Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

Dr. Kiss Sándor Módosítva: 2023.08.16 11:38

A fesztiválok, koncertek után akár egy hétig sem szűnő fülzúgás egy figyelmeztető jel arra, hogy a zajos környezet akár a hallásunkat is károsíthatta. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hangsúlyozza, hogy ilyenkor ne várjunk, mert korai stádiumban még nagyobb eséllyel lehet javulást elérni.

Csendszünet

A fül sohasem pihen. Mindenhol van valamennyi zajterhelés, és ezek idővel összeadódnak. Nyáron egymást érik a zenés programok, ilyenkor fokozottan lényeges, hogy mindenki próbálja kímélni a hallását. Koncerten, kellő távolságban a hangfalaktól is élvezhető a zene.

 

Mindegy, hogy rövid ideig tartó, nagyon hangos a fülünket érő zaj, vagy nagyon hosszan nem nagyon hangos, nem tudjuk, mitől, mikor lesz tartós az ártalom – figyelmeztet dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus. Ahogy a zajos munkahelyeken is szabályozzák, hogy milyen időközönként kell szünetet tartani, hogy elkerülhető legyen a tartós, maradandó halláskárosodás, úgy a több napos rendezvényeken is ajánlott szünetet tartani, ne zajban töltsék az időt reggeltől estig.

Jobb megelőzni

Fülzúgás halláscsökkenést is jelezhet.Ma még kevesen indulnak koncertre zajszűrő füldugóval. Bár az utóbbi években megfigyelhető ennek terjedése a fiatal zenészek, vagy a szórakozni vágyók körében, de sajnos ez általában a már kialakult fülzúgás, vagy zajártalom következtében történik. Jobb lenne megelőzni a halláskárosodást. Ma már könnyen elérhető fülvédő illesztékek vannak, amelyek között a zajérzékeny betegek vagy zenészek is megtalálhatják a nekik megfelelő zajvédő eszközt.

A hallás folyamata

A hallás meglehetősen bonyolult folyamatát leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a belső fülben található szőrsejtek és idegrostok megfelelő működése nélkülözhetetlen a létrejöttéhez. Amikor a szőrsejtek érzékelik a nekik megfelelő rezgést, az inger idegi impulzusok formájában elvezetődik az idegrostokon keresztül. Ezek az idegrostok szedődnek össze végül is a hallóideggé, amely az agyba szállítja az információt.

Hallóideg károsodást okozhat

A zajártalmak következményeként tartós hallóideg károsodás alakulhat ki, ha valaki hosszú időn át, rendszeresen, napi több órán keresztül zajos környezetben tartózkodik. Minél nagyobb a zaj, annál hosszabb idejű csendes pihenési időszakokat kell beiktatni a regenerálódás céljából. A már kialakult állapot nem kezelhető, ilyenkor csak a hallókészülék jelenthet megoldást.

 

Dr. Kiss Sándor ezért azt tanácsolja, aki munkavégzés, szórakozás után rendszeresen fülzúgást, fülcsengést, esetleg átmeneti halláscsökkenést tapasztal, akkor forduljon orvoshoz, mert ezek a tünetek a hallóideg károsodására utalhatnak, és mielőbbi kezelésre, szakszerű zajvédelemre lehet szükség.

Alapos kivizsgálás

Mindig a panaszok részletes kikérdezése után kell kialakítani a kivizsgálási tervet. Ha nem hirtelen jelent meg a fülzúgás, hanem apránként, fokozatosan alakult ki a panasz, akkor nem biztos, hogy egy ok áll a hátterében. Hölgyeknél a menopauzával járó hormonális változások, illetve a nem kellő mennyiségű folyadék bevitel, kialvatlanság is előidézheti ezt a tünetet. A koncertek után, napokon át jelentkező fülzúgás halláskárosodás jele is lehet, ilyen esetben is fontos mielőbb kezelni, hogy a további állapotromlást megelőzzük.

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Tisztelt Doktorúr/nő!
3 hete recsegést hallok a bal fülemben. Eleinte csak a zajoktól kezdett recsegni, de ma már éjjel, nappal recseg, csendben is és zajban is. Ahhoz tudnám hasonlítani ezt a hangot, mint amikor csörgök a zacskóval. A hallásom teljesen rendben van. Voltam hallásvizsgálaton is. Nem szédülök, fejem sem fáj, minden teljesen rendben csak ez az idegesítő recsegés, amitől nemigazán tudok aludni sem. Picit azt érzem, mintha be lenne dugulva. Az orvosom felírt Betahistin-t és rehabilitációs kezelést is, mert nem tudja, hogy mi okozhatja. Annyit mondott, hogy valamelyik talán segít. A kezelésre járok, de azt a gyógyszert nem szedem. Pár éve már volt ugyan ilyen gondom, de akkor nem tudom, hogy magától szűnt -e meg, vagy az segített, hogy masszázsra jártam. Most a rehabilitációs orvos azt mondta, hogy szerinte vagy a nyakcsigolyám lesz a bűnös vagy az a sok kemény csomó a hátamon és a vállaimon. A kezeléstől eddig nem igazán tapasztalok javulást, ezért szeretném az önök segítségét kérni, hogy mi okozhatja és hogyan lehetne kezelni. Válaszukat előre is köszönöm!

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Laura!

Hogy mi okozhatja a tüneteit, arra nehéz pontos választ találni, így levelezve pedig lehetetlen!

Azt viszont mindenképpen javaslom, hogy szedje végig, egy hónapig a felírt gyógyszert, mert az a kiváltó októl függetlenül csillapíthatja a panaszait, ne veszítsen időt a gyógyszeres kezelés elutasításával. Igaz, hogy a gyógyszer nem mindig az okot kezeli, de ha a tünetei csökkenek, az is már siker!

E mellet a kiegészítő kezeléseket is nyugodtan folytassa! A további kezelési lehetőségek közül panaszai alakulásától függően érdemes választani.

üdvözlettel

Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK