Tartós köhögés? Allergia is okozhatja!

Tartós köhögés? Allergia is okozhatja!

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2024.02.15 14:46

Az allergia tüsszögést és orrfolyást okoz, ám ha nem kezeltetjük megfelelően, közvetve elhúzódó köhögésért is felelős lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hívta fel a figyelmet az összefüggésre.

A téli időszakban ezért gyakoribb

Ősszel és télen a légúti fertőzések miatt sokaknál jelentkezik orrfolyás, tüsszögés vagy épp köhögés. Ám ha ezek a panaszok nem múlnak el 7-10 nap alatt, hanem több héten át is megmaradnak, akkor mindenképp foglalkozni kell vele.

Jelenleg a lakáson belüli allergének okoznak tüneteket. Poratka és penészgomba, lakáson belül tartottallergiás köhögés állatok miatt jelentkezhet tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás, esetleg bőrtünetek – ekcéma, kiütés – is előfordulhat. Ha ezeket a tüneteket nem kezeljük megfelelően, akkor krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat, melynek egyik tünete a köhögés.

Allergiától köhögés

A tartós gyulladás következtében több orrváladék termelődik, ami hátrafelé, a garat irányába csorog. Ez folyamatos irritációt okoz, ingerköhögést vált ki, különösen fekvő helyzetben.

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ilyen esetben a légúti allergia miatt kialakult orrnyálkahártya-gyulladást kell kezelni, így lehet csökkenteni az orrváladék képződését és megszüntetni a hátsó garatfali csorgást. Ehhez rendszerint antihisztamin tartalmú készítményt kell szedni és szteroid orrspray-t használni, de a kezelés mindig személyre szabottan történik. Fontos a beltéri allergénforrás lehetőség szerinti csökkentése.

Nem mindegy, milyen köhögés!

A hátsó garatfali csorgás miatt jelentkező köhögés inkább ingerköhögés, gyakran reggelente váladék felköhögésével is jár, a garatot irritáló és az alsó légutakba lejutó orrváladék váltja ki. Ha azonban sípoló légzéssel, nehézlégzéssel, mellkasi szorító érzéssel kísért köhögés jelentkezik, akkor felmerül az asztma gyanúja is. Az asztma lehet légúti allergia következménye, melynek kezelését nem fül-orr-gégész, hanem tüdőgyógyász végzi. Amennyiben tehát elhúzódó köhögés jelentkezik, ne vegyük félvállról a panaszokat, előzzük meg a szövődményeket, forduljunk mielőbb orvoshoz!

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   

   

Orvos válaszol

Tisztelt Dr Nő! Érdeklödni szeretnék mi lehet annak háttérben, hogy hónapok óta erős köhögéssel kinlodok. Kaparja a torkom. Sárga váladékot köhögök fel. Elmulik egy hétre újra visszajön. Többször volt covid testem ami negatív. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Alács Pálné

Tisztelt Kérdező!

Javasolni tudom egyik korábbi cikkünket, melyet társközpontunk a Tüdőközpont weboldalán olvashat.
https://www.tudokozpont.hu/kohoges
Üdvözlettel,
Bettina
Asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Várakozás nélkül

"Tetszett,hogy az előre foglalt időpontban behívtak,várakozás nélkül. A doktornő nagyon alaposan vizsgált,maximálisan elégedett vagyok vele."

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK