Orrszárazság ellen

Orrszárazság ellen

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.12.08 Módosítva: 2021.12.13

A száraz orr minden lélegzetvételnél feszítő érzése nemcsak kellemetlen, de számos egészségügyi problémához is vezethet: gyakori orrvérzés jelentkezhet, fokozott eséllyel alakulhatnak ki felsőlégúti fertőzések. Kialakulásának okairól, megelőzéséről és arról, hogy mit tehetünk orrszárazság ellen, dr. Augusztinovicz Monikát, a Fül-orr-gége Központ allergológus, fül-orr-gégész orvosát kérdeztük.

Nem csak fáj, szövődményekkel is jár

Az orrszárazság nem pusztán kellemetlen, bár tény, hogy elsősorban a belégzéskor tapasztalt égő, feszítő érzés, beszáradó, pörkös orrváladék az, ami orvoshoz viszi a beteget. A mielőbbi kezelés azonban nem csak ezért fontos. Ha az orrlégzés fájdalommal jár és a pörkösödés miatt nehezített is, a betegek inkább szájon át veszik a levegőt. Ez azonban hosszú távon semmiképp sem megoldás, mert a tartós szájlégzés további problémákhoz vezethet.

 

Gége- és hangszalaggyulladást is okozhat a szájlégzés.Ha a hideg levegő az orrnyálkahártya és az orrban lévő csillószőrök megkerülésével, így tehát felmelegítés és tisztítás nélkül jut az alsóbb légutakba, annak könnyen mandula-, gége-, hangszálgyulladás lehet a következménye – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika.

Mi okozza az orrszárazságot?

  • A lakás típusától függően télen, a fűtési szezonban nagyon száraz lehet a belső levegő, ami az orrnyálkahártyát is könnyen kiszáríthatja.
  • Szintén a hidegebb évszakokban jellemző, hogy nem figyelünk eléggé a folyadék fogyasztásra. Ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, az orr váladéktermelő képessége is csökken.
  • A túlzásba vitt , nyálkahártyát lohasztó orrcseppek használata gyakori kiváltó ok. A készítmények hatására az orrnyálkahártya erei összehúzódnak, a termelt váladék mennyisége csökken, ezért is fontos nátha esetén használni. Ha azonban az előírtnál gyakrabban, vagy hosszabb ideig alkalmazzuk az orrcseppeket, akkor az orrnyálkahártya duzzanatát, szárazságát okozhatják.
  • Fontos tudni, hogy aki téli allergiától szenved, lakáson belüli allergének ellen gyógyszereket - például szteroid tartalmú orrsprayt, antihisztaminokat – használ, ezek mellékhatásaként is jelentkezhet orrszárazság.
  • A száraz orrnyálkahártya bizonyos betegségek tünete is lehet: a Sjögren-szindróma autoimmun betegség, mely általános nyálkahártya szárazságot okoz például a szájban, szemekben, orrban is.
  • Nőknél a hormonális változások hatására is jelentkezhet nyálkahártya szárazság. A menopauza egyéb tüneteivel együtt jelentkező orrszárazság esetén gondolni kell erre a lehetőségre is.

Orrszárazság ellen ezeket érdemes bevetni

Ha tartós orrszárazságtól szenved, javasolt fül-orr-gégészeti vizsgálat elvégzése. Erre érdemes felkészülten érkezni, listát írni a rendszeresen vagy a közelmúltban szedett gyógyszerekről, lezajlott betegségekről. A vizsgálat eredményétől függően az orvos különböző készítményeket fog javasolni az orrnyálkahártya épségének helyreállításához. Emellett fontos figyelni a napi rendszeres folyadékfogyasztásra is. Ha a lakásban száraz a levegő, szerezzünk be párásító készüléket.

 

A tengervizes orrspray naponta többször is használható az orrnyálkahártya nedvesítésére. Hatásos eszköz az orrmosó készülék is. Azon túl, hogy remekül hidratál, segítségével megtisztíthatjuk az orrüreget a kórokozóktól, szennyeződésektől is. Fontos, hogy orrmosáshoz csak erre a célra kifejlesztett készüléket és megfelelő koncentrációjú sóoldatot használjunk!

Téma szakértői

Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Mező Anita

Dr. Mező Anita

neurológus
Audiológiai vizsgálat

Audiológiai vizsgálat

Audiológia

Páciensek mondták

Korrekt

„Korrekt, alapos vizsgálat után számomra érthetően kaptam ismertetést az eredményekről és javaslatot a további kezelési lehetőségre.”

További vélemények

Hírek

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Az őszi és téli időszakban a közösségben lévő bölcsődés és óvodás korú gyerekek egy év alatt többször is náthásak. A megfázások egyik kellemetlen tünete az alvás közbeni horkolás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk, ha a náthás gyerek horkol.

További részletek
Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hazánkban 2015 óta kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy így egy objektív eredményt adó, kifejezetten a gyerekek hallásszűrésére kifejlesztett eszközzel, már a születést követően meg lehet állapítani, ha gond van a pici hallásával. Arról, hogy ez miért fontos és hogyan zajlik a vizsgálat Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense, hallásakusztikus nyilatkozott.

További részletek
Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Mit tehet a beteg, akinél a műtétet, vagy műtéteket követően kiújul az orrpolip? Mi hozhat javulást azok számára, akiknél nem segít a hagyományos kortikoszteroid orrspray és a rendszeres orrmosás az orrpolip kezelésében? Megoldást a biológiai terápia nyújthat, a hazánkban még újdonságnak számító módszerről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa nyilatkozott.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!