Tartós köhögés? Allergia is okozhatja!

Tartós köhögés? Allergia is okozhatja!

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.12.07 Módosítva: 2021.12.07

Az allergia tüsszögést és orrfolyást okoz, ám ha nem kezeltetjük megfelelően, közvetve elhúzódó köhögésért is felelős lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hívta fel a figyelmet az összefüggésre.

A téli időszakban ezért gyakoribb

Ősszel és télen a légúti fertőzések miatt sokaknál jelentkezik orrfolyás, tüsszögés vagy épp köhögés. Ám ha ezek a panaszok nem múlnak el 7-10 nap alatt, hanem több héten át is megmaradnak, akkor mindenképp foglalkozni kell vele.

 

Jelenleg a lakáson belüli allergének okoznak tüneteket. Poratka és penészgomba, lakáson belül tartott állatok miatt jelentkezhet tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás, esetleg bőrtünetek – ekcéma, kiütés – is előfordulhat. Ha ezeket a tüneteket nem kezeljük megfelelően, akkor krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat, melynek egyik tünete a köhögés.

Allergiától köhögés

Allergia miatt is jelentkezhet köhögés.A tartós gyulladás következtében több orrváladék termelődik, ami hátrafelé, a garat irányába csorog. Ez folyamatos irritációt okoz, ingerköhögést vált ki, különösen fekvő helyzetben.

 

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ilyen esetben a légúti allergia miatt kialakult orrnyálkahártya-gyulladást kell kezelni, így lehet csökkenteni az orrváladék képződését és megszüntetni a hátsó garatfali csorgást. Ehhez rendszerint antihisztamin tartalmú készítményt kell szedni és szteroid orrspray-t használni, de a kezelés mindig személyre szabottan történik. Fontos a beltéri allergénforrás lehetőség szerinti csökkentése.

Nem mindegy, milyen köhögés!

A hátsó garatfali csorgás miatt jelentkező köhögés inkább ingerköhögés, gyakran reggelente váladék felköhögésével is jár, a garatot irritáló és az alsó légutakba lejutó orrváladék váltja ki. Ha azonban sípoló légzéssel, nehézlégzéssel, mellkasi szorító érzéssel kísért köhögés jelentkezik, akkor felmerül az asztma gyanúja is. Az asztma lehet légúti allergia következménye, melynek kezelését nem fül-orr-gégész, hanem tüdőgyógyász végzi. Amennyiben tehát elhúzódó köhögés jelentkezik, ne vegyük félvállról a panaszokat, előzzük meg a szövődményeket, forduljunk mielőbb orvoshoz!

Téma szakértői

Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Audiológiai vizsgálat

Audiológiai vizsgálat

Audiológia

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Fülöp Györgyi!
Ötödik napja fennálló orrdugulásom van.Nem alszom. Már mindent próbáltam, semmi nem használ. A sok orrspray-től vérzik az orrom. Ilyen esetben használható-e a Safe Laser? Ha igen akkor mi a leghatásosabb alkalmazási mód?(gondolok itt a kezelendő területre kivül vagy orr üregben).Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Marancsik Andrea

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Marancsik Andrea!
Orrdugulásra nem írta mi mindent használt, milyen egyéb tünetei voltak, ill. kérdése nem is erre vonatkozott, de javasolnám, hogy a szokásos orrcseppek mellett szedjen napi 1 tabl. antihisztamint is, használhat orrmosót fiziológiás oldattal, ...
Ha jelenleg vérzik az orra, akkor nem javaslom a lézer használatát. Néhány napig használjon Emofix orrkenőcsöt naponta 3-4 alkalommal. Ha már nem vérzik az orra, akkor fokozatosan kezdheti alkalmazni a lasert.
Ha az orrdugulása nem szűnne, akkor javasolt lenne fül-orr-gégészeti vizsgálata is!
Üdvözlettel
Fülöp Györgyi


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hírek

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

További részletek
Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

További részletek
Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok