betegtájékoztatóban előírt időn túl használva károsíthatja az orrnyálkahártyát. Tartós orrdugulás esetén a kiváltó okot kell kezelni, forduljunk orvoshoz, hogy elkerüljük az orrspray-függőséget!
 • Orrfújásnál is védjük az érzékeny, gazdag érhálózattal ellátott orrnyálkahártyát azzal, hogy gyengéd mozdulatokkal, nem túlzottan erőltetve végezzük. Ellenkező esetben gyakori orrvérzés is jelentkezhet. Ha az orrváladék letapadt, nehéz megszabadulni tőle, orrfújás előtt erőltetés helyett használjunk tengervizes orrsprayt. Egyszerre mindig csak az egyik orrnyílást fújjuk ki, a másikat fogjuk be.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • 2 db negatív prc vagy 1 negatív pcr és 21 nap tünetmentesség, gyanús esetekben szerológiai gyorsteszt a vizit előtt

   

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Az orrom másfél hete bedugul, sokszor annyira, hogy egyáltalán nem tudok lélegezni rajta. Reggelente, miután befújok, sikerül ideig-óráig megszüntetni az orrdugulást, aztán minden kezdődik előlről. Reggel zöldes, sűrű orrváladék jön, ki; aztàn ahogy telik a nap átvált sárgásra, estére színtelen lesz az orrváladék. Ezt kíséri enyhe vizes orrfolyás. Hallottam, hogy ilyen tünetet okozhat a hőmérsèkletváltozás. Budapestről utaztam ki külföldre egy 1600 m-en lévő faluba. Allergiám sosem volt, viszont van orrsövény ferdülésem, amire pár éve az orvos azt mondta, nem szükséges műteni. Kérem, ha bármilyen ötlettel tud segíteni így látatlanban, segítsen, esetleg milyen összetételű gyógyszert kérjek itt az olaszországi orvostól. Sajnos szeptemberig nem tudok haza menni. Köszönettel: Emese

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Emese!

A recept nélkül kapható, úgynevezett lohasztó orrcseppet maximum 7-10 napi használatra szoktuk javasolni, mert gyorsan alakul ki tőle függőség, ill. szétmarja az
orr nyálkahártyáját. Ilyen elhúzódóbb esetben inkább steroidos orrsprayt (pl. Avamys, Dymista, Nasonex) kéne használnia, akár egy hónapig, mert ennek gyulladáscsökkentő hatása is van, de nem várhat olyan hirtelen hatást, mint az eddig használt spraynél.
A zöldes-sárga váladék miatt felmerül az arcüreg gyulladás lehetősége is.
üdvözlettel
Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hírek

Az óvónő szerint gond van a gyerek hallásával – kihez forduljak?

Az óvónő szerint gond van a gyerek hallásával – kihez forduljak?

Hallásromlás bekövetkezhet már gyermekkorban is, erre sok esetben a pedagógusok hívják fel a szülők figyelmét. Gazdag Gábor audiológiai szakasszisztens, a Fül-orr-gége Központ szakembere elmondta, hogy milyen vizsgálatokat végeznek ilyen esetben.

További részletek
Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

A fülzúgás maradéktalan kezeléséhez nagyon fontos a mielőbbi, lehetőleg a tünetek jelentkezését követő egy vagy két héten belül megkezdett terápia. Az ennél régebb óta fennálló fülzúgásnál sokszor már csak a panaszok csökkentésére, kezelésére van lehetőség. A fülzúgás okainak felderítése komplex kivizsgálást igényel, melynek része a hallásvizsgálat is. Ennek menetéről Gazdag Gábor a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztensét kérdeztük.

További részletek
Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Pedagógusok körében gyakran előforduló probléma a visszatérő rekedtség és torokfájás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi áll a tanárbetegségként is ismert tünetek hátterében.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat