Orrszárazság ellen

Orrszárazság ellen

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.12.08 Módosítva: 2021.12.13

A száraz orr minden lélegzetvételnél feszítő érzése nemcsak kellemetlen, de számos egészségügyi problémához is vezethet: gyakori orrvérzés jelentkezhet, fokozott eséllyel alakulhatnak ki felsőlégúti fertőzések. Kialakulásának okairól, megelőzéséről és arról, hogy mit tehetünk orrszárazság ellen, dr. Augusztinovicz Monikát, a Fül-orr-gége Központ allergológus, fül-orr-gégész orvosát kérdeztük.

Nem csak fáj, szövődményekkel is jár

Az orrszárazság nem pusztán kellemetlen, bár tény, hogy elsősorban a belégzéskor tapasztalt égő, feszítő érzés, beszáradó, pörkös orrváladék az, ami orvoshoz viszi a beteget. A mielőbbi kezelés azonban nem csak ezért fontos. Ha az orrlégzés fájdalommal jár és a pörkösödés miatt nehezített is, a betegek inkább szájon át veszik a levegőt. Ez azonban hosszú távon semmiképp sem megoldás, mert a tartós szájlégzés további problémákhoz vezethet.

 

Gége- és hangszalaggyulladást is okozhat a szájlégzés.Ha a hideg levegő az orrnyálkahártya és az orrban lévő csillószőrök megkerülésével, így tehát felmelegítés és tisztítás nélkül jut az alsóbb légutakba, annak könnyen mandula-, gége-, hangszálgyulladás lehet a következménye – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika.

Mi okozza az orrszárazságot?

  • A lakás típusától függően télen, a fűtési szezonban nagyon száraz lehet a belső levegő, ami az orrnyálkahártyát is könnyen kiszáríthatja.
  • Szintén a hidegebb évszakokban jellemző, hogy nem figyelünk eléggé a folyadék fogyasztásra. Ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, az orr váladéktermelő képessége is csökken.
  • A túlzásba vitt , nyálkahártyát lohasztó orrcseppek használata gyakori kiváltó ok. A készítmények hatására az orrnyálkahártya erei összehúzódnak, a termelt váladék mennyisége csökken, ezért is fontos nátha esetén használni. Ha azonban az előírtnál gyakrabban, vagy hosszabb ideig alkalmazzuk az orrcseppeket, akkor az orrnyálkahártya duzzanatát, szárazságát okozhatják.
  • Fontos tudni, hogy aki téli allergiától szenved, lakáson belüli allergének ellen gyógyszereket - például szteroid tartalmú orrsprayt, antihisztaminokat – használ, ezek mellékhatásaként is jelentkezhet orrszárazság.
  • A száraz orrnyálkahártya bizonyos betegségek tünete is lehet: a Sjögren-szindróma autoimmun betegség, mely általános nyálkahártya szárazságot okoz például a szájban, szemekben, orrban is.
  • Nőknél a hormonális változások hatására is jelentkezhet nyálkahártya szárazság. A menopauza egyéb tüneteivel együtt jelentkező orrszárazság esetén gondolni kell erre a lehetőségre is.

Orrszárazság ellen ezeket érdemes bevetni

Ha tartós orrszárazságtól szenved, javasolt fül-orr-gégészeti vizsgálat elvégzése. Erre érdemes felkészülten érkezni, listát írni a rendszeresen vagy a közelmúltban szedett gyógyszerekről, lezajlott betegségekről. A vizsgálat eredményétől függően az orvos különböző készítményeket fog javasolni az orrnyálkahártya épségének helyreállításához. Emellett fontos figyelni a napi rendszeres folyadékfogyasztásra is. Ha a lakásban száraz a levegő, szerezzünk be párásító készüléket.

 

A tengervizes orrspray naponta többször is használható az orrnyálkahártya nedvesítésére. Hatásos eszköz az orrmosó készülék is. Azon túl, hogy remekül hidratál, segítségével megtisztíthatjuk az orrüreget a kórokozóktól, szennyeződésektől is. Fontos, hogy orrmosáshoz csak erre a célra kifejlesztett készüléket és megfelelő koncentrációjú sóoldatot használjunk!

Téma szakértői

Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus - alvásszakértő
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Koronavírus vizsgálatok - Széll Kálmán tér

Koronavírus vizsgálatok - Széll Kálmán tér

PCR, szerológia

Orvos válaszol

Üdvözlöm! Olyan panaszra szeretnék segítséget kérni hogy, elég rég óta kb 3 éve száraz,szúrós az orrom belül. Gyakran a vàladék is beleszàrad emiatt nehezen kapok levegőt. Szeretnék tanàcsot kérni hogy merre induljak el a problémàmmal.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Ceglédi János !

Mindenképpen fül-orr- gégészeti , illetve orrendoscopos vizsgálatot javasolnék első lépésben. A részletes anamnézis illetve a vizsgálat alapján tudunk nyilatkozni a kezelésről, illetve az esetlege egyéb vizsgálat szükségességéről.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Abszolút elégedett

"Abszolút elégedett voltam: -gyors hatékony online bejelentkezés -rövid telefonos megerősítés, illetve sms értesítés az időponttal kapcsolatban -kedves recepciósok -kellemes váró -nagyon alapos és kedves doktornő."

További vélemények

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok