Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2023.10.25 Módosítva: 2024.02.12

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Miért fontos a korai hallásvizsgálat?

A halláskárosodás korai felismerése kritikus jelentőségű, hiszen a hallás elengedhetetlen aOAE teszt a babáknak beszédfejlődéshez, a nyelvi, kognitív és szociális készségek elsajátításához; az időben megkezdett hallásrehabilitáció pedig nagyban segíti a halláscsökkent gyermekek célzott fejlesztését és szocializálódását. A korábban használatos szubjektív hallásvizsgálatokról, amelyek a hang hatására bekövetkező viselkedésváltozásokat (ébredési reflex, pislogási reakciók) vizsgálták, mára már kiderült, hogy csak a súlyos fokú halláskárosodást képesek kiszűrni, míg az egyoldalú, közepes vagy kisfokú károsodás esetében megbízhatatlannak bizonyultak.

Az objektív (együttműködést nem igénylő) hallásvizsgálatok jelentősége abban rejlik, hogy már nem a csecsemőtől várjuk a visszajelzést, hanem műszeres vizsgálat segítségével kapunk képet a hallásáról. Ezeknek az eszközöknek a használata gyors, egyszerű és alvásban is kivitelezhető.

A mérések szakmai felügyelete audiológus szakorvosi kompetencia.

 

Hogy zajlik a csecsemők hallásvizsgálata?

 

Csecsemő és kigyermekkorban két objektív, műszeres hallásvizsgálat létezik:

 

OAE teszt (otoakusztikus emisszió)

Egy teljesen fájdalommentes, pár perces vizsgálatról van szó, melynek során egy apró mikrofont és hangszórót tartalmazó szondát vezetnek a baba fülébe. Az eszköz segítségével – egy halk, kattogó hangot a belső fülbe jutva – mozgásba hozzák a Corti szervben található külső szőrsejteket. Ezek a mozgások hanghullámokat gerjesztenek, amelyek visszavezetődnek a belsőfül és középfül rendszerén, és az érzékeny mikrofon segítségével detektálhatóak. A teszt a hallás állapotát méri, illetve halláscsökkenés esetén annak jellegét is megmutatja, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a vizsgálat sikerességét többféle technikai jellegű dolog is befolyásolhatja. A mérés a baba nyugodt állapotában végezhető el, a vizsgálati eredményeket ugyanis befolyásolhatja a gyermek mozgása vagy sírása; de arra is is ügyelni kell, hogy ne legyen magzatmáz a hallójáratban.

 

BERA (Brainstem Electric Response Audiometry – agytörzsi kiváltott válasz audiometria)

A vizsgálat során a baba egy fülhallgatón keresztül klikkelő hangot fog hallani, a fül fölötti bőrre pedig egy elektróda kerül, amellyel az agyi reakciókat mérik. A vizsgálattal a hallópályák működését lehet feltérképezni, képet kapunk arról, hogy a hangfeldolgozás megfelelően történik, illetve halláscsökkenés mértékének meghatározása is lehetővé válik. A BERA szintén teljesen fájdalommentes, és kb. 20-30 percet vesz igénybe.

Amennyiben a vizsgálatok során halláscsökkenés gyanúja merül fel, altatásos BERA vizsgálat és frekvenciaspecifikus objektív hallásvizsgálatra (ASSR) lehet szükség, ami részletesebb, pontosabb objektív hallásküszöb feltérképezésére ad lehetőséget. Ha a vizsgálatok igazolják a halláscsökkenést, a gyermeket a diagnózis felállításától számított két héten belül gondozásba kell venni, számárai hallókészülék vagy cochlearis implantáció javasolt, és szurdopedagógiai fejlesztésre lesz szüksége.

Mikor javasolt az első csecsemő hallásvizsgálat?A baba hallásvizsgálata

Magyarországon 2015 óta kötelező az újszülöttek objektív hallásvizsgálata, az első teljes körű szűrést pedig BERA készülékkel javasolt elvégezni négy hetes kor előtt. A rendelet értelmében a hallás szűrését 1, 3, 6, 12, 24 hónapos korban, majd 3 éves és 6 éves kor között évente, ezt követően a tankötelezettségig, illetve 18 éves korig kétévente, valamint az iskolába nem járó, otthon gondozott gyermekek esetén a tankötelezettség végéig kell elvégezni.

A koraszülöttek és a halláscsökkenésre rizikófaktorral rendelkező gyermek fokozottan veszélyeztetettnek minősülnek, esetükben szorosabb nyomonkövetésre lesz szükség – hívta fel a szülők figyelmét dr. Kiss Sándor.

Téma szakértője

  • Dr. Kiss Sándor

  • Szakterületek:
    • Audiológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

    • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

    • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

    • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

    • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK