Így változik a korral a hang – mi az, ami természetes és ami betegséget jelez?

Így változik a korral a hang – mi az, ami természetes és ami betegséget jelez?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2022.10.19 Módosítva: 2022.10.19

Ha valakivel telefonon beszélünk, meg tudjuk állapítani, hogy körülbelül mennyi idős lehet. A hangunk tehát a korral változik, ám bizonyos változások akár rendellenességet, hangképzési zavart is jelezhetnek. Az intő jeleket dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa foglalta össze.

A hangképzés bonyolult folyamata

Amikor a belélegzett levegő a tüdőből elindulva a légcsövön keresztül a gégefőnél találkozik a hangszalagokkal, az itt keletkező primer gégehang a rezonátorként funkcionáló toldalékcsőben alakul át a fülünk által érzékelt hanggá. A toldalékcső elemei, az ajkak, a nyelv-, a garat- és az orrüreg a rezonátorlánc szerepét töltik be, az idegrendszer pedig a hangképzéshez szükséges izmok működését koordinálja.

 

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy bizonyos mértékben anatómiailag meghatározott, hogy milyen hangon beszélünk. A hangmagasságot például a rezgésszám határozza meg, ami függ a hangszalagok hosszától és feszültségétől, illetve a tüdőből kiáramló levegő áramlási sebességétől. Hangszínünket pedig a testalkat mellett a hangképző szervek egyéni eltérései, hormonális és pszichés tényezők is befolyásolják.

A hangképzésben résztvevő szerveinken is nyomot hagy az idő

Így változik a korral a hang.Az évek múlásával bekövetkeznek bizonyos korral járó változások a szervezetünkben. A csontozatunk, izomzatunk sem lesz olyan, mint a fiatalabb éveinkben. Változik a tüdőkapacitás, a gége és a hangszalagok nagysága, működése, a toldalékcső mérete és rugalmassága, a nyelv nagysága és mozgékonysága is, és ezzel együtt a hangunk is. Emellett természetesen az életmódunk is nyomot hagy a hangunkon, gondoljunk csak arra, hogy milyen jellegzetes hangmélyülést okoz például a dohányzás.

Két fontos állomás

Az első jelentős változás a pubertáskor környékén történik. A mutálás során megváltozik a gége nagysága és a hangszalagok hossza. Ez a folyamat fiúknál és lányoknál egyaránt lezajlik, noha előbbiek esetében jóval látványosabban. A másik jelentős állomás a hatvanadik életév körül érkezik el. A hangszalagok rugalmatlanabbá válnak, a gégeizomzat leépül, a hangképző izmok és a nemi hormonok alulműködése miatt a hang gyengül, szaggatottabbá válhat.

Helytelen hangképzés - ilyenkor javasolt orvoshoz fordulni

  • Nem természetes, és nem is korral járó folyamat, ha elhúzódó rekedtséget tapasztalunk, vagy épp látszólag ok nélkül túl magas vagy alacsony lesz a hangunk, vagyis megváltozik a hangmagasság.
  • Hangképzési zavart jelezhet az is, ha a hangunk beszéd közben elcsuklik, délutánra, estefelé rendszeresen elfárad, fátyolossá, erőtlenné válik.
  • Ha beszéd közben fájdalmat érzünk a torokban, akár gombócérzés is jelentkezhet.
  • Gyerekekkel is javasolt orvoshoz fordulni, ha tartós rekedtség jelentkezik. A háttérben ugyanis helytelen hangképzési technika is állhat, ami miatt a gyermek hangja egyre rekedtebbé válik, elmegy. A közösségben folyamatosan túlkiabálni igyekszik társait, ezáltal rendszeresen préseli, túlfeszíti a hangszálait.
  • A másik kritikus pont a mutálás időszaka. Előfordulhat ugyanis, hogy ez a folyamat nem megy időben végbe, ilyenkor elhúzódó mutálásról beszélünk. Ez nagyon kellemetlen pillanatokat szerezhet az érzékeny kamaszoknak. Foniátriai kivizsgálás során megállapítható a diagnózis és megkezdhető a szükséges kezelés.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

10 napja (múlt hét csütörtökön) kezdődött heveny megfázásom 2 napig tartó torokfájással majd a hétvégén náthával és a hét elejétől köhögéssel. Sajnos a múlt hétvégén repülőgéppel kellett utaznom, mialatt a lelohasztó orrspray ellenére eldugult a jobb fülem, ami pár óra után javult. A háziorvos szerint hétfőn mindkét dobhártya előboltosult, a jobb oldali enyhén piros is volt. Lázam nem volt, és fájdalmam sem, észrevehetően a hallásom sem csökkent, csak nyelésnél érzem ill. hallom, hogy még van benne folyadék. Szerdán a háziorvosnál már nem volt annyira piros a jobb oldal de még mindkettő előboltosult, ezért írt fel antibiotikumot (amoxicillin 3 x 1000 mg). Ezen kívül már a hét eleje óta szedek ACC600-at, lelohasztó orrsprayt (Nasic) ill. inhalálok. A megfázás tünetei közben enyhültek, a nyomásérzés is, de még mindig érzem jobb oldalt, hogy nem tisztult fel teljesen, bizonyos testhelyzetekben hallom, hogy van benne folyadék. Az lenne a kérdésem, hogy ha továbbra sem múlik el teljesen, meddig érdemes várni fül-orr-gégész szakorvos felkeresésével (a füldugulás eddig összesen 1 hete tart)? Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Eszter

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Eszter!


A panaszok 2 esetleg 3 hétig is eltarthatnak extrém esetben. Antibiotikumra nem lenne szükség, rendszeres orrtisztítást és melegítést ajánlok!.. ha fokozatosan nem szűnnek a panaszai keressen fel fül-orr-gégészt!


Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, empatikus

"Rendkivül kedves, empatikus, mindamellett maximális profizmussal kezelte a problémámat."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK