Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2023.08.16 Módosítva: 2023.08.16

A fesztiválok, koncertek után akár egy hétig sem szűnő fülzúgás egy figyelmeztető jel arra, hogy a zajos környezet akár a hallásunkat is károsíthatta. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hangsúlyozza, hogy ilyenkor ne várjunk, mert korai stádiumban még nagyobb eséllyel lehet javulást elérni.

Csendszünet

A fül sohasem pihen. Mindenhol van valamennyi zajterhelés, és ezek idővel összeadódnak. Nyáron egymást érik a zenés programok, ilyenkor fokozottan lényeges, hogy mindenki próbálja kímélni a hallását. Koncerten, kellő távolságban a hangfalaktól is élvezhető a zene.

 

Mindegy, hogy rövid ideig tartó, nagyon hangos a fülünket érő zaj, vagy nagyon hosszan nem nagyon hangos, nem tudjuk, mitől, mikor lesz tartós az ártalom – figyelmeztet dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus. Ahogy a zajos munkahelyeken is szabályozzák, hogy milyen időközönként kell szünetet tartani, hogy elkerülhető legyen a tartós, maradandó halláskárosodás, úgy a több napos rendezvényeken is ajánlott szünetet tartani, ne zajban töltsék az időt reggeltől estig.

Jobb megelőzni

Fülzúgás halláscsökkenést is jelezhet.Ma még kevesen indulnak koncertre zajszűrő füldugóval. Bár az utóbbi években megfigyelhető ennek terjedése a fiatal zenészek, vagy a szórakozni vágyók körében, de sajnos ez általában a már kialakult fülzúgás, vagy zajártalom következtében történik. Jobb lenne megelőzni a halláskárosodást. Ma már könnyen elérhető fülvédő illesztékek vannak, amelyek között a zajérzékeny betegek vagy zenészek is megtalálhatják a nekik megfelelő zajvédő eszközt.

A hallás folyamata

A hallás meglehetősen bonyolult folyamatát leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a belső fülben található szőrsejtek és idegrostok megfelelő működése nélkülözhetetlen a létrejöttéhez. Amikor a szőrsejtek érzékelik a nekik megfelelő rezgést, az inger idegi impulzusok formájában elvezetődik az idegrostokon keresztül. Ezek az idegrostok szedődnek össze végül is a hallóideggé, amely az agyba szállítja az információt.

Hallóideg károsodást okozhat

A zajártalmak következményeként tartós hallóideg károsodás alakulhat ki, ha valaki hosszú időn át, rendszeresen, napi több órán keresztül zajos környezetben tartózkodik. Minél nagyobb a zaj, annál hosszabb idejű csendes pihenési időszakokat kell beiktatni a regenerálódás céljából. A már kialakult állapot nem kezelhető, ilyenkor csak a hallókészülék jelenthet megoldást.

 

Dr. Kiss Sándor ezért azt tanácsolja, aki munkavégzés, szórakozás után rendszeresen fülzúgást, fülcsengést, esetleg átmeneti halláscsökkenést tapasztal, akkor forduljon orvoshoz, mert ezek a tünetek a hallóideg károsodására utalhatnak, és mielőbbi kezelésre, szakszerű zajvédelemre lehet szükség.

Alapos kivizsgálás

Mindig a panaszok részletes kikérdezése után kell kialakítani a kivizsgálási tervet. Ha nem hirtelen jelent meg a fülzúgás, hanem apránként, fokozatosan alakult ki a panasz, akkor nem biztos, hogy egy ok áll a hátterében. Hölgyeknél a menopauzával járó hormonális változások, illetve a nem kellő mennyiségű folyadék bevitel, kialvatlanság is előidézheti ezt a tünetet. A koncertek után, napokon át jelentkező fülzúgás halláskárosodás jele is lehet, ilyen esetben is fontos mielőbb kezelni, hogy a további állapotromlást megelőzzük.

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Tisztelt Doktorúr.
2017. május 30-án tympanoplasztika műtétem volt. A műtét előtt 40-50 decibeles hallásvesztést mértek. Egy hónappal a műtét után az operáló orvosújra szteroidos orrsparyt Mometosant írt fel. /a műtét előtt két hónapig kellett használni/ A kérdésem az volna, hogy 7 héttel a műtét után a hallásomat rosszabbnak érzem mint előtte, a fülem ásításnál, rágásnál pattog, reggelre sárga váladék folyik belőle, és ha ráfekszem, hozzáérek érzékeny, időnként közepes erősségű szúró fájdalom jelentkezik, mely el is múlik magától. Ez normális? Csak én vagyok türelmetlen?

Válaszát előre is köszönöm: Andrea

Kedves Takács Andrea!

Nem írta le, hogy milyen eltérést találtak a műtétnél, azt sem, hogy mi volt látható a fülében a műtét előtt, a tympanometria eredményét, stb.
A tympanoplastica név sokféle beavatkozást takar! A jelen állapot felméréséhez pedig mindenképp szükséges egy hallásvizsgálati kontroll, fülészeti vizsgálat és az előzmények ennél sokkal pontosabb ismerete!
A váladékozás és a fájdalom miatt erre kérem, hogy mielőbb kerüljön sor!

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Az orrdugulás kiváltó oka az őszi időszakban gyakori náthás panaszok mellett allergia is lehet, elhúzódó panaszok esetén azonban mégsem ez áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy krónikus tünetek kapcsán javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert ha túlzásba visszük az orrspray használatát, az csak tovább ront a már meglévő tüneteken.

További részletek
Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

A fesztiválok, koncertek után akár egy hétig sem szűnő fülzúgás egy figyelmeztető jel arra, hogy a zajos környezet akár a hallásunkat is károsíthatta. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hangsúlyozza, hogy ilyenkor ne várjunk, mert korai stádiumban még nagyobb eséllyel lehet javulást elérni.

További részletek
Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Ha visszatérő fülfájással, fülpanaszokkal küzd, érdemes fül-orr-gégészeti kivizsgáláson meggyőződni róla, hogy nincs-e valamilyen egyéb kiváltó ok a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a kiújuló tüneteket akár koleszteatóma is okozhatja.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok