Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

fulorrgegekozpont.hu Módosítva: 2024.02.27 16:33

A hallásvizsgálat elvégzése minden csecsemő számára ajánlott, még 4 hetes kora előtt. Vannak azonban bizonyos állapotok, melyek kapcsán fokozott a halláscsökkenés rizikója. 

A fel nem ismert hallásromlás lemaradást okoz a beszédfejlődésben

A hallásromlás korai felfedezése a beszédfejlődés szempontjából nagyon lényeges. Az a gyermek, amely hosszú ideig nem hallja a környezetéből érkező hangokat, jelentős lemaradásba kerül ép hallású társaihoz képest. Ha azonban idejében felismerjük, hogy a hallásával probléma van, és kezeljük, akkor nem kerül emiatt hátrányba, a kortársaihoz képest.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Amikor nem szabad kihagyni a hallásvizsgálatot

A halláskárosodás oka gyerekeknél lehet genetikai vagy szerzett. Amennyiben tehát a családban előfordul halláscsökkenés, a gyermek a rizikócsoportba tartozik. A szerzett rizikófaktorok közé tartoznak a méhen belüli fertőzések - pl. herpesz, rubeola, toxoplazmózis -, a fül- vagy koponyadeformitások, a koraszülöttek, alacsony – 1500g alatti - születési súly, hallóidegkárosodással járó csecsemőkori fertőzés, halláscsökkenéssel társuló vizsgálati eredmény, pl. Down-szindróma esetén.

A felsorolt esetekben tehát különösen fontos a hallásvizsgálat elvégzése, a magasabb rizikó miatt. A rizikócsoportba tartozó gyerekeknél a kontroll vizsgálatot is gyakrabban szükséges ismételni. „Megfelelt” eredmény esetén is félévenként kontroll javasolt, a gyermek 3 éves koráig.

Így zajlik a hallásvizsgálat csecsemőknél

Csecsemőknél a hallásvizsgálat BERA készülékkel történik, illetve végezhető az OAE vizsgálat is. Mindkettő a szülő jelenlétében zajlik, mely nyugodt körülmények között gyorsan elvégezhető. Ideális eset, amikor nyugodt a csecsemő, esetleg alszik.

A BERA során a baba fülére egy speciális elektródás fejhallgató kerül, mely a hangokra adott agyi reakciót méri. A készülék kimutatja, hogy a hangfeldolgozás megfelelően történik-e. Az OAE elvégzésekor egy hangszórót és mikrofont tartalmazó készüléket helyeznek a baba fülébe. A készülék apró méretű és halk, kattanó hangokat bocsát ki és a belső fülből érkező válaszreakciókat méri.

Egyik vizsgálat sem jár fájdalommal, körülbelül 20 percet vesz igénybe és azonnali eredményt mutat.

Hallásvizsgálat: nem csak a rizikócsoportba tartozó gyerekeknél fontos!

Az első hallásvizsgálatot a csecsemő 4 hetes kora előtt szükséges elvégezni minden, tehát nem csak a rizikócsoportba tartozó gyermeknél. Magyarországon 2015 óta létezik a kormány által kiadott klinikai irányelv, mely előírja az újszülöttek számára az objektív hallásvizsgálatot. A halláskárosodásnak nincsenek látható jelei, ezért a vizsgálat nélkül hosszú ideig, akár a gyermek 2 éves koráig is húzódhat a diagnózis. Az eredményes kezelés érdekében azonban a fejlesztést a gyermek féléves kora előtt célszerű megkezdeni.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Dr. Holpert Valéria adjunktus nő!

Hajdú-Bihar megyéből írok Önnek. A kisfiam 3 éves és születése óta orrdugulása van. Már több fül-orr-gégésznél is jártunk vele, de nem oldódott meg a problémánk. Mindenütt azt a választ kapjuk, hogy használjunk orrsprayket, orrszívást. De már ez sem használ, nyitott szájjal alszik. Tisztelettel kérném az Ön segítségét, már nem tudunk hova fordulni. Természetesen a távolság nem akadály, felvisszük, ha Ön tud a problémánkra megoldást.
Köszönettel Kontor Ibolya

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Kontor Ibolya !

A nyitott szájjal alvást okozhatja a megnagyobbodott orrmandula illetve a nagyra nőtt mandulák is. A túlzott orrcsepp használat is eredményezhet orrdugulást. Azt javaslom amennyiben a nyitott szájjal alváson kívül nincs más probléma próbáljanak csak egyszerű sós orrtisztítást végezni lefekvés előtt, kicsit emeljék meg az ágyvéget és várjunk így 1 hónapot változik-e valamennyit az orrdugulás. ! Amenyniben egyéb panaszai is vannak a gyermekének / rossz alvás, fülproblémák... / mindenképpen mielőbbi vizsgálat lenne szükséges.


Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria





Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyerekközpontúan bánt a kisfiammal

"A doktornő barátságosan és gyerekközpontúan bánt a kisfiammal. Minden kérdésemre választ kaptam és úgy tűnik a kisfiam betegségére, ami már sajnos évek óta elhúzódik végre megoldást talált már az első alkalomkor a doktornő. Teljesen új, egyszerű kezelést javasolt a kisfiam fülbetegségére a korábbi más orvosok által javasolt antibiotikum kúra helyett. Ezért nagyon hálás vagyok."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK