Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

fulorrgegekozpont.hu Létrehozva: 2022.07.15 Módosítva: 2024.02.27

A hallásvizsgálat elvégzése minden csecsemő számára ajánlott, még 4 hetes kora előtt. Vannak azonban bizonyos állapotok, melyek kapcsán fokozott a halláscsökkenés rizikója. 

A fel nem ismert hallásromlás lemaradást okoz a beszédfejlődésben

A hallásromlás korai felfedezése a beszédfejlődés szempontjából nagyon lényeges. Az a gyermek, amely hosszú ideig nem hallja a környezetéből érkező hangokat, jelentős lemaradásba kerül ép hallású társaihoz képest. Ha azonban idejében felismerjük, hogy a hallásával probléma van, és kezeljük, akkor nem kerül emiatt hátrányba, a kortársaihoz képest.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Amikor nem szabad kihagyni a hallásvizsgálatot

A halláskárosodás oka gyerekeknél lehet genetikai vagy szerzett. Amennyiben tehát a családban előfordul halláscsökkenés, a gyermek a rizikócsoportba tartozik. A szerzett rizikófaktorok közé tartoznak a méhen belüli fertőzések - pl. herpesz, rubeola, toxoplazmózis -, a fül- vagy koponyadeformitások, a koraszülöttek, alacsony – 1500g alatti - születési súly, hallóidegkárosodással járó csecsemőkori fertőzés, halláscsökkenéssel társuló vizsgálati eredmény, pl. Down-szindróma esetén.

A felsorolt esetekben tehát különösen fontos a hallásvizsgálat elvégzése, a magasabb rizikó miatt. A rizikócsoportba tartozó gyerekeknél a kontroll vizsgálatot is gyakrabban szükséges ismételni. „Megfelelt” eredmény esetén is félévenként kontroll javasolt, a gyermek 3 éves koráig.

Így zajlik a hallásvizsgálat csecsemőknél

Csecsemőknél a hallásvizsgálat BERA készülékkel történik, illetve végezhető az OAE vizsgálat is. Mindkettő a szülő jelenlétében zajlik, mely nyugodt körülmények között gyorsan elvégezhető. Ideális eset, amikor nyugodt a csecsemő, esetleg alszik.

A BERA során a baba fülére egy speciális elektródás fejhallgató kerül, mely a hangokra adott agyi reakciót méri. A készülék kimutatja, hogy a hangfeldolgozás megfelelően történik-e. Az OAE elvégzésekor egy hangszórót és mikrofont tartalmazó készüléket helyeznek a baba fülébe. A készülék apró méretű és halk, kattanó hangokat bocsát ki és a belső fülből érkező válaszreakciókat méri.

Egyik vizsgálat sem jár fájdalommal, körülbelül 20 percet vesz igénybe és azonnali eredményt mutat.

Hallásvizsgálat: nem csak a rizikócsoportba tartozó gyerekeknél fontos!

Az első hallásvizsgálatot a csecsemő 4 hetes kora előtt szükséges elvégezni minden, tehát nem csak a rizikócsoportba tartozó gyermeknél. Magyarországon 2015 óta létezik a kormány által kiadott klinikai irányelv, mely előírja az újszülöttek számára az objektív hallásvizsgálatot. A halláskárosodásnak nincsenek látható jelei, ezért a vizsgálat nélkül hosszú ideig, akár a gyermek 2 éves koráig is húzódhat a diagnózis. Az eredményes kezelés érdekében azonban a fejlesztést a gyermek féléves kora előtt célszerű megkezdeni.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr/Nő!
Utolsó lehetőségként írok Önöknek, már annyi helyen jártunk... mégsem jutottunk előbbre.
5 és fél éves kislányomról van szó, aki már 3 hónapja köhög. Különböző orvosoknál jártunk. Allergia vizsgálat negatív. Mellkas röntgen negatív. A pulmonológus annyit mondott, hogy granuláltnak látja a garatot. Légzésfunkciót a gyermek kora miatt nem csináltak. Mellkas röntgenen enyhe hipervaszkularizációt láttak. A fül-orr-gégész úgy tessék-lássék (tölcsér nélküli) vitsgálata után azt mondta, hogy be van gyulladva az orrnyálkahártyája. Hozzátenném, hogy a gyermek orra átjárható, nem váladékozik, nincs bedugulva. A köhögés csak nappal jelentkezik, a gyermek az éjszakákat végig alussza. Orrán légzik.
Amit kitapasztaltunk a következők:
-A köhögés nem hurutos
-Olyan erővel tör ki sokszor belőle a köhintés,hogy a szelek is mennek tőle
-Hideg étel fogyasztása vagy hideg szél is kiváltja a köhögéseket
-Bizonyos aromás ételek (hagyma, mustár) fogyasztása közben köhögési roham lesz
-Erős illatok (dezodor,öblítő) ugyszintén megköhögtetik
Sokféle gyógyszert próbáltunk, szinte kisérleti nyúl a gyerek.
A lakásból kidobtuk a tollpárnákat, a franciaágyat, a szőnyeget, kifestettünk. Sajnos szórólapozással is foglalkoztunk két évig és a sok újságot a lakásban tároltuk. Ezeknek van festék és egyéb szaguk. Most abbahagytuk, nincs több újság.
Teljesen tanácstalanok vagyunk. Kérem segítsenek. Andrea

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Szűcs Andrea !


A száraz napközbeni köhögés vírus fertőzések után fenn állhat ilyen hosszú ideig és aztán spontán szűnik. A fennállását esetleg reflux is elősegítheti. Figyeljenek oda a rendszeres egészséges étkezésre, szénsavast ne kapjon a gyermek és remélhetőleg a panaszok elmúlnak, amenyniben nincs gyulladás a háttérben.


Üdvözlettel,


Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gondos és alapos

"Egy 14 évvel ezelőtti radikális fülműtét után folyamatos problémám - fülfájás, fülfolyás - voltak, szinte soha sem voltam tünetmentes, havonta jelentem meg , a szakrendeléseken, ami miatt a komfort érzetem a nullával volt egyenlő. 2014. októberében voltam Doktornőnél, ami után mostanáig tünetmentes voltam. Akkor is és most egy fájdalom mentes, nagyon gondos és alapos kezelést kaptam, maximális kedvességgel, empátiával. Rendkívül hálás vagyok Neki!"

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK