Fülszúrás – mikor van rá szükség?

Fülszúrás – mikor van rá szükség?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.05.14 Módosítva: 2021.06.09

A gennyes középfülgyulladás veszélye a dobhártya átszakadása. Ezt nem célszerű kivárni, ezért, ha ilyen eset lehetősége fenyeget, az orvos fülszúrást javasolhat. A dobhártya átszúrásával kapcsolatos tudnivalókról dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Fokozatosan romló tünetek

A heveny gennyes középfülgyulladás kezdetben enyhe tüneteket okozhat. A betegeknél hőemelkedés, hallásromlás, esetleg időszakos nyilalló fájdalom jelentkezik. A tünetek általában néhány napon belül, de néha rapidan egy éjszaka alatt is rosszabbodhatnak, a fájdalom erősödik, a dobüregben felhalmozódó genny miatt a hallásromlás fokozódik. A dobüreget kitöltő genny következtében a dobhártya felülete domborúvá válik, ahogy a nyomás fokozódik, úgy nő a dobhártya átszakadásának kockázata. Ezt a lassan elviselhetetlenségig fokozódó fülfájdalom jelzi, amihez rossz közérzet, nyirokcsomó duzzanat és magas láz társulhat.

Fülszúrás – életet menthet

Ilyen esetekben van szükség fülszúrásra.A fokozódó nyomás miatt a dobüregben felgyülemlett genny előbb utóbb utat tör magának. Szerencsésebb esetben ez a dobhártya átszakadásával történik, a genny távozását követően a perforáció záródik, a teljes gyógyulás általában 3-4 hét. Bizonyos esetekben az átszakadás és a gyulladásos tünetek megszűnése után sem gyógyul be a dobhártya. Komoly veszélyt jelent azonban, ha a gyulladás az agy felé, a koponyán belül felfelé terjed. Ilyen esetben életveszélyes szövődmények is kialakulhatnak, előfordulhat például agyhártyagyulladás, mastoiditis (a csecsenyúlvány gyulladása) is. Ezt megelőzendő, az orvos dönthet a fülszúrás mellett.

Ilyen jelek mutatják, hogy fülszúrásra van szükség

Az orvos otoszkóp segítségével megvizsgálja a dobhártya állapotát. A kis méretű eszköz által jól látható a dobhártya és a mögötte felszaporodott váladék is. Emellett a beteg tünetei is segítenek annak eldöntésében, hogy szükséges-e a fülszúrást elvégezni. Nagyon erős fülfájdalom, magas láz és a dobhártya elődomborodása esetén a fülszúrás erősen javasolt. Hányás, szédülés és erős fejfájás esetén is indokolt az elvégzése.

Ez történik a fülszúrás során

A hallójáratba egy hegyes eszközt vezet az orvos, amivel apró lyukat ejt a dobhártyán. Ez lényegesen kisebb, mint ami a dobhártya átszakadása során keletkezett volna, sokkal jobban is gyógyul. A beavatkozás rövid ideig tart, de a szúrás fájdalommal jár, ezért – különösen gyerekek esetében – javasoljuk az érzéstelenítőt. A fülszúrás után a gennyes váladék távozik a dobüregből, a beteg szinte azonnal megkönnyebbül, a fájdalom majdnem teljesen megszűnik.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! A következő problémával fordulok Önhöz,kb egy hónapja mindennap estére/éjjelre teljesen kiszárad a torkom és berekedek,próbáltam cukormentes cukorkát,kamillás gőzfürdőt de semmi se használ ha valami segítséget tudna nyújtani azt köszönettel fogadnám.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Kovács Dániel!

Azt javaslom, hogy jelentkezezn vizsgálatra, mert a szárazság okát kellene kideríteni! A kamillás gőzfürdőt semmi esetre sem ajánlanám, mert intensíven szárít, helyette inkább sima enyhe sós vízzel gargarizáljon!


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Profi

Mindennel elégedett voltam, gyorsan kaptam időpontot, kedves, készséges volt a recepciós hölgy. Egy percet sem kellett várnom. A doktornő nagyon kedves és profi volt, mindenre kiterjedő figyelemmel.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

A fülzúgás maradéktalan kezeléséhez nagyon fontos a mielőbbi, lehetőleg a tünetek jelentkezését követő egy vagy két héten belül megkezdett terápia. Az ennél régebb óta fennálló fülzúgásnál sokszor már csak a panaszok csökkentésére, kezelésére van lehetőség. A fülzúgás okainak felderítése komplex kivizsgálást igényel, melynek része a hallásvizsgálat is. Ennek menetéről Gazdag Gábor a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztensét kérdeztük.

További részletek
Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Pedagógusok körében gyakran előforduló probléma a visszatérő rekedtség és torokfájás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi áll a tanárbetegségként is ismert tünetek hátterében.

További részletek
Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Bizonyos foglalkozások esetében nagyon fontos a rendszeres hallásvizsgálat. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztense elmondta, mire figyel a szakember, hogyan zajlik a hallás vizsgálata.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat