A fülének is árt, ha nem iszik eleget!

A fülének is árt, ha nem iszik eleget!

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2023.07.28 Módosítva: 2023.07.28

Az ép halláshoz szükséges a megfelelő keringés, ehhez pedig a rendszeres folyadékfogyasztás. Ha a nyári melegben nem iszunk eleget, akár a hallásunkat is veszélyeztetjük? A kérdést dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa válaszolta meg.

A túl kevés folyadékfogyasztás és a hallás

A test megfelelő hidratálása fontos szerepet játszik az általános egészség és a szervek megfelelő működése szempontjából. A folyadékhiány károsíthatja a vérkeringést és a vérellátást, ami befolyásolhatja a belső fül működését is. A belső fül az egyik kulcsfontosságú része a hallási rendszernek, és megfelelő vérellátása elengedhetetlen az ép hallás fenntartásához. A folyadékhiány hatással lehet a fül területét ellátó vérerekre is. Ha ezek összehúzódnak vagy beszűkülnek, az is negatívan befolyásolhatja a vérkeringést, ami ezáltal a hallásunkra is hatással lehet.

Ez az első figyelmeztető jel

Ha a túl kevés folyadékfogyasztás miatt romlik a vérkeringés a fül területén, annak az első jele gyakran a fülzúgás. A vérellátási zavar kapcsán jelentkező fülzúgás ismert ellenszerei a keringésjavítók. A kellő folyadékbevitel a gyógyszeres és egyéb kezelések hatásosságához is nélkülözhetetlen, de akár önmagában is megszünteti a fülzúgást, ha nincs egyéb kiváltó ok a háttérben – magyarázza dr. Kiss Sándor.

  • Viszonylag rövid ideje fennálló panaszokat okozhat zajártalom (koncert, petárda, zajos munka), de a hirtelen nagyfokú hallóideg károsodás is okozhat, szinte elviselhetetlen fülzúgást.
  • Előidézheti a fülben fülzsírdugó kialakulása, melynek eltávolítása után megszűnik a fülzúgás is.
  • Fülkürthurut, vagy középfülgyulladás is okozhat fülzúgást, ez esetben az alapbetegség kezelésével lehet a fülzúgást is orvosolni.
  • A hosszabb ideje fennálló fülzúgás hátterében vérellátási zavar lehet, de emellett fel kell deríteni, hogy a háttérben áll-e szív- és érrendszeri, anyagcsere-, esetleg endokrinológiai, neurológiai betegség.
  • Fülzúgást okozhat a nyaki csigolyák elváltozásai, fogászati rendellenességek, stressz, élvezeti szerek is, de jelentkezhet valamilyen gyógyszer mellékhatásaként is.

Halláskárosodásra utaló tünetek

Ha halláscsökkenés jeleit észleli, végeztessen hallásvizsgálatot!A fülzúgás mellett egyéb panaszok is jelezhetik, ha gond van a hallásunkkal. Ha például zajos környezetben, társaságban egyre többször kell kérnünk, hogy ismételjék meg az elhangzottakat, mert nem értettük, vagy egyre hangosabban hallgatjuk a televíziót, bizonyos hangokat, hangmagasságokat nehezebben hallunk, telefonálás közben nehezen értjük a másik felet.

Ezt tegye, ha hallásproblémái vannak!

Fontos tehát megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani a szervezet megfelelő hidratáltságának fenntartása érdekében, ami hozzájárulhat az általános egészség és a hallás védelméhez. A hallásromlás azonban számos más tényezőtől is függ, például az életkortól, genetikai tényezőktől, zajártalmaktól vagy egyéb betegségektől. Ha hallási problémái vannak, mindenképpen javasolt szakemberhez, audiológushoz fordulni, aki pontosabb diagnózist tud felállítani és megfelelő kezelést javasol.

Téma szakértője

  • Dr. Kiss Sándor

  • Szakterületek:
    • Audiológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

    • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

    • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

    • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

    • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Szép napot Doktor Nő!
A bal fülemmel napok óta tompábban hallok, ha egészen csend van, akkor zúg, illetve mintha félszer jobban hallanék rá attól függetlenül hogy tompa. Érzékeny egyes hangokra, és egészen fájó, ha esetleg hangosabban beszélnek körülöttem, stb. Ez mitől lehet? - Nem voltam, vagyok megfázva, reggelre jelentkezett a panasz, előző este nem mostam hajat sem, tehát olyan szinten nem érte víz.
Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Dóra!
Javasolt lenne mihamarabb elvégeztetnie egy hallásvizsgálatot, fülcsengés bemérést és kellemetlenségi küszöb meghatározást!
A tünetei alapján felmerül hallóideg károsodás lehetősége, melyre jellemző, hogy a halláscsökkenés mellett egy fokozott zajérzékenység is kialakulhat.
Addig is igyon sok folyadékot!
Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK