Fülszúrás – mikor van rá szükség?

Fülszúrás – mikor van rá szükség?

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2021.06.09 14:50

A gennyes középfülgyulladás veszélye a dobhártya átszakadása. Ezt nem célszerű kivárni, ezért, ha ilyen eset lehetősége fenyeget, az orvos fülszúrást javasolhat. A dobhártya átszúrásával kapcsolatos tudnivalókról dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Fokozatosan romló tünetek

A heveny gennyes középfülgyulladás kezdetben enyhe tüneteket okozhat. A betegeknél hőemelkedés, hallásromlás, esetleg időszakos nyilalló fájdalom jelentkezik. A tünetek általában néhány napon belül, de néha rapidan egy éjszaka alatt is rosszabbodhatnak, a fájdalom erősödik, a dobüregben felhalmozódó genny miatt a hallásromlás fokozódik. A dobüreget kitöltő genny következtében a dobhártya felülete domborúvá válik, ahogy a nyomás fokozódik, úgy nő a dobhártya átszakadásának kockázata. Ezt a lassan elviselhetetlenségig fokozódó fülfájdalom jelzi, amihez rossz közérzet, nyirokcsomó duzzanat és magas láz társulhat.

Fülszúrás – életet menthet

Ilyen esetekben van szükség fülszúrásra.A fokozódó nyomás miatt a dobüregben felgyülemlett genny előbb utóbb utat tör magának. Szerencsésebb esetben ez a dobhártya átszakadásával történik, a genny távozását követően a perforáció záródik, a teljes gyógyulás általában 3-4 hét. Bizonyos esetekben az átszakadás és a gyulladásos tünetek megszűnése után sem gyógyul be a dobhártya. Komoly veszélyt jelent azonban, ha a gyulladás az agy felé, a koponyán belül felfelé terjed. Ilyen esetben életveszélyes szövődmények is kialakulhatnak, előfordulhat például agyhártyagyulladás, mastoiditis (a csecsenyúlvány gyulladása) is. Ezt megelőzendő, az orvos dönthet a fülszúrás mellett.

Ilyen jelek mutatják, hogy fülszúrásra van szükség

Az orvos otoszkóp segítségével megvizsgálja a dobhártya állapotát. A kis méretű eszköz által jól látható a dobhártya és a mögötte felszaporodott váladék is. Emellett a beteg tünetei is segítenek annak eldöntésében, hogy szükséges-e a fülszúrást elvégezni. Nagyon erős fülfájdalom, magas láz és a dobhártya elődomborodása esetén a fülszúrás erősen javasolt. Hányás, szédülés és erős fejfájás esetén is indokolt az elvégzése.

Ez történik a fülszúrás során

A hallójáratba egy hegyes eszközt vezet az orvos, amivel apró lyukat ejt a dobhártyán. Ez lényegesen kisebb, mint ami a dobhártya átszakadása során keletkezett volna, sokkal jobban is gyógyul. A beavatkozás rövid ideig tart, de a szúrás fájdalommal jár, ezért – különösen gyerekek esetében – javasoljuk az érzéstelenítőt. A fülszúrás után a gennyes váladék távozik a dobüregből, a beteg szinte azonnal megkönnyebbül, a fájdalom majdnem teljesen megszűnik.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Nő!
Van egy 5 és fél éves kislányom, aki amióta beszél a hangja egy kicsit kaparós, rekedtes, erős.
A közelmúltban a gyermekorvos elküldött vele fül orr gégész szakorvoshoz, de nem tudtak megállapatani semmit, mert a a kislány nem volt nyílvan nyugodt, ezért a hangszalagokat a gegetukorrel nem sikerült megvizsgálni.
A doktornő kizárta, hogy gyomorsav okozná a hangelvaltozast.
És a fibroszkópos vizsgálatot, illetve a hang phoniatriai vizsgálatat javasolta.
Én nagyon tartok a fibroszkópos vizsgálattól.
Valóban szükség van rá? Nem elegendő rögtön logopédushoz fordulni?
Hiszen ha veleszületett jóindulatú elváltozasrol van szó, ilyen korban nem szokás műténi?
Tisztelettel üdvözlöm.
Takács Mónika

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Takács Mónika !

A fiberoszkópos vizsgálattól nem kell tartani, mert nem fájdalmas, de mindenképpen szükség van azért a gyermek közreműködésére is. A logopédiai kezelés előtt mindenképpen szükség van foniátriai vizsgálatra is. A magam részéről amennyiben nem sikerül a gyermeket rábírni egy eszközös vizsgálatra a logopédiai kezelés megkezdését is ajálanám és a későbbiekben vissza lehet térni a fizikalis vizsgálatra is.


Üdvözlettel
Dr Holpert Valéria


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gondos és alapos

"Egy 14 évvel ezelőtti radikális fülműtét után folyamatos problémám - fülfájás, fülfolyás - voltak, szinte soha sem voltam tünetmentes, havonta jelentem meg , a szakrendeléseken, ami miatt a komfort érzetem a nullával volt egyenlő. 2014. októberében voltam Doktornőnél, ami után mostanáig tünetmentes voltam. Akkor is és most egy fájdalom mentes, nagyon gondos és alapos kezelést kaptam, maximális kedvességgel, empátiával. Rendkívül hálás vagyok Neki!"

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK