Gond van a hallásommal – kihez forduljak?

Gond van a hallásommal – kihez forduljak?

Audiológiai vizsgálat Módosítva: 2022.08.18 17:49

Hallásproblémára utalhat, ha az utóbbi időben egyre hangosabban hallgatja a televíziót, többször visszakérdez egy beszélgetés során, vagy egy koncertet követően nem szűnik a fülzúgása. A felsorolt tünetek kapcsán érdemes hallásvizsgálatot végeztetni. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogy hová forduljunk ilyen esetben.

Hallásának őrzői: audiológus és hallásakusztikus

A hallásproblémák kivizsgálása és kezelése komplex feladat. A kiváltó okok feltérképezéséhez szükség van fül-orr-gégészeti kivizsgálásra, amit fül-orr-gégész, audiológus szakorvos tud elvégezni. A hallásvizsgálatot pedig audiológiai szakasszisztens, hallásakusztikus végzi. Ő állítja be a hallókészüléket is.

Kihez forduljak?

A hallásvizsgálatot hallásakusztikus végzi.Elképzelhető, hogy a beteg első körben orvoshoz fordul a panasza miatt, és a fül-orr-gégész javaslatára történik a hallásvizsgálat elvégzése, de az is lehetséges, hogy valaki a hallásproblémái miatt elsőként hallásvizsgálatra érkezik. A hallásakusztikus azonban ilyen esetben is tovább küldheti fül-orr-gégészhez a pácienst, még a vizsgálat előtt, ha olyan körülményt tapasztal, amely a hallásvizsgálat elvégzését akadályozza.

 

Előfordulhat, hogy egy fülzsírdugót el kell távolítani a vizsgálat előtt, vagy a betegnél egy olyan krónikus gyulladás jelei mutatkoznak, ami miatt első körben orvosi kezelésre van szüksége, a hallásvizsgálattal csak a felépülést követően tudunk foglalkozni – magyarázza Gazdag Gábor. Ha azonban nincs semmilyen akadálya, akkor a diagnosztikát, a hallásvizsgálatot az audiológiai szakasszisztens elvégzi, az eredményeket pedig az audiológus szakorvos értékeli ki, ő végzi a diagnózis megállapítását is.

Gyógyszer, műtét vagy hallókészülék

A halláscsökkenés kezelése annak típusától és kiváltó okától függően történhet gyógyszerekkel, de bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet. Ha azonban egyéb ok kizárható, nincs szükség orvosi kezelésre, és a hallókészülék jelenti a megoldást, akkor ismét a hallásvizsgálatot végző szakemberhez vezet a páciens útja. A hallókészülék beállítását az audiológiai szakasszisztens, hallásakusztikus végzi.

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Szép napot Doktor Nő!
A bal fülemmel napok óta tompábban hallok, ha egészen csend van, akkor zúg, illetve mintha félszer jobban hallanék rá attól függetlenül hogy tompa. Érzékeny egyes hangokra, és egészen fájó, ha esetleg hangosabban beszélnek körülöttem, stb. Ez mitől lehet? - Nem voltam, vagyok megfázva, reggelre jelentkezett a panasz, előző este nem mostam hajat sem, tehát olyan szinten nem érte víz.
Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Dóra!
Javasolt lenne mihamarabb elvégeztetnie egy hallásvizsgálatot, fülcsengés bemérést és kellemetlenségi küszöb meghatározást!
A tünetei alapján felmerül hallóideg károsodás lehetősége, melyre jellemző, hogy a halláscsökkenés mellett egy fokozott zajérzékenység is kialakulhat.
Addig is igyon sok folyadékot!
Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK