Gond van a hallásommal – kihez forduljak?

Gond van a hallásommal – kihez forduljak?

Audiológiai vizsgálat Létrehozva: 2022.08.18 Módosítva: 2022.08.18

Hallásproblémára utalhat, ha az utóbbi időben egyre hangosabban hallgatja a televíziót, többször visszakérdez egy beszélgetés során, vagy egy koncertet követően nem szűnik a fülzúgása. A felsorolt tünetek kapcsán érdemes hallásvizsgálatot végeztetni. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogy hová forduljunk ilyen esetben.

Hallásának őrzői: audiológus és hallásakusztikus

A hallásproblémák kivizsgálása és kezelése komplex feladat. A kiváltó okok feltérképezéséhez szükség van fül-orr-gégészeti kivizsgálásra, amit fül-orr-gégész, audiológus szakorvos tud elvégezni. A hallásvizsgálatot pedig audiológiai szakasszisztens, hallásakusztikus végzi. Ő állítja be a hallókészüléket is.

Kihez forduljak?

A hallásvizsgálatot hallásakusztikus végzi.Elképzelhető, hogy a beteg első körben orvoshoz fordul a panasza miatt, és a fül-orr-gégész javaslatára történik a hallásvizsgálat elvégzése, de az is lehetséges, hogy valaki a hallásproblémái miatt elsőként hallásvizsgálatra érkezik. A hallásakusztikus azonban ilyen esetben is tovább küldheti fül-orr-gégészhez a pácienst, még a vizsgálat előtt, ha olyan körülményt tapasztal, amely a hallásvizsgálat elvégzését akadályozza.

 

Előfordulhat, hogy egy fülzsírdugót el kell távolítani a vizsgálat előtt, vagy a betegnél egy olyan krónikus gyulladás jelei mutatkoznak, ami miatt első körben orvosi kezelésre van szüksége, a hallásvizsgálattal csak a felépülést követően tudunk foglalkozni – magyarázza Gazdag Gábor. Ha azonban nincs semmilyen akadálya, akkor a diagnosztikát, a hallásvizsgálatot az audiológiai szakasszisztens elvégzi, az eredményeket pedig az audiológus szakorvos értékeli ki, ő végzi a diagnózis megállapítását is.

Gyógyszer, műtét vagy hallókészülék

A halláscsökkenés kezelése annak típusától és kiváltó okától függően történhet gyógyszerekkel, de bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet. Ha azonban egyéb ok kizárható, nincs szükség orvosi kezelésre, és a hallókészülék jelenti a megoldást, akkor ismét a hallásvizsgálatot végző szakemberhez vezet a páciens útja. A hallókészülék beállítását az audiológiai szakasszisztens, hallásakusztikus végzi.

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Szép napot Doktor Nő!
A bal fülemmel napok óta tompábban hallok, ha egészen csend van, akkor zúg, illetve mintha félszer jobban hallanék rá attól függetlenül hogy tompa. Érzékeny egyes hangokra, és egészen fájó, ha esetleg hangosabban beszélnek körülöttem, stb. Ez mitől lehet? - Nem voltam, vagyok megfázva, reggelre jelentkezett a panasz, előző este nem mostam hajat sem, tehát olyan szinten nem érte víz.
Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Dóra!
Javasolt lenne mihamarabb elvégeztetnie egy hallásvizsgálatot, fülcsengés bemérést és kellemetlenségi küszöb meghatározást!
A tünetei alapján felmerül hallóideg károsodás lehetősége, melyre jellemző, hogy a halláscsökkenés mellett egy fokozott zajérzékenység is kialakulhat.
Addig is igyon sok folyadékot!
Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Gyermekkori hallásproblémák – jelek, amikre a szülőknek figyelni kell

Gyermekkori hallásproblémák – jelek, amikre a szülőknek figyelni kell

Az ép hallás hiánya a gyermek beszédfejlődésében lemaradást okozhat, ezért is nagyon fontos mielőbb felismerni. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogy mikor javasolt szakemberhez fordulni.

További részletek
Tompa a hallásom – mit tegyek?

Tompa a hallásom – mit tegyek?

Úgy érzi, mintha egy vattacsomó lenne a fülében? Kicsit koncentrálni, erőltetni kell, hogy minden hangot tisztán halljon? A tompa hallás okairól és kezeléséről dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Csontritkulása van? Érdemes hallásvizsgálatra mennie!

Csontritkulása van? Érdemes hallásvizsgálatra mennie!

Egyre több kutatás talál összefüggést a csontsűrűség csökkenése és a hirtelen hallásvesztés között. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a két látszólag eltérő állapot hogyan függhet össze.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!