Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

fulorrgegekozpont.hu Létrehozva: 2022.07.15 Módosítva: 2024.02.27

A hallásvizsgálat elvégzése minden csecsemő számára ajánlott, még 4 hetes kora előtt. Vannak azonban bizonyos állapotok, melyek kapcsán fokozott a halláscsökkenés rizikója. 

A fel nem ismert hallásromlás lemaradást okoz a beszédfejlődésben

A hallásromlás korai felfedezése a beszédfejlődés szempontjából nagyon lényeges. Az a gyermek, amely hosszú ideig nem hallja a környezetéből érkező hangokat, jelentős lemaradásba kerül ép hallású társaihoz képest. Ha azonban idejében felismerjük, hogy a hallásával probléma van, és kezeljük, akkor nem kerül emiatt hátrányba, a kortársaihoz képest.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Amikor nem szabad kihagyni a hallásvizsgálatot

A halláskárosodás oka gyerekeknél lehet genetikai vagy szerzett. Amennyiben tehát a családban előfordul halláscsökkenés, a gyermek a rizikócsoportba tartozik. A szerzett rizikófaktorok közé tartoznak a méhen belüli fertőzések - pl. herpesz, rubeola, toxoplazmózis -, a fül- vagy koponyadeformitások, a koraszülöttek, alacsony – 1500g alatti - születési súly, hallóidegkárosodással járó csecsemőkori fertőzés, halláscsökkenéssel társuló vizsgálati eredmény, pl. Down-szindróma esetén.

A felsorolt esetekben tehát különösen fontos a hallásvizsgálat elvégzése, a magasabb rizikó miatt. A rizikócsoportba tartozó gyerekeknél a kontroll vizsgálatot is gyakrabban szükséges ismételni. „Megfelelt” eredmény esetén is félévenként kontroll javasolt, a gyermek 3 éves koráig.

Így zajlik a hallásvizsgálat csecsemőknél

Csecsemőknél a hallásvizsgálat BERA készülékkel történik, illetve végezhető az OAE vizsgálat is. Mindkettő a szülő jelenlétében zajlik, mely nyugodt körülmények között gyorsan elvégezhető. Ideális eset, amikor nyugodt a csecsemő, esetleg alszik.

A BERA során a baba fülére egy speciális elektródás fejhallgató kerül, mely a hangokra adott agyi reakciót méri. A készülék kimutatja, hogy a hangfeldolgozás megfelelően történik-e. Az OAE elvégzésekor egy hangszórót és mikrofont tartalmazó készüléket helyeznek a baba fülébe. A készülék apró méretű és halk, kattanó hangokat bocsát ki és a belső fülből érkező válaszreakciókat méri.

Egyik vizsgálat sem jár fájdalommal, körülbelül 20 percet vesz igénybe és azonnali eredményt mutat.

Hallásvizsgálat: nem csak a rizikócsoportba tartozó gyerekeknél fontos!

Az első hallásvizsgálatot a csecsemő 4 hetes kora előtt szükséges elvégezni minden, tehát nem csak a rizikócsoportba tartozó gyermeknél. Magyarországon 2015 óta létezik a kormány által kiadott klinikai irányelv, mely előírja az újszülöttek számára az objektív hallásvizsgálatot. A halláskárosodásnak nincsenek látható jelei, ezért a vizsgálat nélkül hosszú ideig, akár a gyermek 2 éves koráig is húzódhat a diagnózis. Az eredményes kezelés érdekében azonban a fejlesztést a gyermek féléves kora előtt célszerű megkezdeni.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
41 èves nő vagyok.nem dohányzom.pár napja szúró fájdalmat èrzek a torkom bal oldalán.nem egèsz nap tart hanem időnkènt èrzem naponta de olyankor a mellkas felè ès a hátba is kisugárzik.Fekvő pózban nem jön elő csak ha felállok.Se köhögès sem fájdalmas nehèz nyelès nem társul hozzá.Mi okozhatja a problèmát?köszönettel

Tisztelt Kérdező!

Javasolt szakorvost felkeresnie, sajnos látatlanban nem tudunk véleményt mondani, fizikális vizsgálat szükséges.
Üdvözlettel,
Bettina
Asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyerekközpontúan bánt a kisfiammal

"A doktornő barátságosan és gyerekközpontúan bánt a kisfiammal. Minden kérdésemre választ kaptam és úgy tűnik a kisfiam betegségére, ami már sajnos évek óta elhúzódik végre megoldást talált már az első alkalomkor a doktornő. Teljesen új, egyszerű kezelést javasolt a kisfiam fülbetegségére a korábbi más orvosok által javasolt antibiotikum kúra helyett. Ezért nagyon hálás vagyok."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK