Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2023.06.02 Módosítva: 2023.06.02

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

Egy kis áttekintés

Az eseményeket hírmorzsákból követve az alábbiakra lehetünk figyelmesek: Nemrég estem át egy hurutos megfázáson, és ennek következtében az egyik fülemre szinte teljesen, a másikra pedig részlegesen elvesztettem a hallásomat – nyilatkozta korábban az énekes a Blikknek.

 

A későbbiekben elmondottak alapján pedig az is kiderül, hogy mi oldotta meg a problémát: „Az orvos felírt nekem különböző cseppeket, amelyeket két-három hétig kell alkalmaznom, hogy teljesen meggyógyuljak. Néhány napja reggel a szokásos módon használtam az orvos által felírt orrcseppet, és éreztem, hogy mintha pattant volna egyet a fülem, és újra jól hallottam.”

Így lehet a náthából hallásvesztés

Felső légúti hurutot, náthát követően gyakran alakul ki füldugulást, átmeneti halláscsökkenést okozó fülkürthurut. Az esetek többségében nem súlyos, de gyakran hosszan tartó betegség - ha nem kezeljük megfelelően - akár középfül-gyulladáshoz is vezethet.

 

Fülkürthurut megelőzéséhez fontos az orrspray használat.A fülkürt a középfület az orrüreggel összekötő cső. Feladata, hogy a dobüregben a megfelelő légnyomást biztosítsa. Ha náthásak vagyunk, az orrgarati részen és a fülkürtben található nyálkahártya megduzzad, ezáltal beszűkül, sőt el is záródhat a fülkürt nyílása. A dobüreg szellőzése ezáltal romlik, és a kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, a hallócsontok mozgása korlátozódik. Ekkor megjelennek a betegek által érezhető tünetek: a fül enyhe fájdalmával kísért feszülés, dugulás érzés és halláscsökkenés, a fülkürt időnkénti megnyílásakor pattogó érzés.

 

Ferónál tehát nagy eséllyel fülkürthurut zajlott. A náthához kapcsolódóan romlik a fülkürt funkciója is, nem szellőzik a dobüreg, negatív nyomás alakul ki, behúzza a dobhártyát, nem megy ár a hangrezgés a hangátviteli rendszeren a dobhártya- hallócsont láncolaton keresztül. Ez az állapot további szövődményekhez vezethet, ha ugyanis nem javul meg a fülkürt működése, savó áramlik a dobüregbe és középfülgyulladás alakul ki – magyarázta el a háttérben álló okokat dr. Augusztinovicz Monika.

Ezért jön helyre a hallás az orrcsepptől

Ha megjavítjuk orrcseppel az orrlégzést, megjavul a fülkürt működése, normalizálódhat a dobűri nyomás és a beteg újra hall. A megelőzés érdekében, akinél légúti betegségek kapcsán visszatérő panasz a fülkürt hurut, lényeges, hogy már a náthás tünetek kezdetén fordítson figyelmet a nyálkahártya duzzanat csökkentésére. Panasz esetén orrcsepp, orrspray használat mellett hasznosak a gyulladáscsökkentő helyileg ható készítmények vagy antihisztamin tartalmú gyógyszerek is.

 

Dr. Augusztinovicz Monika hozzátette, hogy mindig fontos elkülöníteni a fülkürthurut miatt létrejövő halláscsökkenést a hallóideg eredetű perceptiós hallás csökkenéstől, ami szintén követhet egy vírusos hurutot. A beteg csak azt érzi, hogy nem hall. Fontos a vizsgálat a kettő elkülönítésére.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   

   

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden tökéletes

"Minden tökéletes! Nagyon örülök, hogy Önöknél voltam, kifogástalan szervezés, profi vizsgálat, baráti hangnem."

További vélemények

Hírek

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Az orrdugulás kiváltó oka az őszi időszakban gyakori náthás panaszok mellett allergia is lehet, elhúzódó panaszok esetén azonban mégsem ez áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy krónikus tünetek kapcsán javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert ha túlzásba visszük az orrspray használatát, az csak tovább ront a már meglévő tüneteken.

További részletek
Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

A fesztiválok, koncertek után akár egy hétig sem szűnő fülzúgás egy figyelmeztető jel arra, hogy a zajos környezet akár a hallásunkat is károsíthatta. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hangsúlyozza, hogy ilyenkor ne várjunk, mert korai stádiumban még nagyobb eséllyel lehet javulást elérni.

További részletek
Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Ha visszatérő fülfájással, fülpanaszokkal küzd, érdemes fül-orr-gégészeti kivizsgáláson meggyőződni róla, hogy nincs-e valamilyen egyéb kiváltó ok a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a kiújuló tüneteket akár koleszteatóma is okozhatja.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok