Fülszúrás – mikor van rá szükség?

Fülszúrás – mikor van rá szükség?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.05.14 Módosítva: 2021.06.09

A gennyes középfülgyulladás veszélye a dobhártya átszakadása. Ezt nem célszerű kivárni, ezért, ha ilyen eset lehetősége fenyeget, az orvos fülszúrást javasolhat. A dobhártya átszúrásával kapcsolatos tudnivalókról dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Fokozatosan romló tünetek

A heveny gennyes középfülgyulladás kezdetben enyhe tüneteket okozhat. A betegeknél hőemelkedés, hallásromlás, esetleg időszakos nyilalló fájdalom jelentkezik. A tünetek általában néhány napon belül, de néha rapidan egy éjszaka alatt is rosszabbodhatnak, a fájdalom erősödik, a dobüregben felhalmozódó genny miatt a hallásromlás fokozódik. A dobüreget kitöltő genny következtében a dobhártya felülete domborúvá válik, ahogy a nyomás fokozódik, úgy nő a dobhártya átszakadásának kockázata. Ezt a lassan elviselhetetlenségig fokozódó fülfájdalom jelzi, amihez rossz közérzet, nyirokcsomó duzzanat és magas láz társulhat.

Fülszúrás – életet menthet

Ilyen esetekben van szükség fülszúrásra.A fokozódó nyomás miatt a dobüregben felgyülemlett genny előbb utóbb utat tör magának. Szerencsésebb esetben ez a dobhártya átszakadásával történik, a genny távozását követően a perforáció záródik, a teljes gyógyulás általában 3-4 hét. Bizonyos esetekben az átszakadás és a gyulladásos tünetek megszűnése után sem gyógyul be a dobhártya. Komoly veszélyt jelent azonban, ha a gyulladás az agy felé, a koponyán belül felfelé terjed. Ilyen esetben életveszélyes szövődmények is kialakulhatnak, előfordulhat például agyhártyagyulladás, mastoiditis (a csecsenyúlvány gyulladása) is. Ezt megelőzendő, az orvos dönthet a fülszúrás mellett.

Ilyen jelek mutatják, hogy fülszúrásra van szükség

Az orvos otoszkóp segítségével megvizsgálja a dobhártya állapotát. A kis méretű eszköz által jól látható a dobhártya és a mögötte felszaporodott váladék is. Emellett a beteg tünetei is segítenek annak eldöntésében, hogy szükséges-e a fülszúrást elvégezni. Nagyon erős fülfájdalom, magas láz és a dobhártya elődomborodása esetén a fülszúrás erősen javasolt. Hányás, szédülés és erős fejfájás esetén is indokolt az elvégzése.

Ez történik a fülszúrás során

A hallójáratba egy hegyes eszközt vezet az orvos, amivel apró lyukat ejt a dobhártyán. Ez lényegesen kisebb, mint ami a dobhártya átszakadása során keletkezett volna, sokkal jobban is gyógyul. A beavatkozás rövid ideig tart, de a szúrás fájdalommal jár, ezért – különösen gyerekek esetében – javasoljuk az érzéstelenítőt. A fülszúrás után a gennyes váladék távozik a dobüregből, a beteg szinte azonnal megkönnyebbül, a fájdalom majdnem teljesen megszűnik.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség az Otipax és a C*l**an fülcseppek között. 11 éves lányom fülfájásra panaszkodott, vásároltam a patikában Otipax fülcseppet (ezt ajánlották), majd másnap mégis elvittük orvoshoz, ahol a C*l**an cseppet írták fel. Kérdésem az volna, amellett, hogy természetesen a felírt cseppet alkalmazzuk, hogy az Otipax fülcsepp mire jó, mikor használhatjuk? Ha egyáltalán használjuk...Köszönöm válaszát: Annamária

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Orosz Annamária !

Az Otipax egy Lidocain tartalmú fájdalomcsillapító, de sajnos oki kezelést nem tud, tartalmaz még egy kis gyulladáscsökkentőt is. A C*l**an pedig egy antibiotikumot tartalmazó csepp, amit bakteriális gyulladás esetén ír fel az orvos.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden remek volt

Minden remek volt! A Doktornő nagyon precíz, mindent el magyarázott, és teljesen megnyugtatott a problémámmal kapcsolatban. Bármikor bizalommal vissza mennék hozzá.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Arcüreg ciszta fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Arcüreg ciszta fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Az arcüreg ciszta legtöbbször tünetmentes, felismerésére gyakran fogászati röntgen során derül fény. Ilyenkor a fogorvos elküldi a beteget fül-orr-gégészeti kivizsgálásra. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, miért van erre szükség és mi történik az orvosnál.

További részletek
Orrmosás házilag – otthon, de speciális eszközzel

Orrmosás házilag – otthon, de speciális eszközzel

Allergiások, krónikus orrmelléküreg-gyulladásban szenvedők számára az orrmosás segítségével akár a gyógyszeres kezelést is csökkenteni lehet. Az egyszerű művelet segítségével a betegek életminősége javul, de az orrmosás az orrüreg és az orrmelléküregek gyógyulását is segíti műtét után. A témával kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica

Központjaink