Égő érzés az orrban – mi okozhatja?

Égő érzés az orrban – mi okozhatja?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2020.09.09 Módosítva: 2023.12.07

Fertőzés, allergia vagy egyéb irritáció is okozhat égő érzést az orrban. A problémáról részletesebben dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa ad felvilágosítást.

A kísérő tünetek fontosak

Az égő érzés az orrban rendszerint nem az egyetlen panasz, amivel orvoshoz fordulnak, ritkán jelentkezik ugyanis önmagában ez az egy tünet. Általában a szemek és a torok is érintett, viszketés, könnyezés is kíséri a kellemetlen jelenséget. A tünetek alapos átbeszélése ezért az első lépés, amit az orvos a kivizsgálás során megtesz, így ugyanis jó eséllyel le lehet szűkíteni a lehetséges kiváltó okok listáját.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Különböző okokból jelentkezhet

Az égő érzést az orrban a gyulladt orrnyálkahártya okozza. Kellemetlen, feszítő, száraz orrként is említik a betegek és valóban nagyon hasonló ahhoz, amikor a kezünkön fájdalmasan húzódik a kiszáradt bőr.

 

Az orrnyálkahártya gyulladásának több oka is lehet. Okozhatja szénanátha, nem-allergiás rhinitisz, de kialakulhat influenzát és megfázást okozó vírusok miatt is. A következőkben ezekről lesz szó, picit részletesebben.

Légúti allergia

Allergia esetén, az immunrendszer túlműködése miatt, a szervezet a rá veszélytelen anyagok ellen is támadást indít. Ennek következtében jelentkezik például az orrnyálkahártya gyulladás, ami az olyan ismert szénanáthás tünetek mellett, mint az orrfolyás, orrdugulás, égő érzést is okozhat az orrban.

 

Ha allergia áll a háttérben, akkor az allergént kell allergiavizsgálattal beazonosítani és a szénanáthát kezelni. Az orrtüneteket elsősorban szteroid tartalmú orrspray segít orvosolni. Fontos tudni, hogy ezek a készítmények orrszárazságot okozhatnak, ezért az égő érzést megelőzendő, alkalmazásuk mellett célszerű az orrnyálkahártyát nedvesítő készítményeket, például tengervizes orrspray-t is használni.

Nem-allergiás rhinitisz

A szénanáthához nagyon hasonló, de a kiváltó oka nem allergia. Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Akadémia szerint háromból egy szénanáthás tüneteket mutató személynél nincs szó az immunrendszer érintettségéről, vagyis a tüneteket nem allergia okozza. A panaszok mégis közel azonosak: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, égő érzés az orrban és hátsó garatfali csorgás is jelentkezhet.

Nem-allergiás rhinitisz esetén a tüneteket valamilyen irritáció okozza: például magas légszennyezettségorrfajas vagy vegyszerek belélegzése, de az időjárás változása vagy gyomor-bélrendszeri ok is előhozhatja a panaszokat. Ilyen esetben a kiváló ok beazonosításával, amennyiben ez nem lehetséges, tüneti kezeléssel lehet megszüntetni az orrnyálkahártya gyulladását.

Náthát, influenzát okozó vírusok

Az őszi-téli időszakban gyakori vírusfertőzések tünete is lehet égő érzés az orrban. Erre utal, ha orrfolyás, orrdugulás, torokfájás, fejfájás, fáradtság és gyengeség érzés, esetleg láz is jelentkezik. Ilyenkor szintén az orrnyálkahártya gyulladása áll a háttérben, ezt lehet különböző tüneti szerekkel csillapítani. Emellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás és a pihenés.

Égő érzés az orrban tehát több okból is jelentkezhet. Az egyéb tünetektől is függően érdemes orvoshoz fordulni. Nátha, influenza esetén a tüneti kezelés segíthet, allergia kapcsán fontos az allergént azonosítani és ennek megfelelően kezelni. A fül-orr-gégészeti vizsgálat egyéb okokat is felfedhet, amelyek szerepet játszanak a tünetek kialakulásában. Elhúzódó panaszok, visszatérő nátha, tartós orrdugulás esetén mindenképp javasolt a szakember felkeresése!

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok